Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Opstajemo uprkos svim nastojanjima Vlade

''Da je vladina reakcija na događaje više nego odocnila, govorio sam i prije pola godine. Ne rastu cijene sirovina i poljoprivrednih proizvoda od juče i bilo je dovoljno vremena da adekvatno reaguje. Da je to urađeno, cjenovni udar bi bio slabiji, a time i trošak djelovanja znatno niži'', rekao je Kostić

Sigurno je da je reakcija Vlade na poskupljenje goriva zakasnila, smatra ekonomski analitičar i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca prof. dr Vasilije Kostić. Dodaje da se problemi ne bi riješili čak i da je Vlada blagovremeno djelovala, ali bi bili blaži. Predrag Sekulić (DPS) smatra da odlazeća Vlada nema snage, volje i želje da bilo što uradi da ograniči cijene goriva. Goran Đurović (URA) upozorava da je posljednji momenat da se sazove sjednica parlamenta na kojoj bi se usvojile izmjene zakona o akcizama.

”Da je vladina reakcija na događaje više nego odocnila, govorio sam i prije pola godine. Ne rastu cijene sirovina i poljoprivrednih proizvoda od juče i bilo je dovoljno vremena da adekvatno reaguje. Da je to urađeno, cjenovni udar bi bio slabiji, a time i trošak djelovanja znatno niži“, kazao je Kostić Pobjedi.

Objašnjava da problem ne bi bili riješeni, čak i da je Vlada djelovala blagovremeno, jer nadilaze moć njenog uticaja, ali bi bili znatno blaži.

”Ovako, Vlada je bila posmatrač i primarno zaokupljena lociranjem krivice na prethodnike. U međuvremenu stvorena su inflaciona očekivanja i sada će račun pokušaja saniranja stanja biti neuporedivo veći”, ističe Kostić. Danas Vlada ,,ne svojom krivicom, nije u stanju da reaguje“, već samo najavljuje djelovanje koje Skupština tek treba da odobri, ako odobri.

“Šta to znači sa aspekta potrebe za trenutnom, blagovremenom reakcijom nije potrebno govoriti. Rekao bih, ne bez cinizma, da mi uprkos svim našim nastojanjima ipak opstajemo“, rekao je Kostić.

Ministarstvo finansija dostavilo je prije desetak dana Skupštini prijedlog izmjena zakona, koji bi im omogućio da smanje akcize 20 odsto, ali predsjedavajući parlamenta Strahinja Bulajić odbija da sazove sjednicu. To je reakcija DF-a na najavu formiranja manjinske vlade. U subotu je saopšteno da će Vlada danas usvojiti osam mjera vrijednih između 20 i 50 miliona eura, čiji je cilj da ublaže negativne efekte ruske invazije na Ukrajinu, a omogućavaju smanjenje akciza za 40 odsto, ukidanje PDV na brašno i ulje i smanjenje na sedam odsto za so.

Kostić navodi da je svima jasno koliko cijena goriva utiče na cijene ostalih proizvoda.

“Tome je potrebno dodati: u ovakvim situacijama – ne u svakoj situaciji – što naglašava potrebu za adekvatnim operativnim djelovanjem, odnosno aktivnim vođenjem ekonomske politike. Kvantifikacija tog uticaja je različita i zavisi od mnogo faktora, pa je o njoj generalno nemoguće govoriti egzaktno. Naročito kada su u igri i drugi nematerijalni – psihološki – faktori kao sada”, pojasnio je Kostić.

On smatra da obuzdavanja rasta cijena naftnih derivata na dugi rok teško da može biti dok se svjetsko tržište ne stabilizuje.

“U datoj situaciji je moguće preduzimati mjere suzbijanja rasta djelovanjem na maloprodajnu cijenu, ali i to je ograničenog trajanja – u mjeri u kojoj Vlada bude imala sredstava da štiti potrošnju i da njen trošak preuzme na sebe”, saopštio je Kostić.

Predrag Sekulić upozorava da će rast cijena goriva izazvati poskupljenje roba i usluga.

“Ulazimo u zonu inflacije koju je teško kontrolisati. Odlazeća Vlada nema snage ili nema volje i želje da bilo što uradi, a sa druge strane imamo činjenicu da je DF blokirao rad parlamenta”, rekao je Sekulić.

Naglašava da ovo nije prvi put da DF radi direktno i protiv Crne Gore i protiv građana.

“Ovo je samo još jedan dokaz da je Vlada odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića zbog nesposobnosti mnogo ranije trebala da izgubi povjerenje u parlamentu”,kazao je Sekulić.

On smatra da su rješenja izmjena Zakona o akcizama što bi dovelo do smanjenja akcize na gorivo, dok je drugo rješenje intervencija Vlade za osnovne namirnice.

“U vrijeme kad je počela da raste cijena pšenice, oni su prodali pšenicu koja je bila nabavljena u vrijeme kovid krize. Čini mi se i da je to bilo moguće rješenje i da je to moglo da pomogne građanima, ali od ovako nesposobne vlade teško je očekivati bilo koje kvalitetno rješenje “, poručio je Sekulić.

Goran Đurović podsjeća da na cijenu goriva utiču globalna kretanja.

“Neophodna je hitna reakcija Skupštine da usvoji prijedlog Vlade o smanjenju akciza. To je trebalo uraditi i ranije da bi se koliko-toliko ublažio skok cijena goriva, jer je to definitivno veliki udar i na građane i na privredu “, saopštio je Đurović Pobjedi.

Naglašava da je važno da predsjedavajući parlamenta Strahinja Bulajić, DF i Demokrate odblokiraju Skupštinu jer ,,život ne može da stane i ne može da čeka odluku pojedinca ili određene grupacije“.

“Skupština je sistem koji mora da živi i radi kako bi sve funkcionisalo i kako bi država našla adekvatan odgovor da zaštiti građane i privredu. U Uri smatramo da je posljednji momenat da se sazove Skupština na kojoj bi usvojili smanjenje akciza za jedan određeni period dok traje kriza i na taj način ublažile posljedice za građane i za privredu”, rekao je Đurović, naglašavajući da poskupljenje goriva povlači rast cijena drugih proizvoda, jer rastu logistički troškovi.

Dok se ratuje u Ukrajini, pritisak na cijene nafte će biti prisutan

Kostić upozorava da će dok sukob u Ukrajini traje, trajati i pritisak na rast cijena nafte.

“To znači da su u narednim danima moguća izvjesna korigovanja naniže, ali izvor rasta cijena ostaje i dalje aktuelan i stalno prisutan, pa ne treba očekivati značajne promjene”, rekao je Kostić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Omer
16.03.2022-09:32 09:32

Opstajete zahvaljujući Srbiji koja je dozvolila prodaju strateških proizvoda regionu.

KLEMENTINA
16.03.2022-17:03 17:03
Reply to  Omer

Omere,dilbere, srbija ne DAJE nego PRODAJE a za pare mozes kupiti gdje god hoces.