Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Nema više jeftinih kredita, savjetuje se prelazak na fiksne kamatne stope

Početkom jula banke u Crnoj Gori obavijestile su građane koji su kreditno zaduženi po varijabilnim kamatnim stopama da će ubuduće za rate izdvajati više novca. Koliko – zavisi od iznosa kredita, kamate i roka otplate.

Poslije skoro sedam godina, Euribor, kamatna stopa po kojoj evropske banke jedna drugoj pozajmljuju novac je u plusu. Euribor je sastavni dio kamatne stope po kojoj je odobreno gotovo 30 odsto kredita u Crnoj Gori. Za sada su zaduženja po ovim kreditima neznatno uvećana, ali dugoročno, kažu sagovornici TVCG, može se očekivati veći rast, pa savjetuju građane da, ukoliko je to moguće, ugovore s bankom promjene s varijabilnih na fiksne kamatne stope.

Početkom jula banke u Crnoj Gori obavijestile su građane koji su kreditno zaduženi po varijabilnim kamatnim stopama da će ubuduće za rate izdvajati više novca. Koliko – zavisi od iznosa kredita, kamate i roka otplate. A, takvih kredita, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), od ukupno odobrenih je 28 posto.

“Ukoliko posmatramo strukturu odobrenih kredita za fizička lica 18 posto su iznosili krediti odobreni po varijabilnim kamatnim stopama. Po varijabilnim kamatnim stopama se odobravaju stambeni krediti odnosno 62 posto od ukupnih kredita sa varijabilnim stopama, zatim slijede gotovisnki krediti sa učešćem od 14 posto i krediti za refinansiranje”, rekla je savjetnica viceguvernera CBCG Maja Ivanović.

Rast kamata nije iznenadio poznavaoce ekonomskih prilika, jer je takav potez svjetskih monetarnih vlasti, kažu, bio očekivan kako bi pokušali da suzbiju globalnu inflaciju. A, da li zbog toga građani imaju razloga za brigu i treba li da strahuju od novog uvećanja rata za kredit.

“Trebaju da budu zabrinuti, ali ne u tolikoj mjeri u ovom trenutku jer ja ne očekujem da će vrlo brzo doći do nekog značajnog rasta kamatnih stopa, ali su najave da će Euribor rasti i do kraja naredne godine do čak dva posto”, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

“U zadnjih deset godina favorizovani su bili mnogo su im bile niže rate nego oni koji su uzeli pod fiksnim uslovima. Da li će opet biti korekcija u septembra zavisi od toga kakav će biti sezona, izvoz, platni bilans kako funkcioniše u kompletnom sistemu da bi se donijela kompletna odluka”, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković.

Do tada, sagovornici portala RTCG, građanima savjetuju i šta bi trebalo da urade.

“Ukoliko imaju mogućnost trebalo bi da razgovaraju sa svojim bankarima i pređu na fiksne kamatne stope, ali imajući u vidu da je preriod pred nama period velike neizvjesnosti ne možemo reći šta će se desiti za mjesec dana”, dodao je Mulešković.

“Svaki klijent je priča za sebe nekom klijentu može da se izađe u susret usljed ulova koji su zadesili. Vi ste naš klijet dugo godina, imamo dug istorijat poslovanja, vaši uposleni primaju platu preko naše banke. Naravno da ćete imati drugačiji tretman od nekoga koji je tek otvorio račun i ima neko kratkoročno zaduženje”, zaključio je Pejaković.

A, sva buduća zaduženja kod banaka biće skupa, poručuju naši sagovornici jer je, kako objašnjavaju, vrijeme jeftinog novca i povoljnih kredita iza nas.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve