Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Odgođena odluka o cijeni hljeba

Cijene brašna, zbog međunarodne krize, povećane za ukupno 40 odsto, a ostalih sirovina za 40 do 120 odsto

Sastanak pekara, trgovaca i predstavnika Vlade o cijeni hljeba je završen, tako što su razmjenili podatke i analize tržišta, a pregovore će nastaviti naredne sedmice.

Vladina uredba o ograničenju cijena osnovne vrste bijelog hljeba ističe 31. decembra, zbog čega treba odlučiti da li će se ona produžiti i po kojoj cijeni ili će se vratiti slobodno formiranje cijena hljeba. Uredba je donijeta u julu kada je cijena ove vrste hljeba od 500 do 600 grama ograničena na 50 centi, a od 300 do 400 grama na 40 centi po komadu.

Međutim od tada su cijene brašna, zbog međunarodne krize, povećane četiri puta za ukupno 40 odsto, a ostalih sirovina za 40 do 120 odsto. Tako da su troškovi proizvodnje sada veći od zamrznute cijene. Analiza pekara je pokazala da sada gube osam do 12 centi po vekni hljeba.

Predstavnici trgovaca i Vlade su prihvatili argumente pekara i konstatovali da je od određivanja cijena iz jula došlo do značajnog rasta troškova. Zajednički je konstatovano i da pekari ne mogu više trpjeti gubitke.

Preostalo je da do sljedećeg sastanka Vlada napravi svoju analizu za koliko se mogu povećati cijene, a da potrošači ne budu ugroženi i da li je moguće dati neke subvencije pekarima kako bi se smanjili njihovi troškovi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve