Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

NOVI DANI ZA PROSTORNO PLANIRANJE U CRNOJ GORI: Turisti iz Srbije i reketaši iz Vijesti kao urbanistički gurui

Čuveni reketaši iz Vijesti naciljali su Kolašin ne bi li popunili džepove svojih vlasnika i urednika pokušajima ucjene preko tekstova, a njihovo najjače oružje su neznaveni dopisnici, slučajni turisti koje predstavljaju kao relevantne sagovornike i laži koje su postale njihov zaštitni znak

Za prostorno planiranje stižu novi dani – više nema potrebe za studiranjem, naknadnim doškolovavanjem, profesionalizacijom i specijalizacijom, dovoljno je da budete ”random” turista iz Srbije, sretnete dopisnicu režimsko-reketaškog medija Vijesti iz Kolašina i definišete razvoj skijališta! Uz prigodnu čašicu razgovora, golim okom pregledate Bjelasicu, prenesete iskustva sa Zlatibora i eto ga – novi prostorni plan se već nazire.

Dovoljno je da kažete ime i prezime, nije obavezno da bude pravo, i ustvrdite da ste bili u “više od 50 centara u Austriji, Francuskoj i Italiji”. Kojih centara, u kojim hotelima, koje kategorije, u kom svojstvu, nije potrebno da navodite. Jer novinarka drugosrbijanskog tabloida Vijesti, dopisnica iz Kolašina, čije se turističko iskustvo mjeri od centra grada do Skijališta, je osoba puna povjerenja u turiste koji su, kako tvrdi, “vidjeli svijeta”. Samim tim mogu da drže lekcije najboljim svjetskim planerima kao što je ECO Sign iz Kanade koji je radio Prostorni plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove.

Tipični reketaški tekst drugosrbijanskog, režimskog tabloida Vijesti čiji je cilj ucjenjivanje radi izvlačenja materijalne korsiti

Dopisnica iz Kolašina, oduševljena takvim portfoliom “svjetskih” turista, s posebnom pažnjom obrađuje njihova zapažanja pa, ponešena slikama Austrije, Francuske i Zlatibora, o kojima je slušala iz priča dvoje turista, a maštala šetajući kolašinskim korzom, postavlja pitanje: masovna gradnja ili očuvanje prostora? Zaboravlja novinarka iz Kolašina prostor koji je imala prije nego što je grad postao centar investiconog razvoja, u koji niko nije dolazio – prazno i zapušteno, zastarjelo skijalište, hotel koji je propadao, nekretnine bez  vrijednosti, prezaduženu opštinsku kasu, nezaposlene sugrađane… Zaboravila je i da pita sagovornike zašto tada nisu dolazili u Kolašin nego su navodno išli u Austriju  Francusku i Italiju?

Nakon imaginarnih iskustava slučajnih prolaznika u Kolašinu, koji bi trebalo da trasiraju put daljeg razvoja grada, dopisnica Vijesti se vraća onome što najbolje zna – plasiranju neistina. Tako piše da je u Ski-centru Kolašin 1450 u toku izgradnja četiri hotela a da je Prostornim planom posebne namjene za region Bjelasice i Komova, na ovoj baznoj lokaciji predviđena izgradnja još šest hotela i objekata apartmanskog tipa, što je neistina. Pored četiri hotela koji se već grade na Kolašinu 1450, planira se još jedan hotel i četiri apartmanske zgrade. Pored hotela planirana je izgradnja 45 šaleta odnosno jednoporodičnih smještajnih jedinica, a u svakoj od njih će biti po četiri zaposlena! Zemlja na kojoj se grade, Kolašin 1450 je na privatnom vlasništvu.

Dragana Šćepanović dopisnica drugosrbijanskog režimskog tabloida Vijesti iz Kolašina već godinama čini sve kako bi sabotirala razvoj ove opštine na sjeveru, o čemu će Portal Aktuelno pisati u narednim tekstovima

Međutim, na Kolašinu 1600, gdje je data zemlja u zakup na 90 godina, pored tri hotela čija izgradnja je u toku, planirano je još sedam hotela i 28 šaleta! Osnovno nepoznavanje tematike o kojoj piše novinarka pokušava posebno da začini navodima da će “državni budžet od tog posla imati 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta”. Prvo, to je deset puta više nego što je na primjer na Luštici firme Oraskom. Dakle, skuplje na Bjelasici nego na pjeni od mora! Drugo, državni budžet već ima ogromne prihode po više osnova – od ekonomskog državljanstva od čega sada Vlada planira da vraća rate za auto put, uticaja na BDP, investicija, novostvorenih vrijednosti, poreza, zapošljavanja, produženja turističke sezone…

Nije jasno da li je novinarka režimskog, drugosrbijanskog tabloida samoinicijativno i iz čiste neupućenosti ili zle namjere napisala ovako tendenciozan i glup tekst, ili iza njega stoji još jedan reketaški poduhvat bivših većinskih vlasnika ovog koncerna. Ipak, jasno je da je čitav uradak napisan samo u cilju napada na investicije u Kolašinu, što potvrđuje i pasus ”shodno Ugovoru i Investicionom programu, zakupac je u obavezi da u prvoj fazi investicije, koja će trajati četiri godine od dana početka radova, investira 12,8 miliona eura u izgradnju hotela kategorije 3+ zvjezdice, sa šaletima (apartmani)”. Dopisnica iz Kolašina namjerno ne navodi da je 12,8 miliona već uloženo, da su u pitanju hoteli sa 4+zvjezdica i da je zakup plaćen 20 godina unaprijed! Sve u skladu sa prostornim planom koji je radio jedan od najboljih planera u oblasti ski turizma – kanadski ECO Sign, inače planer olimpijskih sela u Sočiju i Pekingu – 2022.

Važno je pomenuti da u Austriji, u Söldenu, kako se navodi na sajtu ECO Sign, njihov projekat ima izuzetno pozitivne reakcije stanovništva te regije.

Sve ovo ukazuje na ono što je javnosti u Crnoj Gori već poznato – čuveni reketaši iz Vijesti naciljali su Kolašin ne bi li popunili džepove svojih vlasnika i urednika pokušajima ucjene preko tekstova, a njihovo najjače oružje su neznaveni dopisnici, slučajni turisti koje predstavljaju kao relevantne sagovornike i laži koje su postale njihov zaštitni znak. Na njihovu žalost, Kolašin se nikada neće porediti sa Zlatiborom već sa najboljim svjetskim ski centrima, a sačuvaće i prostor i jedinstvenu ljepotu Bjelasice koju mogu da upoređuju samo zlonamjerni novinari i njihovi sagovornici, slučajni prolaznici kroz grad, čija je jedina uloga bila da daju bilo kakav povod da se napiše tekst protiv investitora kao svojevrsno upozorenje šta ih očekuje ukoliko Vijestima ne plate reket. Ali im u Kolašinu to neće proći tek tako, pa se mogu očekivati dalji napadi na razvoj, uz nove “eminentne” sagovornike poput ovih iz Srbije.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
28.02.2023-08:29 08:29

Napišite slobodno u kojim hotelima Srbi nisu dobrodošli, da svoj novac trošimo na nekom drugom mestu.

Lovćen
28.02.2023-16:12 16:12
Reply to  Merlin

Mijenjaj dilera pod hitno

Lada
28.02.2023-09:50 09:50

Crna Gora ima previše loših iskustava s uputstvima ,investicijama i graditeljstvom iz Srbije.
Sjetite se samo onih zastrašujucih ” hramova ” u Podgorici i Baru koji se nikako ne uklapaju u prostor. Zato s njma i njhovim ” sugestijama ” treba biti vrlo oprezan jer je njihiva maksima za CG : što gore , to bolje.

Merlin
28.02.2023-11:31 11:31
Reply to  Lada

Za vreme kralja Aleksandra je više izgrađeno nego za vreme Tita …

Ama-dokle
02.03.2023-15:51 15:51
Reply to  Merlin

Ovo se zove ”zbogom pameti, odavno”. Za vrijeme tog Aleksandra, zemlja bila ruralna 97%. Vidjelo se i po tome kako je opremljena bila kraljevska vojska, i koliko brzo je kapitulira. Što je za vrijeme Tita urađeno, ovi ne mogu ni okrečit. Stvarno, mijenjaj ili dilera ili psihijatra, nijesi dobar u glavu, neko ti to mora reći.

dragan
28.02.2023-13:27 13:27

Svaka cast Gospodo!