Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Novim tehnologijama do čistije životne sredine

“Naša poslovna orijentacija je da investicija u moderne tehnologije predstavlja najsigurniji put ka zdravijoj životnoj sredini jer se time stvaraju preduslovi za obradu otpada na ekološki bezbjedan način sa otvaranjem mogućnosti da se otpad reciklira i koristi u nizu ekološki prihvatljivih i ekonomski isplativih aktivnosti”, navode u saopštenju

Odbor direktora DOO Možura je usvojio šestomjesečni izvještaj o radu i izrazio veliko zadovoljstvo sa postignutim rezultatima, a posebno imajući u vidu uslove poslovanja u složenim okolnostima trajanja pandemije virusa COVID -19.

“Naša poslovna orijentacija je da investicija u moderne tehnologije predstavlja najsigurniji put ka zdravijoj životnoj sredini jer se time stvaraju preduslovi za obradu otpada na ekološki bezbjedan način sa otvaranjem mogućnosti da se otpad reciklira i koristi u nizu ekološki prihvatljivih i ekonomski isplativih aktivnosti”, navode u saopštenju.

Naime sredinom marta ove godine, puštena je u rad najnovija drobilica za kabasti i građevinski otpad. Sa ovom drobilicom uspješno se vrši usitnjavanje kabastog materijala i krupnijeg zelenog otpada što je u ranijem periodu predstavljalo složeni ekološki problem na planu očuvanja životne sredine.

“Veliko nam je zadovoljstvo da ukažemo na činjenicu da je sproveden postupak nabavke novog kompaktora za otpad, marke Bomag, čija se isporuka očekuje do kraja avgusta čime će se proces kompaktovanja kao najvažniji dio tehnološkog postupka učiniti značajno sigurnijim”, navodi se u saopštenju.

Odpočeli smo pripreme za realizaciju druge faze projekta obrade deponijskog gasa to jest uvođenja moderne tehnologije s ciljem pretvaranja energije gasa u električnu i toplotnu energiju. Sa preduzećem Hemosan, potpisan je anex osnovnog ugovora o prijemu, neopasnog otpada iz naftnih bušotina a čiji početak se očekuje tokom ove godine. Kada je riječ o daljoj tehnološkoj modernizaciji, za potrebe izgradnje novih sanitarnih kada urađeno je idejno riješenje koje sačinjava geodetski i geomehanički projekat sa predračunom radova.

“Odbor direktora je dao saglasnost na odluku, a na zahtjev komunalnih preduzeća, da će se do okončanja krize izazvane COVID-om 19 računi izmirivati u iznosu od 30 odsto od iznosa kompletnih računa, dok će se za ostali dio napraviti reprogram duga. Odlučili smo se na ovaj korak kako bi smo svim komunalnim preduzećima izašli u susret, da u ekonomski teškoj situaciji uzrokovanoj aktuelnom pandemijom relaksiramo plaćanje obaveza prema nama i da tim činom konstruktivno doprinesemo njihovoj finansijskoj stabilnosti”, pojašnjavaju u saopštenju.

U skladu sa integrisanom dozvolom potpisan je sporazum sa ovlašćenom insititucijom: CETI (Centar za Eko Toksikološka Ispitivanja) koja će vršiti ispitivanje parametara stanja životne sredine za ovu godinu čime je nastavljena praksa dobre saradnje u predhodnom periodu kada su svi parametri bili u granicama dozvoljenih vrijednosti.

U skladu sa planom investiranja u narednom periodu u toku smo prikupljanja dokumentacije za dobijanje dozvole za prijem i preradu otpadnih guma.

“Naše namjere na ovom planu koindiciraju sa državnim planom upravljanja otpadom sa jasnom podrškom MORT-a za ovaj u perspektivi jako važan projekat na planu očuvanja životne sredine.
Ovo će unaprijediti problem riješavanja deponovanja otpadnih guma koji ruže i zagadjuju životnu sredinu na javnim površinama prevashodno primorskih gradova čija komunalna preduzeća odlažu otpad na našoj deponiji, i omogućiće dodatne prihode našem preduzeću čime stvaramo preduslove za buduće investicije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve