Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Održana radionica u okviru izrade Mape puta za reformu sistema socijalne zaštite

Iz Ministarstva ističu, da mapa puta za reformu sistema socijalne i dječje zaštite biće usmjerena na definisanje razvojne politike socijalne i dječje zaštite, koja će biti povezana sa drugim sistemima i djelatnostima u društvu i usklađena sa međunarodnim propisima i standardima

U saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore sprovodi Analizu sistema socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Ova analiza fokusirana je na materijalna davanja i usluge iz oblasti socijalne i dječje zaštite koje su od posebnog značaja za siromašne i isključene grupe i obuhvata sve programe socijalne zaštite. Završni element analize biće konkretna mapa puta za reforme sistema socijalne i dječje zaštite, koju će kreirati partneri koji doprinose socijalnoj i dječjoj zaštiti”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu, da mapa puta za reformu sistema socijalne i dječje zaštite biće usmjerena na definisanje razvojne politike socijalne i dječje zaštite, koja će biti povezana sa drugim sistemima i djelatnostima u društvu i usklađena sa međunarodnim propisima i standardima.

“Fokus će, između ostalog, biti na prevenciji socijalnih problema, efikasnijim materijalnim davanjima u socijalnoj i dječjoj zaštiti i obezbjeđivanju kvalitetnih usluga u socijalnoj i dječjoj zaštiti. Osnovni cilj je smanjenje siromaštva i pružanje podrške u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba svima kojima je neophodno”, poručuju iz Ministarstva.

Prva radionica za izradu Mape puta, dodaju, na kojoj su prezentovani novi komentari na Analizu sistema socijalne zaštite, održana je u petak, 12. marta 2021. godine.

Učesnici radionice bili su predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu i Zavoda za zapošljavanje.

“U toku ove sedmice je predviđeno održavanje radionice sa predstavnicima međunarodnih organizacija, dok će krajem marta biti održana radionica sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama. Očekuje se da Mapa puta bude potvrđena u aprilu ove godine”, ističu u saopštenju.,

Iz Ministarstva dodaju, da zajedničko kreiranje Mape puta od strane partnera koji doprinose unaprjeđenju socijalne zaštite obezbijediće da taj dokument bude prihvaćen na nivou države, da bude realan za Crnu Goru i usklađen sa njenom strateškom vizijom razvoja, te da se iskoristi prilika da se podrška međunarodnih razvojnih partnerskih organizacija usmjeri u tu svrhu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve