Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Nurković pozvao turske investitore da nastave da ulažu u CG

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravio je juče u Istanbulu kako bi učestvovao na ceremoniji otvaranja novog aerodroma.

Ceremoniji otvaranja je prisustvovalo preko 50 delegacija predvođenih predsjednicima država, Vlada, ministrima i visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta. Datum ceremonije otvaranja aerodroma, 29. oktobar 2018. je ujedno i 95. godišnjica Republike Turske.

Tokom boravka u Istanbulu, Nurković je iskoristio priliku i da se bilateralno sastane sa svojim kolegom, ministrom saobraćaja i infrastrukture Mehmet Ćahitom Turhanom.

”Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrim političkim odnosima, kao i dosadašnjom dobrom saradnjom dvije države u oblasti saobraćaja, kao i u drugim oblastima privrede. Prepoznali su zajedničke oblasti od interesa vezane za pospješivanje saradnje u sektoru saobraćaja, a kao posebno značajne su izdvojili saradnju u oblasti vazduhoplovstva, pomorstva i kombinovanog transporta”-navedeno je u saopštenju.

Turhan se, kako se dodaje u saopštenju, posebno fokusirao na unaprijeđenje kombinovanog transporta u Crnoj Gori čiju luku Bar i njenu dobru povezanost sa željezničkim i putnim mrežama vidi kao ključnu za povezivanje Republike Turske sa ostatkom Evrope.

”On je izrazio zadovoljstvo i što Turkish Airlines održava 14 letova nedeljno između dvije države i nadu da će se ovaj broj povećati. Dva ministra su razgovarala i o poboljšanju saradnje u oblasti kruzing turizma, a ministar Nurković je ovom prilikom svog kolegu obavijestio o postojećim marinama u Crnoj Gori kao i o planovima privatizacije brodogradilišta u Bijeloj koje će se baviti servisom i izgradnjom mega jahti”- navedeno je u saopštenju.

Nurković je, kako dodaju, svom kolegi predstavio i plan davanja u koncesiju aerodroma u Crnoj Gori i istakao da postoji interesovanje značajnog broja turskih kompanija za aerodrome.

”On je iskoristio priliku i da istakne veliki interes turskih kompanija i investitora za oblast putne infrastrukture i ulaganje u turističke kapacitete u Crnoj Gori. Ministar Nurković je takođe pozvao druge zainteresovane partnere da nastave da ulažu u oblast saobraćaja i druge sektore čiji je razvoj neophodan za podizanje konkurentnosti crnogorske privrede. U cilju unapređenja saradnje u svim vidovima saobraćaja, ministri su se složili da formiraju Zajedničku komisiju za saobraćaj koja ce se baviti pitanjima od značaja u svim sektorima”-zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve