Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Neophodno otvaranje granica za turiste iz Poljske

Veliko interesovanje poljskih turista i turoperatora za Crnu Goru

Interesovanje poljskih turista i turoperatora za Crnu Goru je veoma veliko i neophodno je što skorije otvoriti granice za posjetioce iz te zemlje, saopštio je ambasador Poljske Artur Dmohovski na sastanku sa predsjednikom PKCG Vlastrimirom Golubovićem.

Dmohovski i Golubović su razgovarali razgovarao o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, a fokus je bio na turizmu u uslovima korona krize.

Iz PKCG su saopštili da je ambasador naglasio veoma veliko interesovanje poljskih turista i turoperatora za Crnu Goru i dodao da je neophodno što skorije otvoriti granice za posjetioce iz ove države.

“U 2019. godini zabilježen je rekordan broj turista iz Poljske u Crnoj Gori. Oni veoma cijene ljepote vaše zemlje i mora. Korona kriza može biti i šansa za crnogorski turizam jer milioni Poljaka, koji obično ljetuju u Francuskoj, Italiji, Španiji, sada traži alternativnu destinaciju”, rekao je ambasador Dmohovski.

On je naglasio da je epidemiološka situacija u Poljskoj veoma dobra, sa 30 oboljelih na 100.000 stanovnika. Samo u jednoj regiji Poljske se bilježi značajan broj slučajeva, dok su ostale regije maltene Corona Free.

Predsjednik Komore Golubović izrazio je očekivanje da će uskoro biti povoljnih vijesti za dolazak poljskih turista u Crnu Goru.

“Iskreno se nadam da će se ubrzo stvoriti uslovi da već 1. jula krenu prvi letovi iz Poljske za Crnu Goru”, kazao je Golubović.

Ambasador je naglasio da je poljska ekonomija najmanje pogođena krizom u EU. Privrednici i investitori iz ove države žele da se upoznaju sa privrednim potencijalima Crne Gore i mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim projektima.

Predsjednik Golubović smatra da prostora za saradnju ima naročito u energetici, drvopreradi i agraru, te prenošenju poljskog know-how u ovim oblastima. Kriza je, naglasio je on, ukazala da je potrebno reformisati ekonomiju i sa usluga fokus prenijeti na proizvodne djelatnosti.

“Diversifikacija je neophodna crnogorskoj ekonomiji i otvoriće brojne prilike za saradnju sa poljskim privrednicima”, saglasio se ambasador.

Sagovornici su ocijenili da bi tokom 2021. godine trebalo oranizovati poslovni forum sa bilateralnim susretima privrednika dvije zemlje, a da mogućnost uspostavljanja kontakta postoji i na planiranom multilateralnom skupu članova Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Golubović je pozvao ambasadora Poljske da učestvuje u radu 10. jubilarne Konferencije o ekonomiji u organizaciji Privredne komore, koja je planirana za 15. decembar 2020. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve