Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Neophodna koordinacija monetarne i fiskalne politike

Koordinacija monetarne i fiskalne politike neophodna je za adekvatan odgovor na izazove sa kojima se suočava region, a finansijska stabilnost je preduslov za ekonomski rast i razvoj, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Tirani.

Na konferenciji pod nazivom „Razvoj bankarstva i infrastruktura finansijskog tržišta“, koju organizuju Banka Albanije i Univerzitet iz Oksforda, učestvuje u guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

Kako je saopšteno iz CBCG, konferencijaje okupila guvernere i druge predstavnike centralnih banaka regiona, visoke zvaničnikeMMF-a i Svjetske banke, kao i brojne stručnjake iz oblasti monetarne i ekonomske politike.

– Učesnici su diskutovali o domaćim i međunarodnim rizicima za stabilnost bankarskog sistema, sa fokusom na zemlje Jugoistočne Evrope, kao i o izazovima koji ti rizici predstavljaju za centralne banke, kaže se u saopštenju.

Razmijenjena su, kako se navodi, i iskustva o načinima prevazilaženja tih izazova, kao i o politikama koje pojedinačne zemlje sprovode u pravcu jačanja finansijske stabilnosti.

Na konferenciji je bilo riječi i makroekonomskim trendovima u zemljama Jugoistočne Evrope, kao i o njihovom odnosu sa Evropskom unijom.

Žugić je, govoreći u okviru Panela guvernera, istakao da CBCG posvećuje posebnu pažnju jačanju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarsko poslovanje, sa ciljem usaglašavanja crnogorskog zakonodavstva iz te oblasti sa važećim evropskim direktivama.

– Ciljevi koji će se postići reformom bankarskih zakona ogledaju se, prvenstveno, u daljem jačanju stabilnosti i razvoju finansijskog sistema, kazao je on.

Time se, kako je naveo, stvaraju uslovi da Crna Gora ispuni zahtjeve iz pregovaračkog procesa.

– Ali i da ojača otpornost banaka, kao i realnog sektora, na potencijalne rizike kojima je Crna Gora, kao mala i otvorena ekonomija, izložena, istakao je Žugić.

On je, kako je saopšteno, prezentovao učesnicima konferencije najvažnije parametre koji karakterišu bankarski sistem u Crnoj Gori, i predstavio najznačajnije aktivnosti CBCG na polju finansijske edukacije i inkluzije.

Navod se da su, od međunarodnih institucija, potvrđeni pozitivni trendovi u finansijskom sektoru, a posebno je istaknuto snažno smanjivanje nivoa loših kredita, visok nivo likvidnosti bankarskog sektora, kao i solventnosti koji prekoračuje zakonski minimum.

– Na konferenciji je zaključeno da je, za adekvatan odgovor na izazove sa kojima se suočava region, neophodna koordinacija monetarne i fiskalne politike, kao i da je finansijska stabilnost preduslov za ekonomski rast i razvoj, kaže se u saopštenju.

Izvor: Mina biznis

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve