Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Obezbijeđen osnov za bolje ekonomske odnose Crne Gore i Turske

Na poslovnom forumu Crne Gore i Turske, održanom danas u Podgorici, potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora naše države i regije Korfez

Na poslovnom forumu Crne Gore i Turske, održanom danas u Podgorici, potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora naše države i regije Korfez. Sporazum predstavlja dobru osnovu za još intenzivnije ekonomske odnose sa Turskom, ocijenili su potpisnici, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i predsjednik Privredne komore Korfeza Recep Ozturk.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i predsjednik Privredne komore Korfeza Recep Ozturk

“Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa dvije države. Na to nas upućuje geografska povezanost, istorijske i kulturne veze, kao i velika dijaspora koja je jako dobro pozicionirana u Turskoj”, kazao je Saveljić.

U sastavu turske delegacije na poslovnom forumu bili su predstavnici 30 kompanija Korfeza iz oblasti energetike, građevinarstva, metaloprerade, trgovine, logistike, automobilske industrije, te nekretnina.

foto: PKCG

“Nadam se da će ovaj skup doprinijeti većem rastu investicija. Područja za saradnju vidim u građevinarstvu, turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju i bankarstvu”, naveo je Saveljić.

Izražavajući zadovoljstvo zbog boravka u Crnoj Gori, predsjednik Privredne komore Korfeza Recep Ozturk je ukazao na razvijene istorijske i kulturološke veze dvije zemlje zasnovane na zdravim temeljima.

“Treba da iskoristimo dobru međudržavnu saradnju kako bismo još više osnažili poslovnu. Cilj posjete delegacije je doprinos stvaranju terena za veći priliv turskih investicija u Crnu Goru, ali i crnogorskih u našu zemlju”, naveo je Ozturk.

foto: PKCG

On je predstavio regiju odakle dolazi, koja ima 160.000 stanovnika i jedna od industrijski najrazvijenijih. Do 1950-ih stanovništvo se uglavnom bavilo poljoprivredom, ali je razvoj industrije podstaklo otvaranje naftne rafinerije.

“Crna Gora podsjeća na našu oblast i mi želimo da doprinesemo njenom razvoju”, zaključio je Ozturk.

Predsjednik špeditera Korfeza Vedat Doğusel kazao je da je za ovu primorsku regiju veoma značajan pomorski saobraćaj i da upravo u ovoj oblasti očekuju saradnju sa našom državom.

foto: PKCG

“Mogućnost za razvoj saradnje takođe vidim u oblasti nautičkog turizma”, kazao je on.

Nakon plenarnog dijela, uslijedili su bilateralni razgovori privrednika o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve