Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor PKCG: Obnovljivi izvori strateško opredjeljenje razvoja

''Rekonstrukcijom hidroelektrana „Piva” i „Perućica” omogućiće se njihov nesmetan rad u narednih 40 do 50 godina. Bez njihove proizvodnje nema razvoja elektroenergetskog sistema''

Obnovljivi izvori energije kao strateško opredjeljenje razvoja Elektroprivrede Crne Gore i projekat izgradnje vjetroelektrane Gvozd razmatrani su danas na sjednici Odbora energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore.

Sjednica Odbora energetike i rudarstva PKCG

Današnjoj sjednici su, osim Luke Jovanovića, predsjednika Odbora i članova, prisustvovali i izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić sa predstavnicima najužeg rukovodstva kompanije i direktor Sektora udruženja Privredne komore Bojan Obrenović, a prezenteri su bili Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering i Krešimir Čondić, izvršni direktor IVICOM Holding GmbH Austrija.

Ivan Mrvaljević je kazao da je investicioni plan Elektroprivrede u periodu 2018-2022. vrijedan 170 miliona eura.

On je prezentovao obnovljive izvore energije čija bi valorizacija trebalo da bude realizovana kroz projekte modernizacije hidroelektrana „Perućica“ i „Piva“, šest malih elektrana, potom ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“, izgradnju HE „Komarnica“, SE „Briska Gora“ u Ulcinju, te VE „Gvozd“.

Mrvaljević je članove Odbora upoznao sa radom i poslovanjem VE „Krnovo“, koja je u pogonu od 2017.

”Rekonstrukcijom hidroelektrana „Piva” i „Perućica” omogućiće se njihov nesmetan rad u narednih 40 do 50 godina. Bez njihove proizvodnje nema razvoja elektroenergetskog sistema” – naglasio je Mrvaljević.

Dodao je da modernizacija hidroelektrana predstavlja izuzetno važan projekat, angažovani su izuzetno kvalitetni međunarodni partneri i najsavremenija tehnologija.

Završetkom rekonstrukcije naše najstarije elektrane „Perućica“, povećaće se njena instalisana snaga za 58,5 MW i proizvodnja električne energije za 45-50 GWh, poručeno je na sastanku.

Krešimir Čondić, izvršni direktor IVICOM Holding GmbH Austrija, predstavio je projekat gradnje VE „Gvozd“.

Izgradnjom VE „Krnovo“ iskorišćen je samo dio vjetropotencijala Krnovske visoravni. U funkciji valorizacije energije vjetra, poljoprivrednog i šumskog zemljišta, u julu 2018. usvojena je studija lokacije koja predviđa izgradnju VE „Gvozd“. Ugovor o zajedničkom razvoju ovog projekta potpisali su Elektroprivreda Crne Gore A.D. Nikšić i Ivicom Holding GmbH, 6. septembra 2019.

Planirana je izgradnja VE „Gvozd” snage 54,6 MW, očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 GWh. Početak izgradnje vjetroelektrane je planiran za proljeće 2021, trajanje radova 18 mjeseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022.

Ukupna vrijednost investicije je procijenjena na 60 miliona eura.

Fazno će biti izgrađeno i u rad pušteno 13 vjetroagregata. Vjetrogeneratori su pojedinačne nominalne snage 4230/4430 kW.

Za potrebe buduće vjetroelektrane predviđa se izgradnja saobraćajne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih puteva, s ciljem povezivanja pojedinih vjetroagregata.

Osim saobraćajne infrastrukture predviđa se izgradnja tipskih platoa, dimenzionisanih u skladu sa tehnološkim potrebama montaže vjetroagregata, kao i temelja na koje će se postaviti njihovi stubovi.

”Vjetroelektrana „Gvozd“ će biti još kvalitetnija nego „Krnovo“, zbog odličnog energopotencijala, jer je brzina vjetra na tom području 17 metara u sekundi, a nešto bolju imaju još samo dvije lokacije u Evropi. Ova vjetroelektrana proizvodiće struju koja pokriva potrebe 25.000 domaćinstava” – naveo je Čondić.

Jagoš Pupović, direktor sektora Elektroprenosa, CGES, kazao je da se još razmatraju varijante kako bi se došlo do optimalnog rješenja za priključenje VE „Krnovo“ u energetski sistem. Smatra da će se do takvog rješenja doći intenzivnom saradnjom CGES i EPCG.

Na sjednici je saopšteno da su projekti i planirana tehnologija rekonstrukcije energetskih objekata dobili najviše ocjene Evropske komisije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve