Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Od Norveške 370.000 eura za unapređenje infrastrukture i zapošljavanje

Norveška podržava unapređenje infrastrukture i organizovanje stručnih obuka u manje razvijenim područjima Crne Gore kroz sprovođenje 17 projekata. Zahvaljujući tim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biće poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao.

Norveška podržava unapređenje infrastrukture i organizovanje stručnih obuka u manje razvijenim područjima Crne Gore kroz sprovođenje 17 projekata. Zahvaljujući tim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biće poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao.

Foto: Ilustracija

Kako je saopšteno iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, ti projekti vrijedni su ukupno 414.000 eura, od čega Norveška preko projekata “Norveška za vas – Crna Gora” izdvaja 370.000 eura, dok korisnici bespovratnih sredstava učestvuju sa oko 44.000 eura.

Ambasador Norveške Jorn Eugen Jelsta rekao je da ta zemlja podržava manje razvijene dijelove Crne Gore, jer i sama ima iskustva sa udaljenim dijelovima zemlje u kojima stimuliše stanovnike da ne emigriraju.

“Stoga mi je izuzetno drago što ćemo moći da doprinesemo zapošljavanju, naročito osoba iz ranjivih grupa. Kroz projekte koji će obuhvatati izgradnju, rekonstrukciju i obnovu javne infrastrukture, biće poboljšana i međuopštinska saradnja tako da lokalne samouprave mogu zajednički da riješe izazove s kojima se suočavaju”, rekao je ambasador.

Sedam projekata unpređenja infrastrukture vrijedno je ukupno 250.000 eura, od čega 223.000 eura finansira Norveška, dok lokalne samouprave obezbjeđuju učešće od oko 27.000 eura. Ovi projekti poboljšaće turističku, komunalnu i sportsku infrastrukturu u Andrijevici, Beranama, Gusinju, Mojkovcu, Plavu, Petnjici, Pljevljama, Rožajama i Žabljaku.

Menadžer projekta “Noveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić kazao je da će zajedno sa lokalnim samoupravama i sprovodiocima stručnih obuka raditi na poboljšanju lokalne infrastrukture i unaprjeđenju zapošljavanja u manje razvijenim opštinama.

“Zahvaljujući podršci Norveške, očekujemo znajačne rezultate koji će unaprijediti živote stanovnika manje razvijenih područja”, dodao je Čekić.

Kroz javni poziv za sprovođenje stručnih obuka, odobreno je finansiranje deset projekta, koje će uglavnom sprovoditi poslodavci za 60 nezaposlenih osoba, od kojih će 30 dobiti zaposlenje u Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima i Ulcinju. Ovi treninzi i obuke koštaće 164.000 eura, od čega Norveška izdvaja 148.000 eura, dok preduzeća i ustanove za obrazovanje sufinansiraju 16.000 eura.

Detaljni spiskovi svih projekata za koje je odobreno finansiranje, dostupni su na sajtu “Norveška za vas – Crna Gora” (www.norveskazavas.me) u odjeljku “rezultati”.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve