Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nrekić: Vlada će pomoći da izađemo iz košmara

Nrekić ističe da je u svakodnevnoj komunikaciji sa Vladom, koja je kako kaže spremna da pomogne najjužnijoj crnogoskoj opštini kako bi stabilizovala svoje finansije.

Račun opštine Ulcinj je u blokadi zbog potraživanja Rekreatursa od nešto više od šest miliona eura, kazao je za Radio Crne Gore predsjednik Ljoro Nrekić. Do sada je ta kompanija sa računa opštine uzela oko 800 hiljada eura.

Nrekić

Zahvaljujući domaćinskom odnosu aktuelna vlast u Ulcinju za godinu mandata vratila je preko tri miliona eura nagomilanog duga. Otplaćeno je i oko milion i 600 hiljada duga za poreze i doprinose.

Nrekić ističe da je u svakodnevnoj komunikaciji sa Vladom, koja je kako kaže spremna da pomogne najjužnijoj crnogoskoj opštini kako bi stabilizovala svoje finansije.

“Imam uvjeravanja od Vlade i Ministarstva finansija da će nam pomoći da izađemo iz ovog, da kažem košmara. Jer kad vam je račun u blokadi i kad ne raspolažete sredstvima vrlo je teško da se obavljaju poslovi koji se očekuju od organa lokalne uprave”, ističe Nrekić.

Realizacija projekata, posebno onih koji se odnose na turizam doprinijeće da Ulcinj od najsiromašnije opštine na jugu postane jedna od najrazvijenijih. Izgradnja rizorta na Mavrenu vrijednosti oko milijardu eura, čije je idejno rješenje nedavno predstavljeno je projekat u koji lokalna uprava polaže mnogo nade, naveo je prvi čovjek Ulcinja.

“I ovaj projekat, tačnije investitora koji bi realizovao izgradnju rizorta realizovaćemo uz podršku vlade. Njegovom izgradnjom dobili bi i Ulcinj i Crna Gora, a mnogi problemi u Ulcinju bi bili riješeni”, kaže Nrekić.

Uz turističke veoma su značajni i projekti kojima se unaprjeđuje putna infrastruktura. Nedavno je završen put od Ulcinja ka graničnom prelazu Sukobin.

Vrijednost tog projekta je preko 12 miliona eura.

“Takođe ćemo naći mogućnost da se povećaju i kapaciteti na samom graničnom prelazu Sukobin, koji je sada usko grli i posebno tokom ljeta stvaraju se veće gužve. Taj granični prelaz projektovan je na promet od oko 800 hiljada putnika godišnje, dok je tokom prošle na njemu registrovan prelazak preko 2 miliona i 300 hiljada putnika”, naglasio je predsjednik opštine Ulcinj.

Ulcinj posjeduje sve pretpostavke da uz turistički postane i energetski centar Crne Gore. Trenutno su u funkciji vjetrenjače na Možuri, đe će skoro biti postavljeni i solarni paneli. Pronalaskom nafte takođe će značajna sredstva prihodovati država i opština. Bojazan da bi naftne bušotine i platforme mogle ugroziti ekosistem su neosnovane, tvrdi Nrekić i dodaje da se lično u to uvjerio posjetom Grčkoj gdje se odavno eksploatiše nafra i prirodni gas.

“Trećina izlova ribe u Grčkoj je upravo u zalivu Kavala đe se nalaze platforme. I sami ribari iz te oblasti tvrde da je riba u tom dijelu đe su platforme mnogo čistija nego u drugim djelovima mora. Tako da priča protivnika izgradnje platformi u našem podmorju je neosnovana, jer će se cijeli posao raditi po najsavremenijim standardima”, tvrdi Nrekić.

Status Solane, zbog kojeg su Ulcinj i Crna Gora bili pod lupom kako domaće tako i međunarodne javnosti je na putu da bude riješen.

Proglašenjem tog prostora za park prirode na kvalitetniji način zaštitiće se jedan od najznačajnijih evropskih prirodnih rezervata, naglasio je Nrekić.

“Tu ćemo uz pomoć vlade naći nekog investitora sa kojim ćemo na održiv način valorizovati to područje”, naveo je Nrekić.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić je istakao i da je pristalica obnavljanja proizvodnje soli i zaključuje da će lokalna vlast nastaviti da realizuje brojne infrastrukturne projekte, koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve