Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Obaramo rekorde, nijesmo skupa destinacija

Naše cijene su, kako tvrde strani turisti, dobre za kvalitet koji nudimo i nijesu se mijenjale u odnosu na lani.

Naši susjedi Hrvati se žale na izuzetnu lošu sezonu, a jedan od razloga su i cijene koje su podigli ove godine. Situacija u Crnoj Gori nije takva, kažu Pobjedini sagovornici koji tvrde da obaramo rekorde i ove godine, a naše cijene su, kako tvrde strani turisti, dobre za kvalitet koji nudimo i nijesu se mijenjale u odnosu na lani.

Plaža Kamenovo, foto: RTV Budva (arhiva)

Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić cjenovna turistička ponuda je na nivou prošlogodišnje.

“Cijene nijesmo mijenjali, ali je na dosta mjesta podignut kvalitet”, kazao je Hodžić.

On tvrdi da nijesmo skupa destinacija i da Crna Gora ima ponudu za turiste različitih budžetskih mogućnosti.

“Znači, ima mjesta koja su skuplja, kad pričamo o kvalitetu i bolja, a imamo i ponudu za turiste niže platežne moći”, kazao je Hodžić.

Kada upoređujemo ponudu u regionu, on kaže da slobodno možemo reći da smo jeftiniji od Hrvatske.

“Kad gledamo Albaniju, oni su podigli cijene za 30 odsto, a za razliku od njih mi smo ostali na cijenama od prošle godine, tako da nijesmo skupa destinacija. Kad gledamo i cijene usluga restorana i druge sadržaje, turisti iz Engleske i Francuske koji dolazi u našu zemlji su oduševljeni koji kvalitet ponude dobijaju za novac koji daju”, rekao je Hodžić.

Ocjenjujući ovogodišnju sezonu kaže da i ove godine obaramo rekorde.

“Imamo informacije sa aerodroma da već imaju više letova nego lani. Mislim da su parametri pozitivni”, naglasio je Hodžić ističući da se cijene i ne trebaju spuštati jer nam sve ide naruku kada je turizam u pitanju.

Rano pričati o prihodima

Napominje da je rano sada pričati o prihodima i broju turista.

“To sumiramo u septembru i oktobru jer ćemo tada imati preliminarne rezultate, ali po popunjenosti, prema informacijama MONSTAT-a i lokalnih turističkih organizacija i Centralne banke, možemo reći da stojimo bolje od prošle godine”, tvrdi Hodžić.

Kao jedan od razloga za lošiju sezonu Hrvati pominju Grčku i Tursku koje su se stabilizovale, subvencionirale avionske letove, mame goste u Antaliju cijenama. Međutim Hodžić ističe da se te destinacije ne mogu porediti sa nama.

“Ako gledamo Tursku, koja ima ol inkluziv destinaciju Antaliju, oni imaju jeftinije aranžmane ali na te aranžmane imaju dodatke kao što su izleti i druge sadržaje koji puno više koštaju i mislim da sve dođe na isto na kraju”, ocinejio je Hodžić.

Hrvatska dosta skupa

On smatra da je Hrvatska dosta poskupila i da zato imaju manje turista nego lani.

Generalni direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić takođe smatra da ne možemo govoriti o tome da li je destinacija skupa ili jeftina, već da nam pojedini sadržaji u destinaciji mogu biti skupi, odnosno jeftini.

“Za Crnu Goru kao destinaciju možemo reći da je ponuda raznovrsna u smislu da smo orijentisani i na turiste slabije platežne moći, ali i na one koji imaju malo dublji džep. Nažalost, osim u njenim manjim djelovima, za Crnu Goru ne možemo reći da je elitna turistička destinacija iz razloga što je za ovu odrednicu potrebno mnogo više od luksuznih hotela sa pet zvjezdica”, smatra Nikolić.

Problem nijesu tarife nego siva ekonomija

Predsjednik malih i srednjih hotela u Crnogorskom turističkom udruženju Dejan Rađenović misli da problem crnogorskog turizma nijesu cijene nego siva ekonomija.

“Mislim da je i dalje problem siva ekonomija u izdavanju smještaja i dileri koji se nalaze po ulicama. Ove godine se dosta obratila pažnja na eliminisanje buke i mislim da je to pomak naprijed”, kazao je Rađenović.

Iz Hrvatske turisti se sele u Crnu Goru

Generalni direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić, smatra da ne treba govoriti o cjenovnoj politici na osnovu pojedinačnih, ekstremnih primjera visokih cijena, što mi obično radimo.

“Kada je u pitanju turistička ponuda, od zemalja regiona Crnu Goru možemo porediti sa Hrvatskom. Ako poredimo ove dvije destinacije jasno je da je Hrvatska skuplja i sa tog aspekta se dosta turista odlučuje da posjeti Crnu Goru. Međutim, usljed globalizacije i povezivanja svjetskih destinacija regionalno poređenje nema više mnogo značaja”, ističe Nikolić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve