Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Oporavak ekonomije brži od očekivanog, napredak u fiskalnoj konsolidaciji

Sastanci crnogorske delegacije s predstavnicima Svjetske banke

Predstavnici Svjetske banke (SB) ocijenili su da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog i čestitali su na napretku države na planu fiskalne konsolidacije, uz podršku mjerama daljeg oporavka i razvoja, navedeno je u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Centralne banke.

U okviru redovnih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) održani su sastanci delegacija Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) i Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa potpredsjednicom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Anom Bjerde i izvršnim direktorom Holandske konstituence pri Svjetskoj banci Koenom Davidseom.

Kako su naveli, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je, predstavljajući efekte dosadašnjeg učinka i predstojeće mjere za bolji životni standard u Crnoj Gori, ukazao i na značaj tehničke i stručne podrške Svjetske banke državi koja je sada u dobroj poziciji.

Potpredsjednica Bjerde je čestitala na dosadašnjem rezultatu i ponudila ekspertsku pomoć u dijelu reformi penzionog sistema i javne uprave.

“Vaši napori se vide već u ovoj godini i to je veliko postignuće. Rado ćemo vam pružiti podršku”, rekla je Bjerde.

Direktor Davidse je pohvalio “odličnu turističku sezonu i ekonomski oporavak Crne Gore, koji je brži od očekivanog”. Iz resora napominju da Svjetska banka je nedavno podigla prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2021. godinu na skoro 11 dsto.

Prema njihovim riječima, Spajić je kazao da se očekuje još bolji rezultati države u finansijsko-ekonomskom smislu, podsjećajući na ekonomski pad u 2020. godini od preko 15 odsto, te da je već ostvaren značajan oporavak u ovoj godini.

“Crna Gora je ostvarila veliki uspjeh u ovoj turističkoj sezoni i za devet mjeseci bilježi oko 700 miliona eura prihoda, kolika je bila projekcija za cijelu ovu godinu. Državni dug je u padu i cilj je da do kraja godine bude oko 78 odsto BDP-a. Deficit budžeta za osam mjeseci ove godine sveden je na 1,2 odsto BDP-a i jedan je od najnižih u Evropi, dok je lani bio skoro 11 odsto, a budžetom za 2021. projektovan na nešto iznad tri odsto”, precizirao je Spajić.

Viceguverner CBCG Nikola Fabris je informisao o stanju u bankarskom sektoru, kroz prizmu najnovijih podataka za prvih devet mjeseci tekuće godine. Istakao je da svi indikatori bankarskog poslovanja bilježe pozitivne trendove, pa je aktiva banaka na kraju septembra 2021. godine za 12,5 odsto viša u odnosu na kraj 2020. godine, krediti za 10,8 odsto, kapital banaka za 6,7 odsto, a depoziti za čak 18,3 odsto.

“Viceguvernerka Zorica Kalezić zahvalila se predstavnicima Svjetske banke na tehničkoj pomoći koju je ova institucija pružila CBCG, a koja se odnosi na izradu strategije malih plaćanja, standardizovanje nacionalnog QR koda i kreiranje regulatornog Fintech sandbox-a. Kalezić je pozdravila priliku za razgovor o mogućoj budućoj podršci u ovoj oblasti kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni četvorogodišnji period, koji je u pripremi”, navedeno je u saopštenju.

Dodaju, Spajić je predočio predstojeći set mjera iz programa “Evropa sad” za rast životnog standarda građana.

“Naglasio je da, između ostalog, predstoji povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, kao i to da će se gotovo prepoloviti zatečena visoka opterećenja na rad i rasteretiti privreda, što treba da dovede do povećanja plata za zaposlene u Crnoj Gori za oko 17,5 odsto. U tom kontekstu je predložio ideju da se organizuje regionalni skup na kojem bi se predstavili benefiti mjera “Evropa sad” za rast standarda. Potpredsjednica Bjerde je rekla da bi Svjetska banka mogla da doprinese jednom takvom događaju”, ističe se u saopštenju.

Direktor Davidse je, nakon predstavljana dosadašnjih rezultata i planova za predstojeći period, uputio čestitke Crnoj Gori.

“Spajić je podsjetio da su MFSS i Vlada obezbijedili hedžing aranžman za zaštitu od valutnog rizika dosad povučenih sredstava iz kineskog kredita, što je državi donijelo uštedu u prvoj rati za skoro četri miliona eura, a na godišnjem nivou se očekuje oko osam miliona. On je objasnio da je hedžing na 14 godina, koliko traje otplata za prvu dionicu auto-puta, ali je moguće na dvije godine preispitati uslove – upravo u interesu Crne Gore”, napominje se u saopštenju.

Iz resora ističu da potpredsjednica Bjerde je pohvalila napredak Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije i dodala da Svjetska banka podržava i ohrabruje vlasti da nastave sa aktivnostima na planu daljeg snaženja javnih finansija i očuvanja finansijske stabilnosti.

“Predstavnici Svjetske banke izrazili su punu spremnost ove institucije da nastavi podršku Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Mačku na Instagramu prate dva miliona ljudi, pogledajte zašto

Vlasnici često svojim ljubimcima otvaraju profile na društvenim mrežama i dijele njihove preslatke fotografije. Tako je vlasnik svojoj mački Venus otvorio Instagram profil i...

Folklorni ansambl KIC-a Budo Tomovıć slavi 75 godına

Veličanstvenim koncertom “Tradicija u srcu” folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović’’ tradicionalnom igrom i pjesmom obilježava značajan jubilej – 75 godina trajanja...

Levandovski se otvorio: Tužan sam zbog Zlatne lopte

Robert Levandovski kaže da se osjeća tužnim, što u izboru Frans fudbala nije završio na prvom mjestu i tako osvojio Zlatnu loptu – najprestižnije...

Predstavljen kustoski kolektiv BLOK iz Zagreba

U okviru Decembarske umjetničke scene (DEUS 2021.), a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, sinoć je promovisan zagrebački kustoski kolektiv...

Bolja saradnja za razvoj lokalne ekonomije uz podršku Norveške

Analiza podrške razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz prizmu saradnje između lokalnih i nacionalnih aktera, predstavljena je u Podgorici i...

Najčitanije

Povezano

Spajić ironičan: Medojević najbolji sagovornik samom sebi, jer sve zna

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević najboji je sagovornik samom sebi pa i na temu programa Evropa sad jer se u sve razumije, kazao...

DPS: Zbog neprofesionalnog odnosa aktuelnog ministra trpi kompletan sistem socijalne politike

Današnji natpisu u medijima, kojim je javnost obaviještena da je ministra Spajića napustila prva saradnica nadležna za resor socijalnog staranja, još jedna je potvrda...

Spajića napustila prva saradnica za socijalnu zaštitu

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, na čijem je čelu Milojko Spajić, napustila je v.d. generalna direktorica Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Marija...

Spajić: Prvi put se objavljuju tačni podaci o zaposlenosti

U Crnoj Gori su prvi put objavljeni tačni podaci o zaposlenosti, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. On je na Tviteru...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve