Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbijeni predlozi SDP-a o paketu reformskih zakona

Poslanici DPS-a odbili su da uvrste u dnevni red današnjeg zasijedanja paket reformskih ekonomsko-socijalnih zakona koje je predložila Socijaldemokratska partija

Poslanici DPS-a odbili su da uvrste u dnevni red današnjeg zasijedanja paket reformskih ekonomsko-socijalnih zakona koje je predložila Socijaldemokratska partija. DPS je odbio da u dnevni red uvrsti predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) kojim bi se omugućili značajno povoljniji uslovi za odlazak u penziju, kao i povećanje iznosa minimalne penzije, saopšteno je iz Poslaničkog kluba SDP-a.

Raško Konjević

“Ovim predlogom bi se, uz smanjenja broja godina za penzionisanje za muškarce na 66, a za žene na 64 godine starosti,  brisala četvtina najlošijih nevezanih godina osiguranja, što bi značajno uvećalo iznos penzija za hiljade budućih penzionera. Ove zakonske izmjene su inače dogovorene prije više od godinu dana, ali nažalost i pored urgencija predstavnika sindikata, stoji u ladici potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i ministra socijalnog staranja Kemala Purišića. Time Vlada šalje jasnu poruku za 125.000 crnogorskih penzionera, čije su penzije danas poslije tri godine mandata ove Vlade manje za četiri odsto”, naveo je u obrazloženju poslanik SDP-a Raško Konjević.

Odbijen je i predlog Rezolucije o očuvanju aerodroma Crne Gore koje je plenumu obrazložila predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

“Ovom rezolucijom pozivamo Vladu Crne Gore da odustane od najavljenog modela valorizacije AD Aerodrome Crne Gore putem davanja u dugoročnu koncesiju, svjesni činjenice da aerodromi sa pripadajućom infrastrukturom zbog svoje monopolske pozicije na tržištu, obezbjeđuju značajan i garantovan profit”, istakla je u obrazloženje poslanica SDP.

Rezolucijom su pozvali Vladu da uđe u proces izrade dugoročne strategije razvoja aviosaobraćaja sa posebnim osvrtom na poziciju nacionalne aviokompanije, jer je dosadašnja praksa pokrivanja dugova iz državnog budžeta neodrživa.

“Pored odbijanja predloga za smanjenje poreskih opterećenja na zarade koje su trenutno najveće u regionu, odbijeni je i predlog da se smanji iznos PDV na električnu energiju sa sadašnjih 21 na sedam odsto, čime bi se anulirala povećanja cijena struje, ali i uvođenje posebnih nadoknada za obnovljive izvore energije koje je plenumu”, obrazložio poslanik Ranko Krivokapić.

Klub poslanika SDP nastaviće sa insistiranjem da se o ovim bitnim zakonima raspravlja u Skupštini Crne Gore, kako bi se pobošljao standard crnogorskih građana i zaštitila državna imovina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve