Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Smanjenje akciza na gorivo za sada ostaje jedini model za uticaj na previsoke cijene

''Nažalost na cijene goriva na berzi ne možemo uticati, a njihov rast je dominantno izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu koja traje već 100 dana''

Smanjenje akciza na gorivo za sada ostaje jedini model za uticaj na previsoke cijene koje građani i privreda plaćaju na pumpama, tako da pozdravljamo odluku Vlade da za još 10 odsto smanji njihov iznos i time omogući da narednih 15 dana imamo niže ili barem iste cijene goriva. Nažalost na cijene goriva na berzi ne možemo uticati, a njihov rast je dominantno izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu koja traje već 100 dana, kazao je član Predsjedništva SDP, Petar Odžić.

On je istakao da je SDP od 2018-te, u vrijeme mandata obje prethodne vlade snažno insistirala na smanjenju akciza kako bi se očuvao standard građana i omogućili bolji uslovi za crnogorske privrednike.

“Danas smo svjedoci da je ova inicijativa bila itekako potrebna i da su upravo previsoke akcize bile uzrok značajno skupljeg goriva u Crnoj Gori nego što je ono bilo u Austriji, Luksemburgu, Češkoj ili Sloveniji, odnosno nekim od najrazvijenih država Evrope”, ocijenio je Odžić.

Prema njegovim riječima, prihodi države će se kad je u pitanju akciza smanjiti, ali kako se na ukupnu sumu obračunava i PDV, zbog visoke cijene samog goriva po tom osnovu će se naplatiti značajno veća sredstva od planiranih za ovu godinu.

“Pozivamo Vladu i resorna ministarstva da sa pažnjom prate promjene na svjetskom tržištu, kako bi se našao način za sprječavanje dodatnih inflatornih šokova izazvanih povećanjem cijena goriva, energenata ili hrane”, zaključio je Odžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve