Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

NOVE PRONEVJERE U CKB (IX): Poslije Podgorice – Kotor

Taman kad je CKB banka uspjela da ’’pokrije’’ sve relevantne faktore u zemlji da se više ne talasa o brojnim malverzacijama koje će je koštati preko 20 miliona eura, dogodi se nova. U filijali CKB u Kotoru, u sektoru Privatnog bankarstva, interna kontrola utvrdila je pronevjeru čiji obim, prema nezvaničnim informacijama, varira od 50.000 do pola miliona eura!

Kad budu razmišljali o promjeni light motiva, u CKB banci bi ozbiljno trebali uzeti u obzir termin “pronevjera”. Istorijski gledano, a mi smo o tome već pisali, svako malo neko od zaposlenih napravi pronevjeru u banci, od par desetina hiljada eura, pa i do milionskih iznosa. I za to niko ne odgovara!? Banka otpusti aktere, pokriva gubitke i – zataškava afere. Pronevjera, nego što!

Iz više izvora, od zaposlenih u CKB banci, nezvanično jer drugačije nije moguće (osim da ostanu bez posla), dobili smo prije desetak dana informaciju, da je nenajavljenom kontrolom poslovanja filijale Kotor koja je rađena 22-23. septembra, utvrđena pronevjera u sektoru Privatnog bankarstva. Iznos kojim se špekuliše je čak pola miliona eura!? Dva zaposlena iz filijale (M. i N. imena poznata redakciji), suspendovana su do okončanja postupka.

Prema nama dostupnoj verziji situaciji je imala elemente trilera. Naime, naši izvori iz banke kažu “da CKB banka drži na mjerema” određen broj zaposlenih koji su imali veze (poslovno- privatne) sa pojedinim, sad već bivšim radnicima banke, koji su činili određene zloupotrebe. I upravo je “jedan krak” vodio ka filijali Kotor.

Zataškavanje im bolje ide

CKB banka je 22. i 23. septembra u Podgorici organizovala redovan seminar za rukovodioce poslovnica/ kreditne referente. Iskoristivši situaciju da će na seminaru biti direktor filijale Kotor, Milovan Milačić, u tajnosti kako se inače i rade nenajavljene provjere, tročlana komisija je u četvrtak 22. septembra banula u filijalu. Zašto baš kad direktor nije na poslu, daje dramski zaplet cijeloj priči.

Kako je nama prenešeno, prvo je pronađena određena količina “ničijeg” gotovog novca u koverti “neđe kod blagajne”. Potom je utvrđeno da je privatni bankar, sa kartice VIP (bogatog) klijenta koji se ne nalazi u zemlji, koju je kreirao bez njegovog znanja (i to je u CKB banci moguće), “s bankomata podizao određene svote novca”. Razni izvori barataju raznim ciframa i u ovoj fazi istrage pominje se i iznos od oko 500.000€.

Ni dvije sedmice od otkrivanja pronevjere, CKB banka još nije podnijela nikakvu optužnicu. Prema onom što naš portal dosad zna CKB banka sigurno neće izaći u javnost s tačnim podatkom i pretprjeti još jednu u nizu blamaža. Zataškavanje im bolje ide…

Vraćanje u realnost

Taman kad je pomislio da je sve pod kontrolom, dobit banke mu raste, hanibalizacija kadrova bivše CKB, te promocija ljudi iz Podgoričke banke ide mu kao po loju, kad se nadao da će lagodno odraditi ostatak mandata u Podgorici, Tamaša Kamarašija, u realnost je vratila još jedna pronevjera. Za razliku od prethodnih, koje je “naslijedio” ova se dogodila u njegovom mandatu prvog čovjeka banke, u sektoru kojim rukovodi kadar kojeg je on imenovao, sa “reformisanom” Direkcijom za bezbjednost koja je opet odocnila…

Kamaraši je napravio svojevrsnu “sječu” kadrova bivše CKB i na njihova mjesta postavio kadrove Podgovričke banke. Posljednje imenovanje vezano je upravo za Direkciju za bezbjednost, gdje je smijenjenog CKB direktora, naslijedila koleginica iz Podgoričke banke.

Tamaš Kamaraši

Podgoričkim “kuloarima” kruži i verzija po kojoj je Kamarašijev “glavni consigliere” jedan bivši političar, potom prvi čovjek banke, s kojim pije rujno (i ne samo rujno) vino u potaji luksuznog restorana čiji je isti suvlasnik u Podgorici. A opčinjen je njegovim “likom i djelom” do mjere da mu je prvom nudio posao u banci.

Pronevjere datiraju od juna

Prema onome što je prenijeto našem portalu, pronevjere u filijali Kotor, preciznije, u sektoru za Privatno bankarstvo u Kotoru, datiraju od juna mjeseca. I dešava se u kontinuitetu, gotovo van domašaja svemoćne Direkcije za bezbjednost. I dešava se nakon svega što je banka preživjela ove godine. I po istoj matrici.

Podsjetimo, u procesu “sakupljanja” nagrada, Pal Kovač je posegnuo i za onom za “Najbolji servis privatnog bankarstva” u izboru “uglednog magazina Global Finance”. Informaciju, sve sa slikama sa dodjele nagrade Palu Kovaču i takođe bivšem direktoru Privatnog bankarstva – Radomiru Rudanoviću, banka je stavila na svoj site, ali i platila promo sadršaj većini medija u Crnoj Gori. Većina je i objavila i to 10. marta 2020. godine. U međuvremenu, banka je tu vijest uklonila sa svojeg sajta!? Fala Bogu zašto!!!

Zašto sve ovo navodimo?

Najveća pronevjera u istoriji CKB dogodila se upravo u sektoru za Privatno bankarstvo, u iznosu od tačno 16.2 miliona eura, sa kamatama, tokom bezmalo deceniju. Finale se poklapalo sa dodjelom nagrade “Global Finance”. Zbog te afere Kamaraši je smijenio, a zatim i otpustio direktora Privatnog bankarstva, Radomira Rudanovića, kadar CKB.

Na njegovo mjesto imenovan je novi direktor iz Podgoričke banke. I u mandatu novog direktora dogodila se nova pronevjera.

Ono što smo takođe saznali je da CKB banka “intenzivno radi na rasvjetljavanju svih činjenica” sad već afere Kotor. Naši izvori iz banke uvjeravaju nas da CKB banka ima najbolja programska rješenja, da ostaju tragovi u bančinom BIIS programu u toku cijelog procesa uplata i isplata u banci, da se zna kad ko “uđe u čiji račun”, a ne kad podiže novac s bankomata, koji je 24/7 pod video nadzorom.

Teško nam je povjerovati da su u pravu. Prosto je nevrjerovatno da se u kontinuitetu događa isti tip pronevjera, sa različitim akterima i iznosima, a da banka nema mogućnost da to otkrije u trenutku dešavanja.

I posljednja afera, prema nama dostupnim podacima, otkrivena je upravo “policijskim metodom”, a ne preko BIIS sistema banke.

Uvježbali zataškavanja

Prođe osam mjeseci od prve afere ove godine iz CKB Bar, a da tužilaštva nijesu podigla nijednu optužnicu. Prođe oho-ho vremena od maga afere iz Privatnog bankarstva. Osim javne hvale da je novac sa kamatama nadoknađen, da niko još nije procesuiran, a javnost ne zna ni hoće li.

Prođe pola godine i od kad je OTP grupa, vlasnik CKB banke, podnijela SDT krivičnu prijavu protiv bivšeg glavnog izvršnog direktora Pala Kovača za “zloupotrebu službenog položaja”, i opet – ništa. Fakat je da CKB banka “slabo sarađuje u procesu dostave dokumentacije”, fakat je i da joj CBCG pomaže i na taj način sebe štiti od posljedica nečinjenja, fakat je da je određen broj medija “pokriven ugovorima o saradnji – plaćenom oglašavanju”, pa se živi ne čuju/ vide…

CKB banka je sjajno uvježbala – zataškavanja. Ali pronevjere ne može spriječiti!!!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ozbiljnost
07.10.2022-19:57 19:57

Šta je ovo? Zar je ovo moguće? Ovo je već red light..