Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Opština Bar usvojila budžet blizu 32 milona eura

Razvojno orjentisan, Budžet Opštine za 2023. uvećan je za 8.420.000 eura odnosno za 35 odsto u odnosu na plan Budžeta za tekuću godinu

Budžet Opštine Bar za 2023. godinu vrijedan 31.650.000 eura koji je usvojen na današnjoj sjednici Skupštine Opštine glasovima većine odbornika. Razvojno orjentisan, Budžet Opštine za 2023. uvećan je za 8.420.000 eura odnosno za 35 odsto u odnosu na plan Budžeta za tekuću godinu.

“Posebna komponenta ovog dokumenta odnosi se na 51,5 odsto sredstava koji su opredijeljeni za kapitalne investicije i to ga definitivno kategoriše kao razvojni budžet. Bar konačno dobija status koji zaslužuje i to može da potvrdi činjenica da je ovo treći najveći budžet u Crnoj Gori. Ovako definisanim planom obezbijeđeno je da rashodi kapitalnog budžeta za narednu godinu budu veći za 5 odsto u odnosu na 2022. čime lokalna uprava nastavlja praksu ulaganja u razvoj grada, najvažnije infrastrukturne projekte, kreirajući novo, savremeno lice Bara i stvarajući uslove za bolji kvalitet života svih građanki i građana”, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. 

Budžetom za 2023. predviđeno je više od 10 miliona eura za izgradnju i održavanje lokalne infrastrukture, izgradnju mreže lokalnih puteva, elektrosnadbijevanje i modernizaciju rasvjete, kao i za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže.

“Značajan udio u kapitalnom budžetu čine i sredstva namijenjena adaptaciji Dvorca kralja Nikole, izgradnji Gradske kuće u Starom Baru, reciklažnog dvorišta, uređenju i izgradnji novih parkovskih površina u urbanim sredinama i ozeljenjavanju grada, rekonstrukciji trga i obalne zone u Sutomoru, kao i adaptaciji brojnih objekata u cilju valorizacije kulturne baštine”, navodi se u saopštenju Opštine Bar.

Odgovorna socijalna politika ostaje u fokusu lokalne samouprave što se ogleda kroz uvećanje sredstava opredijeljenih brizi za socijalno ugrožene sugrađane, osjetljive i ranjive grupe. Narodnoj kuhinji će biti dodijeljeno 50.000 eura, odnosno dva puta više sredstava nego prethodne godine, organizaciji Crvenog krsta 70.000 dok se za Dnevni centar za starije osobe Caritasa Barske nadbiskupije izdvaja 25.000eura.

“Prepoznajući izazove uslovljene sveukupnom društveno-ekonomskom situacijom, Opština Bar je u Budžetu za 2023. godinu obezbijedila značajno veći iznos sredstava za naknade za novorođenčad i od naredne godine novorođenoj djeci umjesto dosadašnjih 100/130 biće dodijeljeno 450 eura, što je u odnosu na 2022. više za 77 odsto. Trend rasta nastavljen je i segmentu podrške za borbu protiv neplodnosti za koju je opredijeljeno 30.000 eura tj. tri puta više nego planom za tekuću godinu”, dodaje se u saopštenju.

Pozitivni efekti prethodno implementiranih projekata podrške razvoju lokalne privrede uticali su na povećanje subvencija za ovu namjenu za 36% u odnosu na 2022. godinu. Time je obezbijeđena bespovratna finanansijska podrška od 300.000 eura za razvoj preduzetništva, 100.000 eura za žensko preduzetništvo, 20.000 eura za zanatlije, dok je kroz agrobudžet za direktne podsticaje poljoprivredi i mladim poljoprivrednicima predviđeno 150.000 eura.

“Budžetom za 2023. godinu predviđena su značajna novčana sredstva usmjerena poboljšanju uslova u školama, položaju mladih i djece i unaprijeđenju omladinske politike kroz transfere obrazovnim instuticijama, nagrađivanje najboljih i obezbjeđivanju prevoza učenika kao prakse koju Opština Bar jedina sprovodi na crnogorskom primorju, u ukupnom iznosu od oko 410.000 eura. S obzirom da lokalna uprava nastavlja pozitivan trend ulaganja u mlade, budžetska izdvajanja za stipendije najupješnijim barskim studentima uvećana su za 67 odsto i iznosiće 100 hiljada eura”, ističe se u saopštenju.

Kada je riječ o dijelu Budžeta za 2023. vezanog za promociju i podršku razvoju kulturnog i sportskog života u Baru, ovi programi će kumulativno biti finansirani sa million ipo eura. Tako iskazanim planom obezbjeđuje se održavanje i razvoj kulturnih manifestacija karakterističnih za sve djelove barske opštine, ali i rad brojnih sportskih kolektiva i realizacija sportskih aktivnosti zahvaljujući kojima je Bar prepoznat kao grad sporta.

“Finansijskim planom Opštine Bar za 2023.obezbijeđena su sredstva od čak 165 hiljada eura namijenjena radu nevladinih organizacija što je oko 6 odsto više nego prethodne godine čime se potvrđuje podrška lokalne samouprave civilnom sektoru kao izuzetno važnom korektivnom faktoru u kreiranju lokalnih politika”, dodaje se u saopštenju.

Odgovorno upravljanje na polju javnih finansija od strane lokalne samouprave je omogućilo da ostvarenje Budžeta za 2022. godinu bude 126 odsto u odnosu na planirano. Realizacija u prihodnom dijelu je premašena za više od 7 miliona eura zbog čega su opravdani argumenti da je usvojeni finansijski plan za 2023. godinu pripreman oprezno, na osnovu realnih parametara i u skladu sa društveno-ekonomskom situacijom prateći trend ubrzanog razvoja opštine Bar, te da je kao takav ostvariv.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve