Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Od 1. juna naplaćeno 12 miliona eura više PDV-a

Vuletić je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da ohrabruje to što i sami privrednici u poslovnoj saradnji počinju da insistiraju da od svojih klijenata dobiju fiskalizovane fakture i račune

Od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u Crnoj Gori je fiskalizovano više od 23 hiljade poreskih obveznika, što je značajno više nego što je bilo 1. juna, kada je bio zadnji dan da se pređe na novi sistem evidentiranja prometa, saopštila je Milica Vuletić iz Uprave prihopžda i carina.

Vuletić je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da ohrabruje to što i sami privrednici u poslovnoj saradnji počinju da insistiraju da od svojih klijenata dobiju fiskalizovane fakture i račune.

“Prešli smo 50 procenata obveznika koji su u sistemu, sada je manji broj obveznika koji su van sistema, ali još uvijek veliki broj njih treba da se uskladi sa zakonom. Ne bih špekulilsala sa ciframa, jer će to samo vrijeme pokazati”, pojasnila je Vuletić.

U sistemu su, kaže ona, evidentirali više od 86 miliona fiskalizovanih računa od početka godina, što pokazuje koliki je privredni protok u Crnoj Gori.

Sve se to, pojašnjava ona, odražava na naplatu poreskih prihoda, iako fiskalizacija ne utiče na proces naplate, već prijavljivanja poreskih obaveza.

“Od 1. juna do danas imamo naplatu poreza na dodatu vrijednost u iznosu od preko 64 miliona eura, što je skoro 12 miliona više nego u istom periodu prošle godine”, istakla je Vuletić.

Primjećuju, kako je kazala, da veliki broj fizičkih lica nije još uvijek prešao na sistem elektronske fiskalizacije: “Da li zato što svjesno izbjegavaju zakon ili pak što neki poreski obveznici nijesu znali da treba da budu fiskalizovani, imali smo tako neka zanima, poput konsultanata, prevodilaca…”

Vuletić kaže da su kontrole pojačane, te da inspektori imaju dobre rezultate.

“Tokom sezone kontrolisali su više od 1.600 poreskih obveznika, a nepravilnosti su utvrđene kod njih 147. Izdati su prekršajni nalozi u iznosu od pola miliona eura”, istakla je Vuletić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve