Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

ODNOS DRŽAVE PREMA RAZVOJU SKI TURIZMA: Blokiraju garažu, ne daju struju…

Obaveza svake države je da obezbijedi infrastrukturu - puteve, struju, vodu, garaže, parkinge, kako bi privukli investitore i osigurali razvoj turizma. Ovakvim odnosom prema Kolašinu, izvršna vlast pokazuje amaterizam ali i lošu namjeru prema razvoju zimskog turizma, a samim tim i razvoju sjevera Crne Gore

Da se Kolašin razvija isključivo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, pokazuju i scene sa Skijališta Kolašin gdje nema mjesta za parkiranje svih koji uživaju u zimskim sportovima na jednoj od najljepših planina Bjelasici. U nedostatku garaže, čiju izgradnju je stopirala Vlada Crne Gore, vozači su prinuđeni da auta ostavljaju pored puta. Pristupna saobraćajnica skijalištu, zbog ogromnog interesovanja, gotovo čitavom svojom dužinom blokirana je vozilima jer vozači nemaju drugog izbora osim da se parkiraju na putu!

Ako ova sezona nije pokazala da je garaža neophodna Kolašinu, iduća će tek biti u velikom problemu kada se očekuje puštanje u rad velikog dijela hotela koji se grade i kada će interesovanje za kolašinski ski centar biti još veće.

Nepregledne gužve odbijaju turiste

U planu bivše Vlade je bila izgradnja višeetažne garaže za potrebe svih turista koji posjećuju Kolašin. Izgradnjom parkinga direktnu korist bi imali građani koji bi svojim privatnim smještajima bili konkurentni smještajima na samim skijalištima.  Jer bi tada gostima bio omogućen lak pristup skijalištima čime bi bili riješeni svi problemi sa gužvama na putevima i stimulisao bi se razvoj zimskog turizma u Opštini. Garaža je planirala i ovogodišnjim budžetom države, ali je od planiranja do realizacije veliki put, što pokazuje i primjer oko obezbjeđivanja struje za žičaru K7.

Do kad će se čekati na garažu?

Portal Aktuelno je već pisao da godinu dana od dostavljanja zahtjeva za postavljanje oko osam metara podzemnog kabla od Skijališta Kolašin 1450 do trafostanice T35, preko državnog zemljišta, koje bi snabdijevalo žičaru K7 elektičnom energijom dozvola još nije izdata iako ga je Skijalište Kolašin 1450 uz svu neophodnu dokumentaciju koju je tražena, poslalo nadležnom Ministarstvu finansija još 5. januara prošle godine.

Podsjetimo, na Bjelasici je u februaru prošle godine svečano otvorena žičara – šestosjed koja je spojila Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, a ovaj poduhvat ocijenjen je kao razvojni projekat od velikog značaja, ne samo za Kolašin i sjever Crne Gore, već i za cijelu državu.

Koliko država i trenutna nesposobna, na brzinu sklepana garnitura u tehničkoj vladi, brine o ovako značajnim razvojnim projektima, govori i teška situacija koja prijeti da ugrozi ovaj projekat.

Obaveza svake države je da obezbijedi infrastrukturu – puteve, struju, vodu, garaže, parkinge, kako bi privukli investitore i osigurali razvoj turizma. Ovakvim odnosom prema Kolašinu, izvršna vlast pokazuje amaterizam ali i lošu namjeru prema razvoju zimskog turizma, a samim tim i razvoju sjevera Crne Gore.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
30.01.2023-08:03 08:03

Dritan je juče sve objasnio izjavom da je Kolašin Davos. Prevarant po zanimanju!