Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nova šansa za unapeđenje proizvodnje i dostizanje standarda EU

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ovih dana sprovode radionice u cilju uspješnog realizovanja i drugog javnog poziva za podršku preradi kroz IPARD program

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ovih dana sprovode radionice u cilju uspješnog realizovanja i drugog javnog poziva za podršku preradi kroz IPARD program. Kroz ovaj poziv, koji je objavljen 4. septembra, crnogorskim prerađivačima na raspolaganju novih 15,6 miliona eura bespovratne podrške za investicije kojima će unaprijediti proizvodnju u skladu sa EU standardima, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Prerađivači imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku investicijama, konkurisanjem sa projektima čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000 eura do 1.500.000 eura, uz bespovratnu podršku do 50 odsto prihvatljivih troškova.

“Danas je održana radionica za zaposlene u savjetodavnim službama za biljnu proizvodnju i oblast stočarstva, kako bi ove službe koje ostvaruju svakodnevnu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima bile u potpunosti spremne da zainteresovanim aplikantima daju jasne i precizne informacije o mogućnostima i uslovima korišćenja sredstava podrške i pomogli im u pripremi dokumentacije i prijavljivanju na javni poziv koji traje do 4. novembra 2019. godine”, ističe se u saopštenju.

Naredne sedmice održaće se radinice za proizvođače, po opštinama, u cilju detaljnijeg informisanja zainteresovanih prerađivača, kako onih koji prvi put apliciraju na IPARD, tako i onih koji na prethodnom, prvom pozivu nijesu bili uspješni.

Podsjetimo da je kroz prvi IPARD poziv za podršku preradi potpisano 20 ugovora, i da su investicije od 11,9 miliona eura, podržane sa bespovratnih 4,9 miliona eura u punom zamahu.

“Realizacijom ovih investicija, kako smo već saopštili ranije, osiguraće se 766 postojećih radnih mjesta, otvoriće se oko 80 novih radnih mjesta i obezbijediti plasman za oko 7.000 kooperanata. Podržana je izgradnja i rekonstrukcija objekata i nabavka opreme za sektore: rerade mesa, mlijeka, vinarstva i prerade voća i povrća”, navode u Ministarstvu pljprivrede.

Novi javni poziv je nova šansa za naše prerađivače. Podržavaju se sektori prerade mlijeka, mesa, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje), maslina, ribe i akvakulture, kao i proizvodnje vina. Podržavaju se i početnici, koji na kraju investicije, odnosno u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu, u zavisnosti od sektora prerade, moraju imati instalirane kapacitete koji su propisani javnim pozivom.

“Predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda”, isiče se u saopštenju.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Podsjećaju da je nedavno potpisan i sporazum između Ministarstva poljoprivrede i IRF, sa ciljem olakšavanja i ubrzavanja procesa odobravanja kredita za korisnike koji potpišu ugovore o dodjeli bespovratne podrške, uz poštovanje svih pravila i procedura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve