Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Od spržene zemlje do Luksemburga za četiri godine

Mi nijesmo mađioničari, ali kada bih nas upoređivao sa drugim državama, volio bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu uz vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda, kratak j e sažetak ekspozea mandatara Zdravka Krivokapića, koji se odnosi na ekonomiju države.

Međutim, i pored navođenja informacije da će nam pola milijarde eura zaduženja trebati za narednu godinu u ekspozeu nije navedeno kada, kako i gdje ćemo naći taj novac.

U ekspozeu Krivokapić ističe da je kriza velika.

“Odlazeća vlast je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava”, naglasio je Krivokapić u ekspozeu.

REZ TROŠKOVA

On kaže da će Vlada primjenjivati model dualne humane ekonomije, te da se moraju smanjiti troškovi u oblasti javne potrošnje, što će, dodaje mandatar, podrazumijevati više rada, reda i odricanja od privilegija.

“Prekomjerni budžetski izdaci za funkcionisanje uprave opterećuju javne finansije, a kvalitet upravnih usluga ostaje upitan. Savremene tehnologije nisu u dovoljnoj mjeri implementirane u rad javnih institucija, pa je izloženost građana nepotrebnim transakcionim troškovima i dalje neopravdano velika”, navodi Krivokapić.

Prema njegovim riječima, crnogorska ekonomija ima slabu industrijsku bazu, a dodatno je ograničena malim tržištem i niskim tehnološkim znanjem domaćih kompanija.

“Spoljnotrgovinski deficit je i dalje visok, na nivou od oko 15 odsto BDP-a, i odraz je međunarodne nekonkurentnosti naše ekonomije. Nezaposlenost ostaje visoka, naročito među ženama, mladima, Romima i nekvalifikovanim radnicima. Ulaganje u znanje i ljudske resurse vrlo je skromno, što se odražava na nizak nivo inovacija i produktivnosti preduzeća”, ističe se u ekspozeu.

FINANSIJE ZABRINJAVAJU

Krivokapić ocjenjuje i da dosadašnji ekonomski rast nije bio dovoljno inkluzivan, te da je stanje u javnim finansijama zabrinjavajuće.

Analiza stanja u oblasti javnih finansija ukazuje da se u 2020. godini, dodaje se, umjesto rasta desio snažan dvocifren pad BDP-a, tako da će javni dug do kraja godine preći 80 odsto BDP-a.

“Ovo su zvanični podaci koji alarmatno upozoravaju da se javne finansije u Crnoj Gori nalaze u zoni ozbiljnog i zabrinjavajućeg stanja. U odnosu na zatečeno stanje i mogućnosti, sve i kada bismo računali da ćemo imati odličnu turističku sezonu u narednoj godini, ne postoji čarobni štapić koji bi mogao da riješi ovaj gorući problem. Zato je u budućem periodu posebno važno pogoditi pravu mjeru fiskalne politike koja će značiti odgovoran pristup prema održivosti javnih finansija, all ne na uštrb ekonomskog razvoja”, objašnjeno je u ekspozeu.

TRAJNA ZABRANA

Mandatar je najavio reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora sa prioritetom ugovora koji su se pokazali kao štetni za prirodne resurse i u kojima je oštećena drzava, ne navodeći konkretno o kojim ugovorima je riječ.

Najavljeno je i donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici.

“Do sada su korist od izgradnje malih hidrocentrala imali iskijučivo povlašćeni pojedinci, često posredstvom korupcije i nepotizma, tako što su dobijali koncesije za izgradnju ovih objekata na našim rijekama, a sve na štetu građana koji su te troškove plaćali kroz račune za električnu energiju. Zbog štetnosti koje male hidrocentrale nanose rječnim ekosistemima, a prouzrokuju finansijsku štetu za državu i u zanemarljivo malom procentu učestvuju u energetskom sistemu, ova vlada donijeće deklaraciju o trajnoj zabrani izgradnje malih hidrocentrala na crnogorskim vodotocima”, istakao je Krivokapić.

Plan Vlade je, objelodanjuje se u ekspozeu, da provjeri, navodne moćne finansijske interesne grupe i pojedince.

“Naša je obaveza da u okvirima zakonodavstva i pravnog sistema razotkrijemo brojne finansijske i druge afere i da ove afere u okviru nezavisnog sudstva dožive svoj epilog, uz odgovarajuće nepristrasno sankcionisanje. Svi oni koji su saučesnici u nedjelima i oni koji su krivi treba da odgovaraju”, saopštio je Krivokapić.

BEZ PRIVATIZACIJA

Vlada, dodaje se u ekspozeu, neće vršiti privatizaciju u prvoj godini svoga djelovanja, ali će napraviti detaljnu analizu i krajem naredne godine saopštiti najpovoljnija rješenja za buduće djelovanje državnih preduzeća.

“Neki tenderi su već u toku, a od nacionalnih su interesa i imaju snažan uticaj na budžet, poput davanja u koncesije aerodroma ili Zakona o državnoj pomoći kompaniji Montenegro erlajns. Nakon što budemo u posjedu svih informacija, kroz detaijnu analizu donijećemo odluku koja bude najbolja za Crnu Goru”, ocijenio je Krivokapić.

INVESTICIJE

Prema tvrdnjama mandatara, ekonomska strategija nove vlade biće stvaranje preduslova za bezbjedno ulaganje kapitala i privlačenje stranih direktnih investicija.

“Ekonomska diplomatija i privlačenje kredibilnih investitora mora biti jedan od zadataka naše spoljne politike. Diplomatsko-konzularna predslavništva će u bliskoj koordinaciji sa ministarstvima biti u obavezi da efikasno i intenzivno promovišu investicione potencijale naše države, kako bismo zajednički izasli iz nezavidne ekonomske situacije”, kaže se u ekspozeu.

Takođe, Krivokapić je najavio i temeljnu reformu javne uprave, s akcentom na optimizaciju kadrova i troškova.

Neće bježati od odgovornosti i smjenjivosti

Kako kaže Krivokapić, Vlada neće bježati od odgovornosti. Nastavićemo saradnju sa MMF-om, Svjetskom bankom ali ćemo sprovesti i reformu državne uprave, javnih preduzeća i nadoknadićemo budžetski deficit racionalizacijom na svakom mjestu, rekao je Krivokapić. Permanentno će, ističe on, biti praćen rad svih instutucija u nadležnosti Vlade, a posebno javnih preduzeća. Nećemo se libiti da protežiramo smjenjivost, tvrdi Krivokapić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dpero
01.12.2020-10:31 10:31

SARLATAN I NJEGOVI APOSTOLI.HAHA

@@@@
01.12.2020-10:53 10:53

Rukoljube da vidimo mi da redovno kao do sad primamo penzije pa za Luksemburg otom potom.

Jelena
01.12.2020-12:16 12:16

Mora ovaj da je stalno po tamjanom ,ili možda sljivom , travkom ,ovo sizoidne izjave , e krivoljizu, ne lupaj više!