Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Njemačkoj fali čak milion radnika

U Njemačkoj nikad nije bilo više otvorenih radnih mjesta, u prva tri mjeseca 2017. godine poslodavci su tražili 1,064 miliona radnika!

Prema izvještaju koji je objavio Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), u Njemačkoj nikad nije bilo više otvorenih radnih mjesta; u prva tri mjeseca 2017. poslodavci su tražili 1,064 miliona radnika, što je za 9.000 više nego u posljednjem tromjesečju 2016. godine, koje je dosad držalo rekord.

IAB svoju procjenu temelji na odgovorima 8.000 poslodavaca iz svih ekonomskih sektora.

Oko 77 odsto svih otvorenih radnih mjesta nalazi se u zapadnoj Njemačkoj. Oko dvije trećine (64 odsto) tih radnih mjesta od potencijalnog zaposlenog traži da ima završen zanat, dok ih tek 16 posto traži visokoobrazovane radnike. Ostalih 20 odsto od radnika ne očekuje nikakvo posebno obrazovanje, piše CroExpress.

– Trenutno male i srednje kompanije iznad svega traže specijalizovane radnike sa zanatom – izjavio je istraživač IAB-a Aleksander Kubis, prenosi The Local.

IAB prognozira da će u martu u Njemačkoj zaposlenost takođe biti rekordno visoka, gotovo 45 miliona, što bi bio porast od 670.000 u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve