Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

O izmjenama zakona o CBCG i EKIP u ponedjeljak

Izmjenu Zakona o CBCG predložio je predsjednik Odbora Dejan Đurović (DF) koji traži da guvernera ubuduće, umjesto predsjednika države, predlaže ovaj odbor, a bira Skupština na mandat od šest godina i to maksimalno dva puta

Zbog nedostatka kvoruma juče zakazana sjednica Odbora za ekonomiju odložena je za ponedjeljak. Tema su izmjene zakona o Centralnoj banci i o elektronskim komunikacijama, te imenovanje tri člana Fiskalnog savjeta, od kojih jednog predlaže ovaj odbor, a preostalu dvojicu predsjednici države i Vlade.

Izmjenu Zakona o CBCG predložio je predsjednik Odbora Dejan Đurović (DF) koji traži da guvernera ubuduće, umjesto predsjednika države, predlaže ovaj odbor, a bira Skupština na mandat od šest godina i to maksimalno dva puta.

Demokrate žele da mijenjaju Zakon o elektronskim komunikacijama, kako bi Savjet EKIP-a birala Vlada umjesto Skupštine na javnom konkursu. Traže da mandat direktoru EKIP-a traje pet umjesto četiri godine, te da se njihove zarade regulišu u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Predlažu ukidanje člana koji propisuje da se članovi Savjeta EKIP-a mogu birati najviše dva puta uzastopno, kao i da nakon isteka funkcije primaju naknadu godinu u visini posljednje plate, te da se na prestanak mandata direktora EKIP-a primjenjuju odredbe zakona o državnim službenicima i namještenicima koje se odnose na starješine.

Amandmanom Bogdana Božovića (SNP) predviđen je regulatorni dodatak na zaradu zaposlenih u EKIP-u koji obavljaju najsloženije stručne poslove u vezi regulacije i nadzora tržišta elektronskih komunikacija. Time se, tvrdi, čuva kadar EKIP-a i uvodi konkurentnost sa privatnim sektorom.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve