Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Očekivali mnogo više od špica sezone

Očekuju, međutim, da će se stvari promijeniti nabolje i da će ipak imati narednih mjesec dana posjećenost makar kao prošle godine, dok se sa godinama prije korone ne mogu porediti

Prošle godine u ovo vrijeme tražio se krevet više, međutim ova sezona je, po svoj prilici, zakazala. Kako su Pobjedi kazali hotelijeri i ugostitelji, mnogo su više očekivali od špica, pošto je predsezona počela dobro i obećavala je. Očekuju, međutim, da će se stvari promijeniti nabolje i da će ipak imati narednih mjesec dana posjećenost makar kao prošle godine, dok se sa godinama prije korone ne mogu porediti. Gužve ima samo u marketima, što govori o strukturi gostiju.

I pored posjećenosti, međutim, evidentno je da je platežna moć opala i da su se turisti ,,prepali“ ekonomske krize i najavljene nemaštine na jesen. Slažu se i u tome da na turizam u našoj državi niko ne obraća pažnju niti ima ikakve strategije, pa se pitaju šta je to radila Nacionalna i lokalne turističke organizacije na sajmovima.

Posjećenost

Statistika takođe pokazuje da je gostiju manje nego prošle godine. Tako su Pobjedi iz Turističke organizacije Budva kazali da u prijestonici crnogorskog turizma boravi blizu 30.000 gostiju, što je na ukupnom nivou manje nego u istom periodu prošle godine.

“Hotelski kapaciteti su popunjeni skoro na istom nivou, u njima boravi oko 13.000 gostiju, dok u privatnom smještaju boravi blizu 16.000 gostiju što predstavlja pad broja gostiju u ovom tipu smještaja. Otprilike 1.000 gostiju boravi u hostelima, odmaralištima i kampovima u Budvi”, kazali su iz TO Budva.

Kada je u pitanju struktura gostiju u hotelskom smještaju, kako su istakli, najbrojniji gosti su iz Srbije, Izraela, Njemačke, Kazahstana, Bosne i Hercegovine, Turske, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Rusije, Ukrajine. Najbrojniji inostrani gosti u privatnom smještaju su iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Poljske, Turske, Mađarske, Bjelorusije, Rumunije.

Pomoćnik generalnog direktora hotela ,,Budva“ i direktor prodaje Mića Ivanović kaže da je zbunjen cjelokupnom situacijom što se tiče sezone i da se nešto čudno dešava.

“Trenutna situacija je mnogo bolja u odnosu na situaciju koju smo imali na početku mjeseca. Hotel je krenuo da se puni i imamo rezervacije koje se potvrđuju iz nedjelje u nedjelju. Trenutna popunjenost hotela je na oko 95 odsto, popunjenost hotela u ovom trenutku za jul je na oko 80 odsto, za avgust 40 odsto. Sezona je više nego čudna”, priča Ivanović.

Kaže da je interesovanje slabije za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada su imali mnogo više upita i direktnih rezervacija.

“Kakva je situacija trenutno u svijetu, mi moramo biti zadovoljni i sa ovim iako je jasno da je sezona znatno lošija u odnosu na prošle godine. Očekivanja su bila veća i definitivno situacija u Ukrajini se jako osjetila. Osjetna je razlika i u strukturi gostiju pa je ove godine Budva većinom popunjena mlađom populacijom. Predsezona je bila nekako atraktivnija, da li zbog niže cijena smještaja ili veće ponude i organizacije dešavanja u gradu, nijesam siguran”, istakao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, maj i jun su bili rekordni po broju noćenja od otvaranja hotela.

“Imali smo puno seminara i individualaca iz Centralne Evrope. Loša situacija sa avio-kompanijama i sve većim brojem otkazanih letova je sigurno uticala da imamo trenutnu situaciju koja na generalnom nivou nije za pohvaliti. U poređenju sa 2019. godinom imamo bolje rezultate, manju popunjenost sa većom prosječnom cijenom i parametri prihoda su na većem nivou. Kada se sve sabere, trenutna inflacija i rast nabavne vrijednosti robe, radne snage i energenata u odnosu na povećan prihod ne daje pozitivne rezultate kakve smo očekivali”, naglašava Ivanović.

Osjeća se, kaže on, da su gosti uplašeni od krize.

“Korona se sve više širi i sve to utiče na turizam i kretanje ljudi”, smatra Ivanović.

Najveći broj turista u njihovom hotelu je za sada iz Izraela, Srbije i Turske.

“U junu smo imali grupe iz Poljske, Belgije i Njemačke. Za jul i avgust su se najavili većinom individualni gosti. Prevladava Izrael, Emirati, region gdje prednjači Srbija i Bosna. Dosta je gostiju naših gasterbajtera koji su nam redovni gosti iz Švajcarske, Luksemburga i Danske. Još nema Amerikanaca i gostiju sa Bliskog istoka”, kazao je Ivanović.

“Putevi još nijesu sređeni, plaže neuređene sa prepuno ležaljki, a ponuda tanka, osim diskoteka. Vraćeni su privremeni objekti na šetalištu, jeftine ponude suvenira, aparati za kokice, ,,kruške“ i klasovi, i to jednostavno nije put kojim Budva treba da ide. Od jednog elitnog turizma prešli smo na stihijski masovni turizam i sve više i više, godinu za godinom, idemo u srozavanje turističke ponude, bez inovativnih rješenja i modernih ponuda. Svakako se nadamo i radujemo boljim danima”, poručuje Mića Ivanović.

Vlasnik hotela ,,Mažestik“ Ivan Ivanović potvrđuje da sezona nije sjajna i da su imali prevelika očekivanja na početku jer su im april i maj bili dobro posjećeni.

“Špic sezone je daleko od očekivanog i znatno je manje turista nego prošle godine u ovom periodu. Posebno se žale zakupci plaža, pa i vlasnici restorana, kafića… Jedino se ne žale lanci supermarketa što govori o kojoj strukturi gostiju se radi”, rekao je Ivanović.

Razlog je, po njegovom mišljenju, što ozbiljne strategije za turističku sezonu nemamo.

Nemamo strategiju

“Nema ni koordinacije između ministarstava turizma i vanjskih poslova za početak. Oni trebaju u odnosu na geopolitičku situaciju u svijetu da naprave strategiju u kom pravcu će ići razvoj turizma i koja tržišta će zamijeniti ukrajinska i ruska, koja smo znatno izgubili. Prošle godine su i dolazili ruski turisti nekim linijama, Ukrajinaca je bilo dosta, sad toga nema. Ukrajinaca ima, ali su oni već naši stanovnici. Gledamo ih kako voze skupa auta i po bankama, opštini i drugima administracijama”, navodi Ivanović.

Što se tiče drugih turista, kaže da se osjeća otkazivanje avio letova zbog nedostatka radne snage i da se potvrdilo da smo prije svega avio destinacija.

“Htjeli ne htjeli, moramo se bazirati na taj vid transporta. I po tome vidimo da su kod nas gosti iz Velike Britanije, Njemačke i Turske i ovo malo iz regiona. To su neke destinacije gdje postoje direktni letovi. Nemamo više ni ozbiljnu avio-kompaniju. Montenegro airlines je radio ozbiljan broj čarter letova ljeti plus postojeće. Imao je bolje slotove pa su turisti lakše dolazili. Sad smo izgubili slotove, a broj low cost letova je neznatan u odnosu na Hrvatsku i Albaniju recimo”, kaže Ivanović koji se pita šta su to radili NTO i lokalne turističke organizacije po sajmovima.

Naglašava i da je nestabilna politička situacija dosta uticala posebno na region.

“Pratimo istorijska pitanja, a turizmom se niko ne bavi. Sezona se ne priprema u aprilu, već sada treba pripremati sljedeću sezonu, ali se time niko ne bavi. U našem hotelu imamo neke stalne goste, ali smo definitivno ove godine podbacili i sa Srbijom kao i sa regionom. Otišli su u Grčku i Hrvatsku koja ima već rezultate iz 2019. godine. Ostali su nam Bosanci koji nijesu baš zadovoljavajuće platežno tržište”, ističe Ivanović.

Prema njegovim riječima, već u februaru kad je počeo rat u Ukrajini trebali smo da naslutimo šta će se desiti.

“Definitivno nas je rat u Ukrajini poremetio iako se u početku govorilo da nije. Jako je čudno da imate onakvu predsezonu, a nemate popunjenost sada za praznike. Ni Podgoričani nijesu bili u toj mjeri kao prethodnih godina. Da li je strah od predstojeće zime, a i troškovi života su se povećali. Cijene namirnica su pet do šest puta povećane i nemate nikakve kalkulacije više. Tako da ćemo i mi imati veliki obim posla koji neće pratiti ekonomski momenat. I tu nije niko na dobitku”, ocjenjuje Ivanović.

Što se tiče vanpasionske potrošnje, kaže da se to najbolje vidi uveče.

“Nema gužve kao što je bila ovih godina. Uvijek se znalo da špic sezone počinje 13. jula. I postsezona je u magli. Mislim da ćemo biti u problemu. Za neke stvari smo sami sebi najgori. Gubimo i ovo malo gostiju koji dolaze. Malo njih će se vratiti. Jer naše cijene ne prate kvalitet usluge”, tvrdi Ivanović.

Objašnjava i da predsezonom ne možemo ,,vaditi“ sezonu.

“Generalno, hoteli su sami po sebi osuđeni na buking i individualna punjenja, tj. sva turistička privreda osuđena je sama na sebe, što je paradoks. Niti imamo kome da se obratimo, niti imamo kolektivna punjenja, niti komunikaciju sa bilo kakvim organima, što opštinskim što na nivou države. Ovako ćemo potpuno propasti kao turistička destinacija, posebno u ovoj ekonomskoj krizi kada je mnogo manji obim putovanja. Morate se boriti za svakog gosta na svaki način”, poručuje Ivanović.

I u našem najvećem hotelskom preduzeću ,,Budvanska rivijera“ očekivali su više gostiju.

PR Jelena Kaluđerović kazala je Pobjedi da ipak s obzirom na činjenicu da se i ova turistička sezona odvija u pandemiji i ratnih dešavanja u Ukrajini, mogu biti zadovoljni rezultatima koje su postigli do sada.

Globalne okolnosti

“Tačno je da se u ovom periodu sezone očekuje više gostiju, ali moramo imati realna očekivanja s obzirom na već pomenute globalne okolnosti. Ono što raduje i ohrabruje svakako je primjetan porast broja gostiju u posljednja dva dana, a u narednom periodu očekujemo da se trend rasta nastavi. Nivo popunjenosti i rezervacija za jul, avgust i septembar u hotelima HG ,,Budvanska rivijera“ su na zadovoljavajućem nivou i u skladu su sa projektovanim rezultatima za ovaj period. Prilikom vrlo opreznog i krajnje objektivnog projektovanja rezultata obuhvaćeni su mogući rizici usljed globalnih dešavanja”, kazala je Kaluđerović.

Gosti su im i u Budvi i u Petrovcu sa tržišta Zapadne Evrope, Skandinavije, Baltičkih zemalja, Izraela, regiona i domaćeg, tj. crnogorskog tržišta.

Vlasnik lokala ,,Mocart“ Luka Vučković kaže da je trenutno stanje posjećenosti za 30 odsto manje nego rekordne 2019. godine.

“Negdje smo na nivou prošle godine. Evidentno je smanjena platežna moć gostiju koji dolaze u naš grad. Ne znam oćemo li imati jači špic od ovoga, možda hoćemo. Pripuniće se možda do 20. jula i još dvadesetak dana i to je to. Strah me od korone, jer se brojke povećavaju. Hoće li se uvoditi mjere tokom ljeta i zime, kakva će nam biti zima i postsezona – to je veliki znak pitanja. Nama je to značajno zbog održavanja poslovanja preduzeća jer radimo cijele godine”, ističe Vučković.

Mnogo ih u poslovanju remete poskupljenja osnovnih životnih namirnica pa im se i zarada smanjuje.

“Neki proizvodi su skuplji i 100, 200 odsto i prave nam veliki problem za poslovanje. Do kada će ovo trajati niko ne zna, ali što nam je tu nam je, moramo da se borimo. Sezona je optimistično počela u maju i mislili smo da ćemo se potpuno oporaviti, međutim vraćamo se na priču od prošle godine. To je krizni period koji traje. Vrlo se osjeća uticaj rata u Ukrajini i inflacija. Ne znam šta će biti u budućnosti. Možda bude špica, ali ne može trajati preko 25 dana, evo vidjećemo. Kolone vozila su počele ova dva dana, pa možda sve krene bolje”, smatra Vučković.

Menadžer restorana ,,Astorija“ Petar Tomović kaže da su po posjećenosti negdje na nivou prošle godine, ali definitivno da su mnogo lošiji od 2019. godine.

“Što se tiče Starog grada, malo je više posjećeniji nego Slovenska plaža. Plažna strana nije na nekom nivou, ali na bazi iskustva, trebalo bi da bude poslije 15. jula koji će pokazati da li je stvarno lošije. Što se tiče praznika bila je šetača puno, bio je koncert, ali potrošačka moć nije bila na nekom nivou. Ljudi ima, ali slabije troše. Uvijek su nam jači potrošači koji dolaze krajem jula i početkom avgusta pa ćemo vidjeti”, rekao je Tomović.

Potrošnja

Od gostiju najviše imaju Engleza, Njemaca, dio Ukrajinaca i Rusa.

“Da li su to oni koji su došli ranije, pretpostavljam da jesu. U startu su nam Ukrajinci bili dobri potrošači, međutim sada vjerovatno nemaju neka standardna primanja i plaše se krize, tako da su sada smanjili taj dio potrošnje makar što se tiče restoranskog dijela”, kaže Tomović.

Podgoričani, po njegovoj procjeni, u posljednjih par godina odlaze u Ulcinj dok je jedan dio ostao vjeran Budvi. Najbolji potrošači su im Njemci i definitivno Amerikanci koji dolaze kruzerima u Kotor.

“Ekonomska kriza se osjeća, bila je i od korone. Trebaće ova i još jedna dobra sezona da se oporavimo potpuno”, kazao je Tomović.

Po njegovom mišljenju, poskupljenja su učinila svoje i on se nada da će se konačno stabilizovati.

Benić: Gosti zabrinuti i neraspoloženi

Ivan Benić, poznatiji kao DJ Bruno Frensis, kaže da se ni na žurkama ne troši kao nekada. Ljudi su, po njegovim riječima, u strahu šta će biti na jesen, pa štede novac.

“Gosti su vidno neraspoloženi, zabrinuti. To vidim kada postavljam opremu za žurku. Gledaju ove vijesti koje šire strah, i ja treba da ih animiram. Vraćam ih u raspoloženje”, kaže Benić.

A i raspoloženje po klubovima nije kao nekada, treba mu, kaže, više energije da ih opusti muzikom.

“Naroda ima, ali se ne troši kao nekada. Osjeća se ekonomska kriza, pa valjda se čuvaju pare. Ni omladina se više ne provodi kao nekada. Nemaju roditelji to više da finansiraju. Platežna moć ljudi je oslabila, novac je obezvrijedio. Neko forsira cijene i ne pita da li mi imamo novca. Ovi gosti koji su došli imaju novca, ali manje troše, čuvaju”, primjećuje Benić.

Dodaje da je veliki strah među ljudima hoće li biti hrane na jesen.

“Svi smo kreditno zaduženi. Provoda nema. Žurke su i dalje dobro posjećene, ali sve manje novca se troši. Što se tiče Budve, pravi gosti Rusi, Bjelorusi i Ukrajinci su zaustavljeni. Oni su plaćali hotele, plaćali i provodili se. Takvih turista nema još. Imamo pun grad Rusa i Ukrajinaca koji rade kao i mi, imaju svoje biznise i idu u supermarkete. Omladine nema”, kazao je Benić.

Po njegovim riječima, nemamo nikakvu strategiju čak ni u muzičkim dešavanjima.

“Ne zna se hoćemo li da radimo koncerte, Sea dance, da puštimo jaku muziku ili… Došli smo u stanje ,,ni tamo ni tamo“. Nema vrednovanja više, a i politička situacija je nestabilna i utiče”, upozorava Benić.

Norvežanima je sve po meraku

Bosanac Esko Duraković, koji već godinama radi kao kuvar i konobar u švedskim i norveškim restoranima, došao je sa svojim drugarima na odmor u Crnu Goru. On je već četvti put kod nas, dok su njegovi drugari Norvežani Fridrih Hamdau i Frude Kristoferšen prvi put.

Jedan je mašinovođa, drugi radi u pivari… Mnogo im se sviđa Crna Gora, kažu doći će opet. Rado bi došli motorima, ali daleko je.

“Posebno nam se sviđa hrana i pivo. Sve nam je po meraku”, kazali su Pobjedi vidno raspoloženi Norvežani.

Buka i dalje problem, Budva ima samo tri komunalna policajca

Ivan Ivanović kaže da i dalje imaju problem buke u određenim lokalima. Donekle se situacija stabilizovala, ali opet neki sezonski lokali ne poštuju zakon.

“Nadležne službe čekaju da ovaj problem riješimo sami. A vrlo je jednostavno, samo treba izmjeriti decibele, ali je nemoguće da to kontroliše samo tri komunalna policajca koliko ih Budva ima. Strašno je bilo na početku sezone. Imali smo goste koji su htjeli da odmaraju iz Zapadne Evrope, Velike Britanije i oni su bili šokirani. Otkazivali su nam zbog buke”, kaže Ivanović.

Dodaje da se malo sada primirilo, ali ne potpuno.

Ivanović smatra da ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović treba da nađe vremena i da ih posjeti jer ipak su prijestonica crnogorskog turizma i da riješi ovaj problem.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
18.07.2022-10:13 10:13

Norvezani bi i “loz ulje popili”a ne pivo,sto se tice ministra Djurovica ima on spresnijeg posla za svoja stovarista Cerovo,posebno cimenat iz Albanije,sto “uznemiravate”ministra ugostitelji.