Crna Gora je od početka godine do 18. oktobra uvezla 15.695 automobila ukupne vrijednosti 88,6 miliona eura, saopšteno je Vikend novinama u Upravi carina.

Od tog broja, polovnih auta u vrijednosti od 46,6 miliona je 12.740, dok je novih automobila vrijednih 42 miliona eura uvezeno skoro 3.000.

“Osim putničkih, uzeti su u obzir i teretni automobili nosivosti do pet tona do 2.500 (2.800) centimetara kubnih”, naveli su u Upravi. Na pitanje Vikend novina koje marke automobila su najdominantnije u uvozu, u Upravi kažu da ne mogu dostaviti precizan podatak.

“Podatak o marki vozila se nalazi u rubrici koja je opisnog tipa, pa sortiranje po toj rubrici ne daje validne podatke”, objasnili su predstavnici Uprave.

UVOZILI IZ PANAME

Najviše polovnih automobila, ukupno 3.540, uvezeno je iz Njemačke. Slijede Francuska i Holandija sa 2.483, odnosno 2.396 uvezenih auta, dok je iz Italije i Švajcarske u Crnu Goru stiglo 1.390, odnosno 952 automobila. Prema podacima Uprave carina, iz Slovenije smo uvezli 715, Belgije 210, Švedske 190, a iz Austrije i Luksemburga 178, odnosno 141 auto. Manje od 100 automobila stiglo je iz Srbije, Danske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije, Mađarske, Norveške, Slovačke, Češke i Poljske. Crna Gora je iz Albanije uvezla šest polovnih automobila, a iz Turske i Sjedinjenih Američkih po pet, Bugarske i Finske po četiri, Rusije, Kosova i Makedonije po tri, a iz Velike Britanije i Estonije po dva automobila. U Crnu Goru je po jedno polovno vozilo stiglo iz Litvanije, Argentine, Naurua, Grčke, Ukrajine, Kine, Rumunije, Paname i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

AUTA STIZALA I SA JAMAJKE

Kada je riječ o novim vozilima, najviše ih je stiglo iz Srbije, ukupno 1.256. Crna Gora je iz Slovenije i Češke od početka godine uvezla 683, odnosno 428 novih auta, dok je iz Rumunije i Austrije stiglo njih 301, odnosno 103. Slijede Kipar sa 52, Mađarska sa 34 vozila, Bosna i Hercegovina sa 19 i Hrvatska i Makedonija sa po 17 vozila. Iz Italije je stiglo njih 15, Holandije i Slovačke po osam, Njemačke sedam i Francuske četiri. Crna Gora je do 18. oktobra uvezla i dva nova automobila sa Jamajke i jedno iz Turske. Prema spisku Uprave carina, u Crnoj Gori ima 118 uvoznika polovnih, dok nova auta uvozi 14 kompanija.

“Uzeti su u obzir samo uvoznici koji su uvezli više od deset auta”, naveli su u Upravi. Među uvoznicima polovnih automobila su firme Baršped, S auto, Autoventura, VN Motors, Mondo-auto, Flint šped, Toscana, Emax Bijelo Polje, Lumar Cetinje, Gostrade Pljevlja i Rokšped auto-centar.

Nove automobile uvoze Alliance, Voli Motors, Prokom i Ljetopis automotive iz Podgorice, Auto-Čačak, Efel Motors i Pegasus sa Cetinja, Rokšped, Jadran auto, Kov-car iz Tivta, Efel Travel, Kia Motors i Osmanagić i Montelada iz Nikšića.

REGISTROVANO 59.163 VOZILA

Prema posljednjim, preliminarnim podacima Monstata za drugi kvartal ove godine, evidentirano je 59.163 registrovanih putničkih vozila. Od toga, u Podgorici ih je 20.445, dok ih je najmanje u Šavniku 85. Broj prvi put registrovanih putničkih automobila u drugom kvartalu je, kako se navodi u Monstatovoj analizi, iznosi 5.752, od čega ih je najviše u glavnom gradu, 2.512.

“Ukupan broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u drugom kvartalu ove godine iznosi 69.213, što je za 6,1 odsto više nego u istom kvartalu prethodne godine. Broj prvi put registrovnih drumskih motornih i priključnih vozila u drugom kvartalu ove godine godine iznosi 7.110 što je za 6,1 odsto manje nego u istom kvartalu prethodne godine”, navodi se u podacima.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve