Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

NOVA POTVRDA JALOVE RABOTE To Montenegro traži kredit za popravku motora

Motor koji namjeravaju da poprave pripada avionu kodnog naziva ''bravo'' i od 2020. je u radionici GE Celma u Brazilu, gdje ga je na radove poslao Montenegro Airlines (MA). Bivši avio-prevoznik iznajmljivao je ''brava'' od američko-irske kompanije GECAS, koja je davala odobrenje za sve radove na njemu. MA je sa radionicom potpisao ugovor o restauraciji motora, ali radovi nijesu odobreni prije prizemljenja flote 26. decembra 2020.

To Montenegro pregovara sa domaćim i inostranim kreditorima o kreditu za finansiranje popravke jednog motora ,,embraera 195“ (4O-AOB), koji se posljednje dvije godine nalazi u radionici u Brazilu, a što je procijenjeno na tri miliona dolara, potvrđeno je Pobjedi u državnoj avio-kompaniji.

Pregovori o kreditu već su obavljeni sa domaćim bankama, ali su sve one kao uslov tražile garanciju Vlade. Rukovodstvo kompanije juče je razgovaralo sa jednim međunarodnim kreditorom kojem su predstavili stanje u firmi i razloge zbog kojih traže kredit.

– Kako je kod svih domaćih banaka uslov državna garancija, tim povodom smo se obratili i Vladi, dok istovremeno razmatramo opcije i kod inostranih kreditora – rečeno je Pobjedi u To Montenegru.

Oni će, nakon razgovora sa kreditorima, informisati Vladu o dobijenim uslovima za podizanje kredita, a očekuju da neće morati da pozajme kompletan iznos novca potreban za remont.

Od MA do Brazila

Motor koji namjeravaju da poprave pripada avionu kodnog naziva „bravo“ i od 2020. je u radionici GE Celma u Brazilu, gdje ga je na radove poslao Montenegro Airlines (MA). Bivši avio-prevoznik iznajmljivao je „brava“ od američko-irske kompanije GECAS, koja je davala odobrenje za sve radove na njemu. MA je sa radionicom potpisao ugovor o restauraciji motora, ali radovi nijesu odobreni prije prizemljenja flote 26. decembra 2020. „Brava“ je, zajedno sa drugim ,,embraerom 195“ (4O-AOA), 17. februara prošle godine kupio To Montenegro, znajući da mu je jedan motor na radovima u Brazilu, a drugi u Americi. Na avionu su tada bila dva iznajmljena motora – jedan od GECAS-a, koji je sa njega skinut prošlog jula i vraćen vlasniku i drugi od BeauTecha.

Zbog problema sa motorima To Montenegro je prošle godine kasnio sa uključivanjem „brava“ u saobraćaj, pa je on prvi let obavio tek 8. avgusta. Tada je avion koristio oba motora iznajmljena od BeauTecha, a čiji je najam dogovorio To Montenegro pod povoljnim uslovima zbog krize izazvane pandemijom. Jedan od njih pokvario se u oktobru, pa je „bravo“ isključen iz saobraćaja, a narednog mjeseca poslat i na godišnji servis u Portugal.

Prije odlaska na servis, umjesto pokvarenog BeauTechovog motora na njemu je instaliran motor koji je prethodno popravljan u Americi. Za te radove MA je trebalo da plati 600.000 dolara radionici u Americi, ali je taj trošak nakon kupovine aviona preuzeo To Montenegro. Od tada je na „bravu“ jedan iznajmljeni motor BeauTecha, čiji najam ističe 30. novembra ove godine. U kompaniji još analiziraju hoće li njegov najam produžiti na šest mjeseci ili godinu, ali u oba slučaja očekuju lošije uslove zakupa u odnosu na postojeće. Oni očekuju da će popravka motora koji je u Brazilu trajati minimum četiri mjeseca.

Najam kao remont

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, kompanija je do sada potrošila 2,3 miliona eura za najam motora za ,,brava“ i najam aviona koji su ga mijenjali dok nije saobraćao zbog problema sa motorima. Do vraćanja motora iz Brazila, taj trošak će preći tri miliona eura, ako produže najam jednog motora za godinu, što je više novca nego što bi potrošili na popravku svog motora.

Kašnjenje u vraćanju „brava“ u saobraćaj prošle sezone dovelo je do iznajmljivanja ,,embraera 190“ German Airways-a, a nakon oktobarskog kvara motora floti se priključio ,,foker 100“ hrvatskog Trade Air-a. Iz To Montenegra nijesu saopštili Pobjedi koliko su iznosili precizni troškovi iznajmljivanja motora „brava“, kao ni zakupa aviona njemačke i hrvatske kompanije. Ti podaci, kako su pojasnili, proglašeni su poslovnom tajnom čije bi im otkrivanje ugrozilo poziciju u narednim pregovorima o iznajmljivanju aviona.

Podaci iz prošlogodišnjeg finansijskog izvještaja kompanije pokazuju da je To Montenegro za ukupne troškove zakupnina platio 1,46 miliona eura. U to su ušli najam aviona od German Airways-a i Trade Air-a, motora, kancelarija hangara, šaltera na aerodromima, opreme za održavanje aviona i licenci za Office 365. Izvori Pobjede kažu da je na zakup aviona od German Airways-a i Trade Air-a, uz trošak smještaja i ishrane posada, potrošeno 1,36 miliona eura (kompanija bi da je koristila svoj avion i posadu imala trošak 470.000 eura).

Najam jednog motora BeauTech-a kompaniju je, prema nezvaničnim informacijama, koštao 690.000 dolara za devet mjeseci, a do kraja godine dostići će 920.000 eura. Produženje njegovog zakupa po tim cijenama proizvešće novi trošak od 460.000 eura za šest mjeseci, odnosno dodatnih 920.000 za godinu. Međutim, prema riječima izvora Pobjede, upućenog u aktuelne tržišne cijene najma motora, iznajmljivanje će kompaniju sada koštati 15 do 20 odsto više u odnosu na uslove koje je postigla tokom pandemije.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve