Subota, 4 Decembra, 2021
Rubrika:

NELOJALNA KONKURENCIJA ”VIB beton” ne bira sredstva da ostvari monopol na tržištu!?

''VIB je protjerao dvije firme iz Kolašina koje su pravile beton, a sada su uz pomoć medija krenuli da napadaju i Kekera. Njihov cilj je da zadrže monopol na tržištu i da tako mogu da određuju cijene i kontrolišu prodaju betona'', rekao je naš izvor.

Izvršni direktor preduzeća “VIB beton” Nikola Femić optužio je u srijedu u izjavi dostavljenoj režimskom tabloidu Vijesti, državne organe da su omogućili kolašinskom preuzeću ‘Keker doo’ da “stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožavaju svakoga ko radi zakonito”.

Femić, odnosno kompanija ”VIB beton” upitala je tom prilikom Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ”da li su nepostupanjem kolašinskom preuzeću ‘Keker doo’ dozvolili da iz nelegalnog objekta obavlja proizvodnju betona sve do kraja građevinske sezone”.

Podsjetimo, preduzeće “Keker” najavilo je žalbu na rješenje kojim je naloženo uklanjanje betonjerke i ona još uvijek radi.

Međutim, portal Aktuelno došao je do saznanja da u pomenutom slučaju postoji nelojalna konkurencija, ali da za nju nije kriva kompanija ”Keker”.

Naši izvori, dobro upoznati sa ovim slučajem, ističu da je upravo poslovanje firme VIB ”školski primjer nelojalne konkurencije”. Izražavaju  sumnju da uz pomoć državne administracije i pojedinih medija ”VIB beton” želi da zatvori betonjerku Save Kekera da bi zadržali monopol na tržištu.

”VIB je protjerao dvije firme iz Kolašina koje su pravile beton, a sada su uz pomoć medija krenuli da napadaju i Kekera. Njihov cilj je da zadrže monopol na tržištu i da tako mogu da određuju cijene i kontrolišu prodaju betona”, rekao je naš izvor dobor upućen u poslovanje firme ”VIB beton”.

Kako nam je rečeno, oni su preko raznih pritisaka, kanala i veza u državnoj administraciji uspjeli da protjeraju firmu ”Zlajić”. Kako saznajemo, jedna podgorička firma je takođe pod pritiskom firme ”VIB beton”, zatvorila svoje dvije betonjerke.

Naše sagovornike ipak ne čudi što je režimski tabloid Vijesti stao na stranu ove monopolitički nastrojene firme i što ih medijski promoviše.

Podsjećaju da je ovaj tabloid svesrdno promovisao i dalje promoviše Marka Bata Carevića i njegovog brata Nebojšu dajući im medijski prostor da ”pravdaju” svoje ilegalne radnje i uzurpaciju državnog zemljišta. U ovom slučaju priča je gotovo identična – podržavaju se monopolisti i uzurpatori.

Sumnjiva vlasnička struktura

Kako saznajemo, vlasnici firme VIB Beton su izvjesni Vidak Knežević, Ivica Tošković koji je i vlasnik građevinske firme ”Tošković”, a kao jedan od nezvaničnih suvlasnika pominje se i bivši vladin funkcioner Dragoljub Baćo Bulatović.  Od prvih slova njihovih imena i prvog slova nadimka Bulatovića, nastalo je i ime firme – ”VIB”.

Bulatović je široj javnosti poznat po tome što je optuživan da je kada je bio pomoćnik dirketora zatvora u Bijelom Polju,  ”neprofesionalnim postupanjem i omogućavanjem pogodnosti, pomogao optuženom za ubistvo Jovici Zindoviću da pobjegne iz bjelopoljskog zatvora”. Te optužbe su iznijeli Duško Popović otac ubijenog Luke (Zindovićeve žrtve) i nekadašnji načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić.

Za Bulatovića se takođe spekulisalo da je umješan u razne građevniske poduhvate između ostalog i u izgradnju hotela u Kolašinu.

Kada je u pitanju Ivica Tošković, on je  u aprilu 2019. godine sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice koji je i potvrđen pravosnažnom presudom 1. novembra. Kao učesnik grupe koja je oštetila državni budžet za 3,7 miliona eura, Tošković je osuđen za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa.

Prema podacima Uprave policije, a na osnovu saznanja SDT-a, kriminalna grupa je izvlačila dobit stečenu poslovanjem kompanija na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i troškova (faktura), koja se potom vlasnicima vraćala u gotovini…

Kompanija “Tošković” dobijala je poslove rekonstrukcije saobraćajnica u Podgorici od kojih nijedan nije završen u roku, a takođe je debelo kasnio sa izgradnjom puta na Bjelasici – od skijališta Kolašin 1450 do Kolašin 1600.

U.P.A.

Najnovije

Caritas: Društvo koje isključuje osobe sa invaliditetom je društvo sa invaliditetom

Povodom “Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom”, koji se obilježava svake godine 3. decembra, Caritas Crne Gore realizuje zajedničku regionalnu kapmanju sa još šest zemalja...

U subotu prestanak padavina

Sjutra rano ujutru prestanak padavina, prijepodne umjerena do povećana oblačnost, a tokom dana sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, krajem dana i tokom...

La liga: Mbape se obećao Realu

Kilijan Mbape će na ljeto sigurno preći u madridski Real, tvrdi AS. Španski list ima informaciju da je Francuz to obećao čelnicima Reala. Pregovori mogu da...

Procjena rizika od katastrofa od starteške važnosti za Crnu Goru

Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore, koji je završen, od strateške je važnosti za cijelu državu, a njegova upotrebna vrijednost u narednom periodu...

Hmelar: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama

Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Najčitanije

Povezano

KOLAŠINCI POKAZALI SOLIDARNOST ”Riješeni smo da odbranimo Kekerovu betonjerku, dižemo glas protiv nepravde i monopolizma”

Građani Kolašina okupili su se danas ispred postrojenja za pravljenje betona u vlasništvu preduzeća ‘Keker doo’ u znak protesta što je Ministarstvo ekologije, prostornog...

KEKER UJEDINIO KOLAŠINCE Građani ne brane betonjerku, već dižu glas protiv nepravde i monopolizma!

Odluka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da naloži Inspekciji da u petak prisilno ukloni postrojenje za pravljenje betona u vlasništvu preduzeća ‘Keker doo’...

”VIB beton” preko veza u državnoj upravi onemogućio Kekeru koncesiju na kamenolom!

Kompanija ”VIB Beton” u saradnji sa državnim organima  brutalno se obračunava sa konkurencijom da bi ostavrili monopol na tržištu betona, a to je na...

KULMINACIJA PRITISKA MONOPOLISTA IZ VIB BETONA Inspekcija zakazala uklanjanje Kekerovog postrojenja!

Kolašinskom preduzeću ‘Keker doo’ vlasnika Save Kekera juče je stigao nalog iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u kojem se obavještava da će...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve