Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova platforma za gniježđenje pelikana u Nacionalnom parku Skadarsko jezero

Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa ornitolozima Prirodnjačkog muzeja i dobavljačem C GRUPA d.o.o. je 17. decembra postavila platformu za gniježđenje pelikana u rezervatu Pančeva oka, čime su se poboljšali uslovi za gniježđene ove zakonom zaštićene vrste

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u okviru projekta Pannonia Adra Connection – PA.CON realizovalo je projektnu aktivnost postavljanje platforme za gniježđenje pelikana, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa ornitolozima Prirodnjačkog muzeja i dobavljačem C GRUPA d.o.o. je 17. decembra postavila platformu za gniježđenje pelikana u rezervatu Pančeva oka, čime su se poboljšali uslovi za gniježđene ove zakonom zaštićene vrste.

“Pelikani se gnijezde isključivo na malim plutajućim ostrvima. Prirodna plutajuća ostrva nestaju uslijed eutrofikacije (zarastanja) jezera, zbog čega su vještačke platforme postale neophodnost u cilju omogućavanja uslova za gniježđene ovih ptica”, navodi se u saopštenju.

Foto: NTO
Foto: NTO

Projekat PA.CON realizuje se u okviru INTEREG-IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosni i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske – Opština Nijemci, Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, kao i iz Crne Gore – NVO „Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore“.

“Cilj projekta je doprinos razvoju održivog turizma u ciljanoj regiji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, korišćenjem i aktiviranjem neiskorišćenih prirodnih resursa i dobara povezanih sa ornitofaunom. Specifično, stvaranjem zajedničke turističke ponude povezane sa ornitofaunom i prirodnim resursima ovaj će projekat ojačati i diversifikovati turističku ponudu prekograničnim pristupom i omogućiti održivo korišćenje prirodne baštine u prekograničnoj regiji”, kazali su iz NTO.

U okviru PA.CON projekta, JPNPCG je u prethodnom periodu realizovalo aktivnosti: nabavku lap-topova i fotoaparata, izradu postavke i prezentacije kulturnog nasljeđa u Centru za posjetioce u Virpazaru, sanaciju osmatračnice za posmatranje ptica na Stanaju i izradu osmatračnice na Radušu.

“U toku je realizacija projekta izrade i instaliranje 3D znaka, a očekuje se i adaptacija zgrade Centra za posjetioce na Vranjini i nabavka električnih bicikala i solarnih stanica za njihovo punjenje”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve