Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Njemci zainteresovani za crnogorski saobraćaj

Saopšteno na poslovnom forumu koji je organizovala Privredna komore Crne Gore, u saradnji sa Njemačko – srpskom privrednom komorom (AHK Srbija)

Njemački privrednici su zainteresovani za crnogorski saobraćaj i logistiku, saopšteno je na poslovnom forumu koji je organizovala Privredna komore Crne Gore, u saradnji sa Njemačko – srpskom privrednom komorom (AHK Srbija).

Cilj ovog susreta bio je upoznavanje njemačkih partnera sa stanjem, razvojnim planovima, kao i budućim projekcijama u oblasti saobraćaja i logistike, te uspostavljanje međusobne poslovne saradnje crnogorskih i njemačkih preduzeća.

Potpredsjednik PKCG Danilo Gvozdenović je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovakvog skupa i ocijenio da će njegovi rezultati biti vidljivi u najskorije vrijeme.

“Značajno je što njemački privrednici žele da budu zastupljeni u ovoj oblasti privrede, a to potvrđuje i prisustvo skupu ambasadora Roberta Webera”, rekao je Danilo Gvozdenović.

Gvozdenović je naveo da Komora izuzetnu pažnju posvećuje saobraćaju, jer je to djelatnost koja je veoma važna spona proizvodnje i prodaje.

“Imamo u Komori veoma dobro organizovan sektor saobraćaja pa su rezultati u ovoj oblasti značajni, što su ocijenile i relevantne međunarodne organizacije”, naveo je potpredsjednik.

Robert Veber, ambasador Njemačke u Crnoj Gori je takođe ocijenio veoma pozitivnim održavanje poslovnog foruma i činjenicu što su njemački privrednici zainteresovani da predstave svoje kompanije te kroz razgovor sa crnogorskim kolegama učine što konkretnijim međusobne poslovne veze.

Govorio je o rezultatima veoma uspješne njemačke privrede i interesovanju njihovih kompanija da investiraju u Crnu Goru.

“Očekujemo da Crna Gora nastavi svoj proevropski kurs, u tome imate našu i podršku Evropske unije, kao i ostale zemlje Balkana”, naglasio je ambasador.

Prema njegovim riječima, kompanijama koje žele da investiraju u Crnu Goru veoma je bitno da standardi, na primjer energetske i saobraćajne politike, budu usaglašeni sa evropskim.

“Crna Gora je zemlja koja se priprema za primjenu evropskih standarda, što je vrlo bitna poruka za njemačke privrednike koji ovamo dolaze”, rekao je Weber.

Dodao je da se crnogorska Vlada veoma angažuje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, naglašavajući napore koji se ulažu u unapređenje infrastrukture i održive energije.

“Crna Gora postaje neto izvoznik zelene energije u Zapadnu Evropu. Ipak, postoji dosta potencijala u energetici koji još nijesu iskorišćeni i za njih su zainteresovni njemački privrednici”, rekao je ambasador.

Ocijenio je da naša zemlja ima veoma dobre šanse da bude uspješna u korišćenju obnovljivih izvora u javnom prevozu.

“Vjerujem da Podgorica može postati prvi grad u Evropi koji u potpunosti koristi zelenu energiju u saobraćaju”, rekao je ambasador.

Martin Knap, direktor Njemačko – srpske Privredne komore i koordinator aktivnosti ove asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana kazao je da postoji interesovanje privrednika te države za poslovanje kod nas.

“Želimo da dovedemo predstavnike naših kompanija u Crnu Goru i upoznamo ih sa ambijentom za poslovanje i investicionim prilikama”, rekao je Knap.

Ulrih Vild, direktor kompanije “em&s GmbH” i konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku Njemačke naglasio je da njegova država mnogo polaže na razvoj malih i srednjih preduzeća.

“Mala i srednja preduzeća Njemačke su prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti 200 milijardi eura”, kazao je Vild.

Trendove u saobraćajnoj djelatnosti u Crnoj Gori prezentovao je Savo Barović, sekretar Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore.

On je podsjetio da transport karakterišu pozitivni trendovi i značajan uticaj na BDP. Ovaj sektor zapošljava 12.500 radnika, što sve govori o velikom uticaju saobraćaja na ekonomiju.

Podsjetio je da bi u septembru trebalo da bude završena prva dionica auto-puta Bar – Boljare, a nastavak gradnje ovog kapitalnog projekta šansa je za angažovanje njemačkih investitora.

Uslijedila je prezentacija kompanija A. Rawie, Bosch Security and Safety Systems i Inserteffect. A. Rawie je kompanija koja se bavi dizajnom i proizvodnjom šinskihzavršnih graničnika, tovarnih i saobraćajnih rampi, te branika. Bosch Security and Safety Systems proizvodi uređaje za video nadzor, sigurnosne, protivpožarne audio i konferencijske sisteme, dok Inserteffect nudi rješenja za digitalnu mobilnost za privredu, opštine, gradove i javni prevoz.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve