Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

NVO BRIGA ME predala Inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije projekta Solari 3000+ i 500+

U inicijativi, koju su predali Agenciji za zaštitu konkurencije, navodi se da se ovim projektom ''grubo sprječava, ograničava i narušava konkurencija, slobodan razvoj tržišne ekonomije, nezakonito favorizuje EPCG i stvara prostor za zlouptrebe''

Nevladina organzacija „Briga.me“ pokrenula je Inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije projekta Solari 3000+ i Solari 500+, koji sprovode Elektroprivreda Crna Gore (EPCG) i državni Fond za zaštitu životne sredine (EKO-FOND).

U inicijativi, koju su predali Agenciji za zaštitu konkurencije, navodi se da se ovim projektom „grubo sprječava, ograničava i narušava konkurencija, slobodan razvoj tržišne ekonomije, nezakonito favorizuje EPCG i stvara prostor za zlouptrebe.“

Podsjetimo, projekat Solari 3000+ i Solari 500+, vrijedan 30 miliona eura, predviđa finansiranje i subvencioniranje korisnika (fizičkih i pravnih lica) za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema. Ciljevi projekta su povećanje energetske efikasnosti, sigurnost u snabdijevanju, smanjenje emisije CO2, afirmacija korišćenja OIE i sl. EKO-FOND će obezbijediti dio sredstava, kroz dodjelu subvencije od 20% za ugradnju panela. Kada su u pitanju fizička lica (domaćinstva), EPCG je ovim projektom dobila eksluzivno pravo da nudi pomenute subvencije.

“Na taj način se ostale kompanije sprječavaju da budu ravnopravan učesnik na tržištu, jer ne mogu biti konkurentne EPCG, pošto im nije data mogućnost da kupcima nude istovjetne subvencije EKO-FONDA za domaćinstva. Takođe, kupcima solarnih panela se onemogućava slobodan izbor proizvoda i upućuju se na proizvode koje im nudi EPCG, čime se direktno sprječava slobodan razvoj tržišne ekonomije i sloboda izbora“, navode iz NVO Briga.me.

Time se, tvrde, dodatno favorizuje EPCG, koja, kako podsjeća podnosilac inicijative, ima godišnji prihod od preko 300 miliona eura, više od hiljadu zaposlenih i direktnu upravljačku kontrolu nad jedinim distributerom električne energije (CEDIS-om).

“Ekskulizivitet u nuđenju subvencija smatramo nezakonitim i nepotrebnim. Zato u inicijativi tražimo da EKO-FONDA da svoje subvencije učini dostupnim svim zainteresovanim licima pod jednakim uslovima, jer će solarni paneli imati isti pozitivan uzicaj na zaštitu životne sredine, bez obzira na to ko izradi projekat i instalira opremu“ zaključuju u inivijativi.

NVO „Briga.me“ bavi se promovisanjem i unaprjeđenjem zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i kvalitetnog upravljanja otpadom.

Naglašavaju da u potpunosti podržavaju ciljeve projekta Solari 3000+ i Solari 500+, ali pod uslovima koji ne predstavljaju eklatantan primjer povrecde konkurencije i zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Pored Agencije za zaštitu konkurencije, inicijativu su proslijedili i EKO-FONDU, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Ministarstu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvu kapitalnih investicija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve