Crna Gora prva je na globalnom nivou, zajedno sa Novim Zelandom, prema stepenu kvaliteta zakonskih rješenja zaštite korisnika kredita i zajmodavca, pokazalo je istraživanje Svjetske banke Doing business za 2020. godinu, naveli su iz Centralne banke Crne Gore.

U pitanju je indeks koji mjeri stepen do kojeg zakoni o kolateralnim sredstvima, te stečaju i likvidaciji banaka štite prava i olakšavaju proces kreditiranja.

„U najnovijem izvještaju koji se odnosi na procjenu kvaliteta biznis okruženja 190 zemalja, Crna Gora je u podindikatoru o dobijanju kredita, koji uključuje i procjenu kvaliteta kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, rangirana na visokom 15. mjestu, znatno ispred zemalja u okruženju“, dodali su iz CBCG.

Prema istim podacima, Crna Gora sa 41 odsto populacije ima bolju pokrivenost kreditnim registrom u odnosu na razvijene zemlje OECD-a gdje se on odnosi na 24,4 odsto stanovništva. Uz to, u ovoj bazi su podaci svih korisnika kredita u Crnoj Gori.

Osnov za ovakav značajan rezultat predstavlja stalno unapređenje kreditnog registra CBCG – jedinstvene i standardizovane elektronske baze podataka o zaduženjima, formiranog na osnovu podataka i informacija koje su obveznici izvještavanja dužni da dostavljaju CBCG. Kako su njime obuhvaćeni svi korisnici, u bazi su na kraju 2018. godine bila 144.783 lica zadužena po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekućem računu, garancija, akreditiva.

„Kreditni registar će se i u buduće unapređivati i povećavati spektar i kvalitet informacija. To se posebno odnosi na davanje dodatnih podataka o finansijskim izvještajima kompanija korisnicima kredita, kao i o blokiranim preduzećima na izvještajni datum koji se pretražuje“, najavljuju iz CBCG.

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments