Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Održano predavanje o prednostima turbo kružnih raskrsnica

Predavanje je održao prof. dr Tomaž Tollazzi, stručnjak iz oblasti projektovanja puteva i oblasti revizije i provjere bezbjednosti saobraćaja na putevima

U organizaciji prednostima turbo kružnih raskrsnica u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Crnoj Gori, a pod finansijskim pokroviteljstvom EBRD-a, održano predavanje o prednostima turbo kružnih raskrsnica u odnosu na klasične kružne raskrsnice, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Predavanje je održao prof. dr Tomaž Tollazzi, stručnjak iz oblasti projektovanja puteva i oblasti revizije i provjere bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Posljednjih godina kružni tokovi se sve više koriste na raskrsnicama gdje je to moguće i gdje mogu da ubrzaju protok saobraćaja. Međutim, kružni tokovi sa dvije ili više voznih traka često predstavljaju poteškoću za vozače kada dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem prije i unutar samog kružnog toka ili nedoumica oko toga koje od dva vozila ima prednost”, navodi se u saopštenju.

Saobraćajni stručnjaci, kako se navodi, pronašli su način da kružni tok učine bezbjednijim.

“Tako su nastale turbo kružne raskrsnice, koje su prvobitno uvedene u Holandiji, da bi kasnije bile primijenjene i u drugim državama.
Riječ je o raskrsnici kod koje je saobraćajnom signalizacijom ili fizičkim barijerama, prije ulaska ali i u samom kružnom toku jasno određeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do njegovog napuštanja. Na taj način izbjegnuta su prestrojavanja vozila u samom kružnom toku koja, osim što usporavaju kretanje vozila, mogu da dovedu i do konfliktnih situacija”, pojašnjavaju iz MKI.

Ovim predavanjem projektanti saobraćajnica u Crnoj Gori su se upoznali sa pravilima projektovanja i prednostima turbo kružnih raskrsnica sa aspekta veće protočnosti i bezbjednosti saobraćaja.

“Predavanju su prisustvovali polaznici prve grupe Stručnog osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za revizora i provjerivača bezbjednosti puteva, koji će stečenim znanjem unaprijediti stanje bezbjednosti puteva u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve