Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova Strategija razvoja turizma Crne Gore

Kako su saopštili, sastankom je predsjedavala, v.d. generalne direktorice za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević-Slavuljica, u prisustvovali su predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici resornih ministarstava, međunarodnih organizacija, NVO-a, NTO-a, Akademske turističke zajednice i Udrženje turističkih agencija

Započeta je izrada nove Strategije crnogorskog turizma, u periodu 2021-2025. godine.  Ministarstvo ekonomskog razvoja(MER) je iniciralo definisanje nove turističke Strategije sa Akcionim planom, a na prvom sastanku Radne grupe, čule su se brojne sugestije, iznijeli problemi, kao i predlozi rješenja, saopšteno je iz tog ministarskog resora.

Kako su saopštili, sastankom je predsjedavala, v.d. generalne direktorice za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević-Slavuljica, u prisustvovali su predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici resornih ministarstava, međunarodnih organizacija, NVO-a, NTO-a, Akademske turističke zajednice i Udrženje turističkih agencija.

“Istaknuto je da će ovo biti najznačajniji dokument iz oblasti turizma u 2021.godinu, kao krovna platforma iz koje će proizilaziti sve ostale aktivnosti koje se tiču diverzifikacije i promocije turističkog proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o dinamici izrade nove Strategije, njenom usklađivanju sa metodologijom izrade, definisanom od strane Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i svim članovima su delegirani projektni zadaci.

“Istaknuto je da će MER predstavnici insistirati na kreiranju Strategije baziranoj isključivo na realnim tržišnim zakonitostima, postojanje Akcionog plana koji će biti smjernica u njenoj implementaciji. Svjesni da su mnoge strategije opterećene suvišnim elementima, članovi su se usaglasili da ova Strategija treba da bude moderna, koncipirana sa jasno definisanim ciljevima i očekivanjima”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, kako su naglasili, usaglašeno je da crnogorski turizam treba da se razvija strateški, na održiv način, u skladu s ekonomskim ciljevima, uz očuvanje prirodnih resursa, poštujući potrebe domaćeg stanovništva i turista, kao odgovorne, atraktivne, cjelogodišnje i jedinstvene turističke destinacije.

Napominju da će posebne odrednice nove Strategije odnositi na način promocije i upravljanja destinacijom u kriznim situacijama, poput ove koju je izazvao Covid-19.

“Poseban segment Strategije će se odnositi na oporavak crnogorskog turizma od Covid-19, uz napomenu i nadu da ovo stanje neće trajati dugo, pa će Strategija predvidjeti mogućnost fleksibilnog zaokreta u pravcu drugačijeg razvoja i promocije crnogorskog turističkog proizvoda”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve