Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Njemački privrednici sa Đukanovićem: “Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom”

Predstavnici njemačke privrede su se posebno interesovali za mogućnost ulaganja u energetiku, naročito u oblast proizvodnje zelene energije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je u Berlinu sastanak sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede, najsnažnijeg promotera i zastupnika interesa u zemljama Istočne Evrope.

Predsjednik Upravnog odbora OAOEV-a Mihael Harms, izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem navodeći da je ekonomska i privredna saradnja najbolji put za unapređenje bilateralnih odnosa dvije države.

“Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom koja ima sve potencijale: more, planine, veliku istoriju, arhitekturu i divne ljude“, kazao je Harms. Uz zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmjene između Crne Gore i Njemačke, predsjednik Istočnog odbora izdvojio je i prioritete u budućoj saradnji. To su, prije svega, obrazovanje mladih i stvaranje stručnog kadra, jačanje regionalne saradnje i digitalni razvoj.

Predsjednik Đukanović upoznao je članove Odbora, predstavnike renomiranih biznis komora i njemačkih kompanija sa političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori. Posebno je ukazao na dinamični razvoj Crne Gore, stabilan ekonomski rast i visok procenat učešća stranih investicija u BDP-u iz više od 100 zemalja svijeta, od kojih su dvije trećine iz zemalja EU.

„Naš cilj je dalji stabilni ekonomski rast, viši kvalitet života građana i zato smo posvećeni reformama i vladavini prava, znajući da je to osnovna tačka dobre reputacije jedne zemlje za ulaganje“, kazao je predsjednik. Dobro pripremljeni investicioni projekti u oblasti infratsrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane, uz planirane strukturne reforme vode ka stvaranju inspirativnog ambijenta za strane investitore. Predsjednik je pozdravio odgovoran odnos i rezultate njemačkih kompanija Telekom i Štada u Crnoj Gori, koje mogu biti primjer i inspiracija za buduće investitore. Predsjednik Đukanović je iskazao punu saglasnost sa prioritetima njemačkih privrednika, ističući da zemlja ne mora biti ni velika ni bogata, ali mora ulagati u znanje i vještine, kao garant razvoja. U tom smislu želimo što više kredibilnih partnera koji će u Crnu Goru donijeti prije svega znanje, iskustvo i standarde.

Predstavnici njemačke privrede su se posebno interesovali za mogućnost ulaganja u energetiku, naročito u oblast proizvodnje zelene energije, u industrijskom i sektoru digitalizacije, kao i mogućnostima saradnje usavršavanja mladih kadrova kroz moguću saradnju sa crnogorskim Univerzitetom. Naglasili su važnost regionalne dimenzije u kojoj, kako su kazali, Crna Gora učestvuje i kroz Berlinski proces, koji predstavlja nadogradnju evropske politike za Balkan i najkonkretniji odgovor na potrebe razvoja regiona, izgradnju infrastrukture i bolju povezanost.

U razgovoru su učestvovali ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, član Predsjedništva Istočnog odbora njemačke privrede i počasni kozul Crne Gore u Hamburgu Peer Witten, zamjenica izvršnog direktora privredne komore Hamburga Suzan Kuchmeister, izvršni direktor kompanije za inovacije i konsalting Heiko Šmit, regionalni direktor Štade Ronald Seliger i izvršni direktor Falk Beratung GmbH Tomas Falk.

Delegacija Istočnog odbora njemačke privrede posjetiće Crnu Goru naredne nedjelje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve