Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Od pristiglih 213 zahtjeva, odobrena 64 ekonomska državljanstva

Kako se navodi u Vladinom dokumentu, u pitanju su prijave koje je podnijelo pet licenciranih agenata za promociju i posredovanje, sa odobrenjem za zastupanje stranih investitora u našoj zemlji.

Državna Agencija za investicije primila je od 2019. do kraja juna ove godine primila 213 zahtjeva za takozvani „ekonomski pasoš” Crne Gore.

Kako se navodi u Vladinom dokumentu, u pitanju su prijave koje je podnijelo pet licenciranih agenata za promociju i posredovanje, sa odobrenjem za zastupanje stranih investitora u našoj zemlji.

Projekat „ekonomskog državljanstva” koji je imao puni naziv Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, trebalo je da omogući ulagačima u sektor turizma, poljoprivrede i prerade naše državljanstvo.

Prema planu prethodne Vlade kojaje i osmislila cijeli projekat, od početka2019. do kraja ove godine trebalo je da pristigne najviše 2.000 zahtjeva.

Javni pozivi i uslovi za izbor predloga za stavljanje na listu prioritetnih projekata mijenjali su se više puta, ali je suština ostala ista: 15 miliona za hotel na primorju ili u Podgorici, odnosno pet miliona za sjeverni i centralni region, uvođenje novih tehnologija, revalorizacija postojećihili gradnja novih prerađivačkih kapaciteta.

“U prethodnom periodu, Vlada je na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma uvrstila 15 projekata. Radi se o ukupnim planiranim ulaganjima u visini od 414 miliona eura, kapaciteta više od 2500 smještajnih jedinica. U biznis planovima definisano je da će se u okviru realizacije projekata stvoriti mogućnost za otvaranje novog 1.851 radnog mjesta. Ističemo da se 11 od 15 projekta realizuje u sjevernoj regiji -tri na Žabljaku, sedam u Kolašinu jedan u Mojkovcu… a preostala četiri u južnoj regiji (Miločeru, Tivtu, Čanju i Budvi)”, navodi se u dokumentu aktuelne Vlade.

Iz oblasti poljoprivrede i šumarstva stigle su dvije prijave, i to krajem decembra prošle godine.

Takođe se precizira kako zbog nezavršenih konsultacija oko iskorišćavanja postojećih kapaciteta nisu obezbijeđeni preduslovi za raspisivanje javnog poziva za prerađivačku industriju, pa taj dio programa nikada nije zaživio.

“Od početka realizacije Posebnog programa do 30. juna ove godine, Agenciji za investicije je predato 213 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa. Broj aplikacija koje su prošle sve provjere iza koje su od strane Ministarstva unutrašnjih poslova donijeta rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo je 53”, precizira se u dokumentu.

Najnovije

Sjutra malo do umjereno oblačno, do 22 stepena

U južnim i centralnim predjelima malo do umjereno oblačno uz duže sunčane periode. Na sjeveru, ujutu ili prijepodne magla ili povećana niska oblačnost, a...

Njukasl kreće po asa Juventusa

Nakon što su bogati Saudijci kupili Njukasl, engleski klub sprema se za ljetnji prelazni rok. Engleski mediji prenose da će čelnici ''svraka'' ponuditi 120 miliona...

Twitter donosi tab Spaces za iOS

Još u septembru, Twitter je objavio da radi na posebnom tab-u Spaces kako bi korisnicima olakšao pronalaženje relevantnih razgovora koje mogu slušati. Sada je...

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopštilo je da će danas u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i...

Novi ugovor: Salemakers na San Siru do 2026.

Aleksis Salemakers potpisao je novi ugovor sa Milanom, potvrđeno je iz kluba sa ''San Sira''. Belgijanac je stavio paraf na vjernost ''rosonerima'' do juna 2026....

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve