Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Od danas se mogu predati prijave za IPARD like 2

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava sve koji su zainteresovani za bespovratnu podršku preradi kroz projekat IPARD like 2.2 da danas počinje rok za predaju aplikacija na javni poziv.

Prijem aplikacija trajaće tokom naredna dva mjeseca, do 31. marta ove godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je kroz IPARD like 2.2 javni poziv proizvođačima na raspolaganju 2,8 miliona eura iz EU bespovratnih fondova, i dijelom iz nacionalnog budžeta.

– Prerađivači, odnosno subjekti u poslovanju sa hranom, mogu da investiraju minimalno 15.000 eura, a maksimalno 250.000 eura. Oni koji ispune uslove poziva i ugovore investiciju dobiće povrat sredstava u iznosu od 50 odsto investicije.Šansu da unaprijede svoje poslovanje kroz ovaj poziv imaju pravna lica i preduzetnici iz sektora vezanog za mlijeko, ribarstvo i akvakulturu. Iz sektora hrane biljnog porijekla i gljiva korisnici mogu biti oni koji se bave preradom i pakovanjem primarnih poljoprivrednih proizvoda: voća, povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina i vina. Podržavaju se i klanice, a u tom dijelu korisnici mogu biti fizička lica ili privredna društva, koji se bave uzgojem goveda, ovaca, koza, tovnih piladi i ćurića, i svinja. Cilj podrške kroz ovaj projekat jeste jačanje sektora proizvodnje hrane u Crnoj Gori, kroz unapređenje subjekata u poslovanju hranom i dostizanje nacionalnih i EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi investicije koje se podržavaju odnose se na adaptaciju/rekonstrukciju/izgradnju objekata i drugih pomoćnih objekata za preradu, nabavku i montažu posebne opreme i mehanizacije za proizvodnju (preradu), zatim nabavku specijalnih vozila i mehanizacije za sopstvene potrebe, na primjer, vozila za prevoz sirovog mlijeka, uključujući mobilne rezervoare sa pratećom opremom, specijalizovane rezervoare/sisteme hlađenja za kamion sa odgovarajućom opremom.

– Podržava se i nabavka i montaža sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, nabavka specijalne opreme i mehanizacije za pakovanje, etiketiranje i skladištenje gotovih proizvoda, zatim nabavka namjenske opreme za čišćenje, prečišćavanje i ostale usluge u objektu, kao i nabavka opreme za ventilaciju objekta, vodosnabdijevanje (ne uključujući bunare), elektro i kanalizacionu mrežu, prečišćavanje otpadnih voda i sprječavanje zagađenja vazduha i druge sisteme. Podržava se i formiranje takozvanih unutrašnjih pristupnih puteva, u cilju povezivanje pogona u okviru subjekta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dokumenta koja su potrebna za prijavljivanje na javni poziv mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili u kancelarijama savjetodavnih službi Ministarstva, kao i opštinskih službi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve