Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Održan 16. sastanak CEFTA Podkomiteta: Radiće na uspostavljanju sistema za izvještavanje o subvencijama u poljoprivredi

U organizaciji Ministarstva i CEFTA Sekretarijata, juče je u Podgorici održan drugi po redu sastanak Podkomiteta u godini crnogorskog predsjedavanja. Sastanak je održan u hibridnom formatu

Crna Gora u 2021. godini predsjedava CEFTA Podkomitetom za poljoprivredu, uključujući sanitarna i fitiitosanitarna pitanja (CEFTA Subcommittee on Agriculture Including SPS) i ovo je drugo predsjedavanje Crne Gore ovim podkomitetom od stupanja na snagu Sporazuma CEFTA 2006, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U organizaciji Ministarstva i CEFTA Sekretarijata, juče je u Podgorici održan drugi po redu sastanak Podkomiteta u godini crnogorskog predsjedavanja. Sastanak je održan u hibridnom formatu.

Sastanku su, kako je saopšteno, prisustvovali predstavnici ministarstava i službi CEFTA strana, nadležnih za poslove poljoprivrede i trgovine, sanitarne i fitosanitarne mjere, uključujući veterinu, kao i predstavnici Evropske komisije, GIZ, FAO, ADM Projekta i CEFTA Sekretarijata.

Sastanak CEFTA Potkomiteta
Sastanak CEFTA Potkomiteta

Sastankom je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede presjedavala Kristina Lapčević iz odjeljenja za ekonomske analize, a u uvodnom izlaganju pored predsjedavajućeg, prisutnima su se obratili i direktior CEFTA Sekretarijata Emir Đikić i predstavnik Evropske komisije, Vincent Aubin.

U cilju ispunjavanja obaveza iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, raspravljalo se o otvorenim pitanjima i dogovoreno niz aktivnosti, koje treba sprovesti u narednom periodu.

“Jedan od najvažnijih prioriteta u godini crnogorskog predsjedavanja Podkomitetom, bio je obezbjeđivanje uslova za implementaciju CEFTA Odluke o olakšicama u trgovini voćem i povrćem. S tim u vezi, tokom 2021. godine sprovedeno je niz aktivnosti o čijim učincima je na jučerašnjem sastanku razgovarano. Takođe, dogovrena je i dinamika aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, kako bi se stvorili uslovi za uspješnu implementaciju Odluke i obezbjedio nastavak usaglašavanja zakonodavstva CEFTA strana sa EU zakonodavstvom, što će olakšati primjenu”, piše u saopštenju.

Sastanak CEFTA Potkomiteta
Sastanak CEFTA Potkomiteta

Pored navedenog, tema sastanka je bila i usaglašavanje veterinarskih sertifikata, harmonizacija radnog vremena graničnih inspekcija, kao i troškovi carinjenja proizvoda koji podliježu kontroli od strane veterinarskih i fitosanitarnih inspekcija.

“Velika pažnja posvećena je i unaprjeđenju transparentnosti, pa je u tom dijelu posebna zahvalnost od strane CEFTA strana i Sekretarijata upućena crnogorskim predstavnicima koji su zaslužni za konačno uspostavljanje saradnje između CEFTA Sekretarija i FAOa koji će u narednom periodu raditi na uspostavljanju sistema za izvještavanje o subvencijama u poljoprivredi, te u narednim godinama finansirati projekte vezane za istraživanje uticaja subvencija na tržište, kao i druge aktivnsoti koje su u nadležnosti ovog Podkomiteta”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve