Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Neophodno više raditi na suzbijanju sivog tržišta i podsticajnim mjerama za privredu

Privredna komora ove godine za postignute rezultate nagrađuje po jednog kandidata iz reda preduzetnika/malih privrednih društava, zatim srednjih/velikih preduzeća, kao i kompaniju u ženskom vlasništvu, a dodjela nagrada planirana je u novembru

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić, sa saradnicima, posjetila je laureate godišnjih nagrada ove poslovne asocijacije – kompanije „Zetagradnja” i „Hemosan”.

Privredna komora ove godine za postignute rezultate nagrađuje po jednog kandidata iz reda preduzetnika/malih privrednih društava, zatim srednjih/velikih preduzeća, kao i kompaniju u ženskom vlasništvu, a dodjela nagrada planirana je u novembru.

Predsjednica je tokom razgovora u kompaniji „Zetagradnja” čestitala izvršnom direktoru Blagoti Radoviću i njegovim saradnicima Nagradu Privredne komore za uspješno poslovanje u prošloj godini, ističući da ona ima dodatnu vrijednost, jer afirmiše uspjeh ostvaren u veoma izazovnim vremenima.

Prema njenim riječima, građevinarstvo, ali i druge grane privrednog poslovanja u prethodnom periodu bile su pogođene ekonomskom krizom, što je dovelo do smanjenog broja investicija, ali i procenta realizacije izgrađenih objekata.

“Vaša kompanija je i u ovim izazovnim vremena, uspjela da ostvari dobre rezulate poslovanja, zadrži stabilan finansijski роlоžај, rentabilnost, likvidnost i produktivnost”,istakla je Drakić.

Zetagradnja je prepoznata kao jedna od vodećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori, gdje posluje više od 17 godina. Njeni rezultati poslovanja su dobri i iz godine u godinu u velikom broju parametara značajno premašuju planirane vrijednosti.

Određenu prednost u postizanju dobrih poslovnih rezultata, odnosno smanjenju troškova poslovanja, posebno pruža podatak o relativno, za ovaj obim poslovanja, malom broju stalno zaposlenih u firmi, njih 70, od kojih 80% čini visoko stručni kadar, koji se bavi poslovima projektovanja i stručnog nadzora nad izgradnjom objekata, uz prateću logistiku (pravni i finansijski poslovi).

Zahvaljujući savjesnom i odgovornom radu i zalaganju zaposlenih, ova kompanija je uspjela da u raznim fazama gradnje realizuje više od 500.000m² stambeno-poslovnih i garažnih objekata u Podgorici, kao i na crnogorskom primorju, ali i u inostranstvu, što je za prilike u Crnoj Gori zavidan obim proizvodnje u visokogradnji.

Direktor kompanije, Blagota Radović kazao je da su, pored stambeno-poslovnih objekata, ostvarili značajan rezultat u izgradnji hotelskih kompleksa i turističkih sadržaja, od kojih izdvaja aktuelni Hotel Bjelasica 1450 u Kolašinu, kategorije 4*.

Radović istakao važnost priznanja Privredne komore za uspješno poslovanje, kazavši da ona takođe ima i posebnu emotivnu vrijednost, s obzirom na to da je njegov đed bio sekretar ove asocijacije prije Drugog svjetskog rata i dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj privredi.

Sagovornici su se tokom sastanka osvrnuli i na aktuelnu ekonomsku krizu, te izazovima sa kojima se privreda trenutno suočava.

S tim u vezi, predsjednica Drakić je istakla da je Komora Vladi uputila predlog 12 mjera podrške privredi, koji će biti inovirani u skladu sa ekonomskim kretanjima i potrebama poslovne zajednice.

Radović je ocijenio da veliki problem predstavlja nelikvidnost kompanija, ali i nedostatak strategija i planova razvoja.

Sagovornici su saglasni da je neophodno više raditi na suzbijanju sivog tržišta, boljem poštovanju i kontroli propisa, te podsticajnim mjerama za privredu.

Delegaciju Privredne komore koja je posjetila kompaniju „Zetagradnja”, pored predsjednice, činili su Dragan Kujović, potpredsjednik i Balša Rakčević, sekretar Odbora građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

Tokom posjete „Hemosanu“ iz Bara, laureatu nagrade za uspješno poslovanje u kategoriji preduzetnika/malih preduzeća, predsjednica Privredne komore Nina Drakić, potpredsjednik Dragan Kujović i predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović razgovarali su sa bračnim parom na čelu kompanije – Zoranom i Ljiljanom Nikitović.

Predsjednica Drakić je čestitala kompaniji prestižno priznanje, navodeći da finansijski iskazi Hemosana jasno pokazuju da je nagrada itekako zaslužena, čemu u prilog govori i to da je riječ o malom preduzeću sa najvećom ostvarenom dobiti u 2021. godini. Drakić je istakla da ove godine nagrada prvi put obuhvata i preduzetnike, mikro i mala preduzeća, a novina je i kategorija koja se odnosi na uspješne kompanije u vlasništvu žena.

“Čestitam ne samo na postignutim odličnim rezultatima, već i na poslovanju odgovornom prema partnerima i cjeloj društvenoj zajednici. Drago mi je da ste prvi nagrađeni iz kategorije mikro i malih preduzeća. Potrebno je da unapređujemo sistem vrijednosti i promovišemo one koji kvalitetno i odgovorno posluju”, kazala je predsjednica Privredne komore, dodajući da će u narednom periodu Komora intenzivno promovisati laureate godišnje nagrade.

Preduzeće za sanitarnu i ekološku zaštitu „Hemosan” d.o.o. Bar, osnovano 1993. godine, bavi se zaštitom mora, luka, marina od polucija, prihvatom, transportom, skladištenjem i izvozom opasnih i neopasnih otpada, prihvatom i preradom zauljanih i otpadnih voda sa brodova, čišćenjem rezervoara od nafte i naftnih derivata, kao i zbrinjavanjem njihovog otpada. Pored dva poslovna objekta i neophodnih vozila, posjeduju svu neophodnu opremu za rad na eko zaštiti i obradi svih vrsta otpada, kao i dva eko centra – u Luci Bar i Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Zoran Nikitović ističe da je za kompanijom 30 godina borbe sa izazovima, te da su zadovoljni aktuelnim poslovnim periodom.

“Veoma prijatno smo iznenađeni Nagradom Privredne komore Crne Gore. Hemosan ima 38 zaposlenih i prethodnu godinu smo završili sa dva miliona eura dobiti. I ova poslovna godina je veoma dobra. Nema firme u Evropi koja ima naše licence za poslove kojima se bavimo, preko NATO koda pa nadalje. Trudimo se da budemo dobri partneri sa svima”, rekao je Nikitović.

Dodao je da su na dugoj listi kompanija i institucija sa kojima sarađuju, među ostalima, ENI, Institut za javno zdravlje, Port of Adria, Adriatic 42… Kompanija je donirala pomoć u vrijednosti većoj od 600 hiljada eura, od čega 60 hiljada eura zdravstvu.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović ocijenio je da je Hemosan po mnogo čemu jedinstvena kompanija u Crnoj Gori i čestitao im na uspjehu i širenju posla, dok je potpredsjednik Dragan Kujović ocijenio da je ova barska kompanija uvijek predstavljala pouzdanog partnera.

U radu sastanka učestvovali su i sekretarka Odbora udruženja komunalne privrede Maja Grbavčević i najbliži saradnici direktora kompanije „Hemosan“ Nedžad Kurtović, Biljana Radović i Milojka Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve