Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Novaković Đurović: Optimista sam da će primorje ove sezone imati vodu

Novaković Đurović je istakla da je u planu detaljna revalitizaicja koja dugoročno treba da poboljša stanje na vodoizvorište Bolje sestre ali i generalno stanje životno stanje u toj sredini

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je da je optimista da će primorje ove sezone imati vodu. Istakla je da je bilo razloga za brigu u prethodnom periodu ali da su pozitivan uticaj imale preduzete aktivnosti sprečevanja nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače.

“Osim uklanjanja nelegalnih objekata, rješavali smo dvije stvari, objekte koji su postojali, asfaltne baze koje nijesu imale građevinsku dozvolu, u pitanju je parekselans protivzakonita djelatnost. Sa druge strane ta protivzakonita djelatnost direktno je uticala negativno na stanje životne sredine i na napajanje vodoizvorišta Bolje sestre”, kazala je Novaković Đurović.

Poručila je da je optimista da će primorje ove sezone imati vodu.

Istakla je da je bilo razloga da se u prethodnom periodu za to brinu ali da su preduzete aktivnosti koje su doprinijele tome u pozitivnom smislu.

Novaković Đurović je istakla da je u planu detaljna revalitizaicja koja dugoročno treba da poboljša stanje na vodoizvorište Bolje sestre ali i generalno stanje životno stanje u toj sredini.

“Sva pitanja vezana za zaštitu životne sredine koja između ostalog uključuje očuvanje ekosistema i ribljeg fonda nijesu pitanja od godinu ili dvije. Ovo su pitanja koja su tu decenijama. Treba pronaći dobar uzrok”, poručila je Novaković Đurović.

Kazala je da nije samo ekploatacija šljunka uticala negativno na vodoizvorište Bolje sestre.

“Kada je u pitanju stanje na vodoizvorištu Bolje sestre eksploatacija šljunka je jedan od faktora, dakle nije jedini faktor koji je uticao, uticale su i klimatske promjene iako teško prihvatamo tu argumentaciju”, istakla je ona.

Istakla je da se pravi jasan i detaljan plan kako revalitizovati korito Morače i uticati na bolje stanje vodoizvorište Bolje sestre.

Komentarišući da li postoji trajno rješenje za očuvanje Ade Bojane Novaković Đurović je kazala da nije mala stvar pripremiti Adu Bojanu za turističku sezonu i dodala da su pješčane dine dale rezultate.

“Vjerujem da će i ove godine biti dobro pripremljena turistička sezona. Međutim, dugoročno kao i što govorimo o vodoizvorištu Bolje sestre, da biste dali dobar odgovor vama trebaju dobri podaci a time se niko decenijama nije bavio. Dakle neophodan je dobar monitoring da biste vidjeli prave uzroke erozije”, poručila je ona.

Monitoring se, kako je poručila, uspostavlja i vjeruje da ćemo za sljedeću sezonu imati predlog srednjoročnih, ako ne dugoročnih rješenja kada je u pitanju erozija.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
21.03.2023-15:12 15:12

Ti gospodjo..pucista..kriminalko zajedno sa tvojim albancom Dritanom..nemate bas nista da odlucujete..Sram vas bilo!