Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Opština Bar podržava NVO sektor sa više od 200.000 eura

Potpisivani ugovori o finansiranju njihovih projekata i programa rada za tekuću godinu

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević upriličio je prijem za predstavnike lokalnih nevladinih organizacija povodom potpisivanja ugovora o finansiranju njihovih projekata i programa rada za tekuću godinu.

“Sredstva iz budžeta Opštine Bar u ukupnom iznosu od 164.500 eura dodijeljena su za finansiranje rada rekordnog broja nevladinih organizacija, njih 27, od čega je 18 podržano po osnovu raspisanog Javnog konkursa za raspodjelu sredstava NVO-ima, kao i devet nevladinih organizacija koje za Opštinu Bar imaju poseban status zbog dostignutih dometa i kontinuiteta u radu”, navodi se u saopštenju gradske uprave Bara.

Predsjednik Raičević je podsjetio da je lokalna uprava tokom 2022.  prihvatila inicijativu civilnog sektora i, shodno zakonskoj proceduri, obezbijedila uvećanje sredstava za finansiranje rada nevladinih organizacija sa planiranih 0,5 na jedan odsto tekućeg budžeta.

„Uvjeren sam da će nevladin sektor, kao uvijek do sada, dati snažan doprinos razvoju naše zajednice i biti svojevrsan korektivni faktor. Sa nivoa Opštine Bar ćemo nastaviti da osluškujemo sve ono što su sugestije predstavnika NVO, sa ciljem stvaranja pravnog okvira koji će obezbijediti kontinuitet u radu organizacija, a čemu smo i u prethodnom periodu bili snažno posvećeni“, rekao je Raičević.

On je istakao da Opština Bar, sada već tradicionalno, posebnom budžetskom stavkom podržava i rad NVO „Žene Bara“, te da su sredstva za rad Narodne kuhinje ove godine uvećana na 50.000 eura, odnosno 100 odsto u odnosu na 2022.

„Ovim aktivnostima i opredijeljenom podrškom šaljemo jasnu poruku da cijenimo rad i doprinos civilnog sektora i svih nevladinih organizacija, a sve sa ciljem stvaranja prosperitetnog društva i unaprijeđenja definisanih lokalnih politika “, naglasio je predsjednik Opštine i poželio uspješnu realizaciju podržanih projekata.

Potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović i predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava NVO-ima je istakla da nevladin sektor predstavlja više nego značajan faktor u radu lokalne zajednice.

„Naša namjera je da pružimo priliku što većem broju aktera civilnog društva da se, kroz ovaj vid podrške, izraze i da realizuju aktivnosti. Lokalna uprava jeste i biće otvorena za sve predstavnike nevladinih organizacija, jer vjerujemo da samo u partnerstvu i kroz otvorenu saradnju možemo stvoriti bolje uslove života za naše građane“, poručila je Spičanović.

Uz zahvalnost zbog činjenice da lokalna uprava prepoznaje značaj njihovog djelovanja, predstavnici nevladinih organizacija čiji su programi podržani od strane Opštine Bar su istakli da dodijeljena sredstva predstavljaju snažan podsticaj za kontinuiran i efikasan rad civilnog sektora.

Iz Opštine Bar naveli su da su sredstva dodijeljena sljedećim organizacijama: NVU „Sve sam“, NVO „Bubulj“, NVO CEAZ „Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja“, NVU Udruženje Spičana, NVU „Plava planeta“, NVO „Camp“, NVO „Barske mažoretke“, NVO „Kišobran“, NVO „Mediteran Multimedia“, NVU „Crni krš“, NVO „Portret“, NVO„Musica Instrumentalis“, NVO „Akcelerator preduzetništva“, NVU „Jadranski horizonti“, NVO „Nota“, NVU Ekološka mreža CG, NVO „Pod spile 74“ i NVO „Sua Sponte“, NVO „Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj“, NVO Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Luka Bar“, NVO Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama, NVO Udruženje paraplegičara, NVO „Adria“, NVO Organizacija gluvih i nagluvih, NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug“, NVO Organizacija civilnih invalida rata za Bar i Ulcinj kao i NVO Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Željeznička stanica Bar“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve