Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Nikšić: Kratkoročna dugovanja svedena na nulu, budžet u suficitu

,,Praktično i kratkoročna dugovanja smo sveli na nulu i situacija je izuzetno dobra", istakao je Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić

U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u budžetu od preko četiri miliona eura i uspjela da uz smanjenja troškova, u tekuću godinu prenese šest miliona eura, što je poslije teških godina, konačno veliki uspjeh grada.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović (foto: print screen Infobiro)

Kako je istakao, u prvoj polovini godine je već više od 60 odsto budžeta ostvareno, a osim repogramiranih poreza i doprinosa i kredita za prečišćavanje otpadnih voda koje su kao dugove zatekli prije šest godina i čije se rate redovno otplaćuju, nemaju nikakvih dugovanja.

,,Praktično i kratkoročna dugovanja smo sveli na nulu i situacija je izuzetno dobra. Za razliku od prije šest godina, plate zaposlenima u javnom sektoru su redovne, a doprinosi izmireni na vrijeme, pa je slika grada znatno poboljšana”, ocjenjuje Grbović.

Podsjeća da su prošle godine realizovali 27 značajnijih investicija, a u toku je realizacija 31 investicije.

,,Od najznačajnijih investicija iz prošle godine bih izdvojio trg Slobode i spomenik Ljubu Čupiću, koji su vrijedni više od milion i po eura. Pored toga završeno je 75 stanova za penzionere, 80 stanova za zdravstene radnike. Počeli smo i rekonstrukciju u Domu revolucije, a zatim i davanja u zakup fitnes centra od preko 1.700 m2 koji će biti otvoren 18.septembra”, nabraja prvi čovjek Nikšića.

U planu je, kaže, i raspisivanje tendera za prostor preko puta hotela „Onogošt“ i prostora zgrade Starog Vračara.

,,Zatim ostaje samo još jedan dio za izdavanje u zakup, čime će se riješiti dugogodišnje pitanje Doma revolucije. Dio bolnice je rekonstruisan, a pored objekata i putna infrastruktura je značajno obnovljena. Rekonstruisan je magistralni put od Petrovića do Vraćenovića, zatim put od Vilusa prema Trebinju, kao i blizu 50 kilometara lokalnih puteva”, ističe Grbović.

Prema njegovim riječima, pored asfaltiranja, mnogi seoski teško pristupačni putevi su nasuti, a pet-šest seoskih vodovoda je Opština završila uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i uložila više od milion i po eura. U bezvodnim područjima, napravljene su vještačke akumulacije, a u gradu su obnovljeni trotoari.

,,Kompanija „Jovović“ izgradila je veliki logistički centar u blizini aerodroma Kapino polje, podigli su mini pivaru u hotelu „Onogošt“, a završavaju i kompletnu rekonstrukciju hotela, što su značajne stvari za grad. U Župi smo dobili veliku plantažu jabuka, veliki auto servis i fabrika peleta. Zatim smo uz pomoć njemačke ambasade i dobrotvorne organizacije HELP, izgradili 24 stana. A tu su i benzinske pumpe, vrtići, ambulante i apoteke, ali najviše se grade stanovi”, dodaje Grbović.

Naglašava da više od hiljadu stanova grade privatni preduzetnici, a prodaju se odmah na početku gradnje, što pokazuje veliko interesovanje građana da žive u Nikšiću, a u izgradnji je i jedan poslovni centar. Opština je, kaže on, radila i na ispitnim i eksploatacionim bunarima za Viluse i Velimlje.

,,Uz pomoć Centralne evropske banke, koja je obezbjedila 3,7 miliona eura, biće izgrađen Dom za stare za 206 korisnika u kojem će biti zaposleno 100 Nikšićana, a za šta je obezbjeđen prostor iza Trebjese. Očekujemo i izbor izvođača zapadne tribine stadiona fubalskog kluba „Sutjeska“, kako bi se i utakmice naše reprezentacije mogle igrati u Nikšiću. Za to je fudbalski savez donirao milion i po eura. Takođe, raspisujemo tender za rekonstrukciju zgrade KUD „Zahumlje“ koje je proslavilo 120 godina postojanja i jedna je od najstarijih kulturnih institucija u CG, za šta je dobila orden od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića“, najavljuje Grbović.

Ukazuje i da je zgrada Opštine predmet rekonstrukcije i radovi će biti završeni do 18. septembra – Dana opštine.

,,Radovi su u Nikšiću intenzivni i u ulici V Proleterska, radi se i ulica Novice Cerovića, a u planu je i rekonstrukcija ulice Krsta Kostića, kao i radovi na ulicama u mjesnoj zajednici Župa, koju sada finansira Opština, a biće završeni u narednoj godini. U narednom periodu biće asfalirano 11,5 km puteva i radiće se još manjih vodovoda za zaseoke, a poslovni centar kod pijace, čiji su prostori već izdati donijeće centru grada novi šarm. Najznačajniji projekat koji nas očekuje je park vjetrenjača na Gvozdu, koji ćemo poslije parka vjetrenjača na Krnovu realizovati i tako dodatno stabilizovati budžet Opštine. Strani investitori su zainteresovani za ulaganja. Posebno nas raduje izgradnja puta od Cetinja prema Nikšiću, kao i put od 17 km od Vilusa do Trubjele”, navodi.

Osvrnuo se i na Program podsticanja zapošljavanja mladih, preko kog je zaposleno 75 mladih visokoškolaca, dok kroz druge privredne aktivnosti očekuju otvaranje još 1.000 novih radnih mjesta.

,,Mi smo prvi u Crnoj Gori krenuli sa Programom podsticanja zapošljavanja mladih. Opština je izdvojila iz budžeta 250.000 eura za subvencioniranje plata mladih koji će dobiti posao kod vlasnika privatnih firmi koji su zainteresovani da podrže ovaj program”, kaže Grbović.

Kako ističe, za godinu dana nezaposlenost je sa prošlogodišnjih 18 odsto svedena na 12,5 odsto.

,,Očekujem da se kroz nove razne projekte zaposli još hiljadu naših građana. Ovih dana počela je sa radom fabrika građevinskog materijala, jedina takve vrste u Crnoj Gori i tu će biti 30-50 zaposlenih. Zatim u Domu starih 100 zaposlenih, a gospodin Goranović završava pogon namijenjen za izvoz u kojem će raditi 30-50 ljudi. Očekujemo da će u planiranom dijelu za završavanje Doma revolucije biti upošljeno 300-400 radnika, a i poslovni centar u pijaci će uposliti oko 300 radnika. Tu su i tri privatna hotela koja se rade, vrtići, ambulate, benzinske pumpe i to ide dosta dobro”, ocjenjuje predsjednik opštine.

Kada je riječ o turizmu, naglašava da je u Nikšiću ove godine ostvareno 53 odsto više noćenja nego prošle godine, ali to još nije rezutat kojim su potpuno zadovoljni čelnici Opštine.

,,Vjerujem da to može mnogo bolje, pa preduzimamo još koraka kako bi postigli zacrtani cilj. Izgradnja još tri hotela u gradu govori tome u prilog, kao i veliki broj privatnog smještaja koji se izdaje preko Booking-a. Iako su brojke dobre, mjesta za poboljšanje ima još u svim segmentima. Interesovanju za posjete Nikšiću svakako doprinosi veliki broj festivala koji se organizuje uglavnom tokom ljeta. U saradnji sa Ministarstvom kulture realizujemo nekoliko festivala, prvo Bedem fest, Lake fest, a zatim i Guitar fest i Festival uličnih svirača, Boem fest i pozorišni festival. Imamo sjajno KUD Zahumlje, kao i gradski hor, koji stalno putuju, ali su i domaćini drugima. Opština svakako pruža podršku i KUD Zahumlje i gradskom horu i svim mladima i kulturnim dešavanjima”, zaključuje Grbović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve