Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Očišćen dovodni sistem Perućice

Nakon što su predstavnici licencirane firme "Planinar" iz Nikšića u saradnji sa Ekološkim pokretom „Ozon“ uklonili, danas, komunalni otpad sa rešetke na Ulaznoj građevini HE "Perućica" u Norinu, završeno je čišćenje hidroenergetskog sistema u Nikšićkom polju koji sada potpuno spremno očekuje punjenje vode predviđeno za 1. septembar, saopšteno je iz EPCG.

Nakon što su predstavnici licencirane firme “Planinar” iz Nikšića u saradnji sa Ekološkim pokretom „Ozon“ uklonili, danas, komunalni otpad sa rešetke na Ulaznoj građevini HE “Perućica” u Norinu, završeno je čišćenje hidroenergetskog sistema u Nikšićkom polju koji sada potpuno spremno očekuje punjenje vode predviđeno za 1. septembar, saopšteno je iz EPCG.

Očišćen dovodni sistem Perućice

Pored kontrole i čišćenja dovodnog sistema kanala koje su tokom planskog zastoja u radu, zbog redovnog godišnjeg remonta Hidroelektrane, obavili radnici Službe za građevinsko održavanje objekata HE “Perućica” te remonta i detaljnog pregleda čistilnih uređaja na Vrtcu i Norinu, ove godine, kako je saopšteno, očišćena je i taložnica iz koje je uklonjeno između 10 i 12 hiljada kubnih metara mulja.

Direktor HE “Perućica” Dragan Čizmović rekao je da se prikupljeni mulj i otpad lagerovao na ekološki propisan način i apelovao na odgovorniji odnos građana prema životnoj sredini.

“I ovogodišnja akcija čišćenja ukazuje na potrebu znatno odgovornijeg odnosa pojedinaca prema nikšićkim akumulacijama, rijekama i dovodnim kanalima hidroenergetskog sistema u Nikšićkom Polju koji su kao i svi vodni resursi, nažalost, često mjesto gdje se formiraju tzv. divlje deponije. I zato još jednom apelujem na savjest građana da otpad odlažu na mjestima predviđenim za tu namjenu”, istakao je Čizmović.

Predsjednik Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović ukazao je da je prisustvo velikih količina otpada u dovodnom sistemu “Perućice”, nažalost, hronični problem, koji osim ekoloških ima i druge posljedice koje štete radu HE “Perućica”.

“Za nas je veoma važno doprinijeti unapređenju nivoa ekološke svijesti u kontekstu smanjenja nekontrolisanog odlaganja otpada, naročito jer se radi o infrastrukturi HE „Perućica“, koji je jedan od najvažnijih energetskih objekata u Crnoj Gori, a svakako najvažniji u Nikšiću. Zato nas raduje to što drugu godinu zaredom sa EPCG radimo na čišćenju reštetki u Norinu zajedno sa profesionalcima iz “Planinara”. Riječ je o akciji koja je zahtjevna i nesvakidašnja i upravo zato se nadamo da će se uloženi trud cijeniti od strane javnosti”, rekao je Perović, koji je odao priznanje EPCG, kao društveno odgovornoj kompaniji, zbog, kako je kazao, znatne pažnje koju poklanja očuvanju životne sredine.

Čišćenjem dovodnog sistema obezbijeđeni su uslovi za nesmetan rad HE „Perućica“ koja će, prema planu ovogodišnjeg remonta, 3. septembra biti ponovo puštena u pogon.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve