Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

NOVA POSLOVNA BLAMAŽA AIR MNE Za dva sata i 40 minuta leta ,,airbus-a“ platili 20.000 eura

''Airbus'', koji je u srijedu iznajmljen zbog kvara ''embraera 195'', odradio je za Air Montenegro dvije rotacije iz Podgorice ka Beogradu - jednu 25. januara uveče i drugu 26. januara ujutro. Sat vremena njegovog leta koštao je Air Montenegro 7.500, a minut 125 eura.

Za dva sata i 40 minuta leta ,,airbus-a 320“ Air Montenegro platio je 20.000 eura hrvatskom Trade Air-u, od kojeg je sredinom sedmice iznajmio taj avion i posadu, nezvanično saznaje Pobjeda.

,,Airbus“, koji je u srijedu iznajmljen zbog kvara ,,embraera 195“, odradio je za Air Montenegro dvije rotacije iz Podgorice ka Beogradu – jednu 25. januara uveče i drugu 26. januara ujutro. Sat vremena njegovog leta koštao je Air Montenegro 7.500, a minut 125 eura.

Obeštećenja putnika

Ukupan trošak koji je Air Montenegro imao zbog ispada „alfe“ iz saobraćaja je, prema tvrdnjama izvora Pobjede, znatno veći. Kompanija je u srijedu otkazala letove iz Podgorice ka Ljubljani i nazad, a jutarnju rotaciju ka Beogradu je za nju odradila Air Serbia. Koliko će otkazivanje leta za Ljubljanu koštati nacionalnog avio-prevoznika po osnovu DBC procedura za sada nije poznato. Putnici koji su imali kupljene karte za ta dva leta imaju pravo na naknadu štete u iznosu od minimum 250 eura, s obzirom na to da je otkazivanje uzrokovano greškom kompanije. Uz to, angažovanjem ,,airbus-a“ potrošeno je više novca za gorivo i opsluživanje nego što bi da je kompanija koristila svoje ,,embraere“.

Nakon što je u srijedu veče noćio u Podgorici, a potom u četvrtak ujutro odradio rotaciju ka Beogradu, ,,airbus 320“ se vratio u Hrvatsku jer je u međuvremenu „alfa“ vraćena u saobraćaj. Izvori Pobjede kažu da je avion imao problema sa elektronikom, te da su oni brzo riješeni. Iz kompanije su prethodno Pobjedi kazali da je kvar uočen prilikom redovne tehničke kontrole, te da nije mogao ugroziti bezbjednost letova, ali da je avion prizemljen zbog strogih bezbjednosnih procedura.

– S obzirom na to da nacionalni avio-prevoznik sigurnost i bezbjednost putnika postavlja kao apsolutni prioritet, trenutno se radi na otklanjanju neispravnosti, što je uslovilo i određena izmjene režima saobraćaja – naveli su iz Air Montenegra, dodajući da su putnike obavijestili o odlaganju leta za Ljubljanu u rokovima u kojima je to, s obzirom na nepredviđene okolnosti, bilo jedino moguće.

,,Bravo“ u Srbiji

Kompanija je bila prinuđena da iznajmi avion kako bi nastavila da saobraća, s obzirom na to da je drugi ,,embraer“ iz flote ranije dala u zakup Air Serbia. Glavni konkurent Air Montenegra avion je iznajmio kako bi ga koristio za saobraćaj ka pet destinacija, pet dana nedjeljno.

Prvi aneks ugovora sa srbijanskim avio-prevoznikom istekao je 15. januara, ali ga je novi izvršni direktor Air Montenegra Saša Radović produžio do kraja marta. Izvori Pobjede ranije su kazali da Air Montenegro očekuje 900.000 eura prihoda od tog aranžmana, ali nije poznato koliko će profitirati, te da li je bilo isplativije da se ,,bravo“ koristio za saobraćaj ka Zapadnoj Evropi. Zbog tog aranžmana, Air Montenegro je ukinuo letove iz Tivta ka Beogradu ponedjeljkom, a odustali su od uspostavljanja letova ka Frankfurtu, Cirihu i Parizu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pop_Đukan
28.01.2023-09:21 09:21

Sve košta nula eura, rekoše svetosavski ekpsrti!