Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova kreditna linija Investiciono razvojnog fonda: Program podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori

Kako navode, program će se sprovoditi u saradnji sa Eko fondom, uz podršku UNDP-a, u okviru projekta zelenog finansiranja u Crnoj Gori

Investiciono razvojni fond (IRF) počinje sa realizacijom novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu, saopšteno je iz IRF-a.

Kako navode, program će se sprovoditi u saradnji sa Eko fondom, uz podršku UNDP-a, u okviru projekta zelenog finansiranja u Crnoj Gori.

“Namjena ovog programa podrške je finansiranje realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju električne energije iz solarnih fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije”, dodaju iz IRF-a.

Ističu da u okviru Programa raspoloživa su bespovratna podsticajna sredstva (subvencija/grant) od strane Eko fonda, ukoliko krajnji korisnik ostvari to pravo u skladu sa uslovima Programa odnosno Javnog konkursa koji realizuje Eko fond.

“Sredstva koja će IRF odobravati po osnovu pomenute kreditne linije biće dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 3.000 eura do maksimalno 400.000 eura, po kamatnoj stopi od 3 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate do 10 godina uključujući grejs period do godinu dana”, poručuju iz IRF-a.

Navode da važnost implementacije ovog Programa podrške koji realizuje Investiciono-razvojni fond ogleda se u pravcu podsticanja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

“Očekujemo da će ovaj Program podrške IRF-a u sinergiji sa subvencijama Eko fonda, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu s novim idejama i rješenjima”, napominju iz IRF-a.

Kako zaključuju, ovaj i slični programi doprinijeće postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve