Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Obilježeni Dani evropske baštine u NP Biogradska gora

Tim povodom organizovan je sadržajan i zanimljiv program pod nazivom ''Dan obojen nasljeđem'' za osobe sa posebnim potrebama iz Multidisciplinarnog i obrazovnog centra ''Pamark'' iz Podgorice

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obilježilo je „Dane evropske baštine” pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, juče u Nacionalnom parku Biogradska gora, saopšteno je iz tog resora.

Tim povodom organizovan je sadržajan i zanimljiv program pod nazivom „Dan obojen nasljeđem“ za osobe sa posebnim potrebama iz Multidisciplinarnog i obrazovnog centra „Pamark‟ iz Podgorice.

Cilj ovog događaja je, kako je saopšteno zadovoljenje različitih kulturnih potreba, otkrivanje, tumačenje, približavanje i popularizacija kulturne baštine onima kojima ona nije uvijek i lako dostupna.

Rukovodilac Kreativnog odjeljenja za etnografsku baštinu u JPNPCG i ujedno autorka programa u NP Biogradska gora, Snežana Vukotić, poželjela je dobrodošlicu gostima iz Pamarka, sa kojima Nacionalni parkovi Crne Gore imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.

Takođe je podsjetila da JPNPCG već dugi niz godina učestvuje u organizovanju manifestacije Dani evropske baštine koja je dio velike evropske manifestacije Savjeta Evrope i Evropske Komisije kojom se svakog septembra predstavlja nasljeđe kao zajednička baština evropskih naroda.

Ispred NP Biogradska gora goste je pozdravila i direktorka Marija Dulović koja ih je upoznala sa istorijatom ovog zaštićenog prirodnog područja koji je prepoznat po brojnim prirodnim vrijednostima.

Učesnici događaja posjetili su Centar za posjetioce na obali Biogradskog jezera uz stručno vođstvo edukatora i saznali više o najznačajnijim prirodnim i kuturnim vrijednostima ovog Nacionalnog parka,dok ih je šef Službe zaštite Mile Rnković informisao o aktivnostima u cilju zaštite.

Pored posjete Centra za posjetioce i obilaska edukativne staze, u okviru kulturnog omaža, gosti su uživali i u izložbi fotografija sa šireg prostora Nacionalnog parka pod nazivom „Arhitektura koja nestaje”, autora Dragoslava Jeknića Shafta teoretičara i istoričara savremene i moderne umjetnosti, iz Kolašina.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je ženska pjevačka grupa „Đude” iz Kolašina koja je izvođenjem šest tradicionalnih narodnih pjesama oduševila sve prisutne, a posebno mlade članove iz Pamarka koji su tražili da im se neke pjesme i po drugi put otpjevaju.

“Uvjereni smo da su članovi Pamarka uživali u lijepom i sadržajnom programu i da su sa lijepim utiscima otišli iz jedne od posljednjih prašuma u Evropi što je i potvrdio njihov mentor”,  Dragan Stanković.

On se zahvalio NPCG na ovom programu i “podsjetio na to da su oni po drugi put gosti NPCG prisjetivši se sličnog programa koji je za njih organizovan u okviru obilježavanja Dana evropske baštine, u NP Skadarsko jezero”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve