Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Standard: Neizvjesna sudbina kupališta kraj Budve: Teže odlučiti da li će plaža Ploče na tender, nego definisati minimalnu cijenu rada

Kako je Standardu potvrđeno iz više izvora, postoji mogućnost da se raspusti Odbor direktora. 

Bord direktora Javnog preduzeća za upravljanjem Morskim dobrom nedavno je odlučio da sudbinu jednog od najatraktivnijih kupališta na primorju, plažu Ploče, odredi Vlada Crne Gore. Ipak, Vlada se za sada nije izjašnjavala o ovom problemu iako gotovo da smo zagazili u jun, a kako saznajemo iz više izvora, nije isključeno ni da bude raspušten Odbor direktora Morskog dobra, piše portal Standard.

Članovi UO Morskog dobra neodlučni u vezi zakupa plaže Ploče

Da sa ovogodišnjim zakupom plaže Ploče nešto nije kako treba, najbolji dokaz je odluka Borda Morskog dobra da svoj dio posla prepuste da odradi Vlada.

Međutim, upravo tu je nastao problem jer prema propisima članove Borda direktora tog javnog preduzeća bira i razrješava Vlada. Njihova nadležnost je da u ime Vlade, odnosno države, zastupaju njene interese i donose odluke.

Ukoliko bi umjesto njih odluke morala da donosi Vlada na sjednicama, postojala bi opasnost koja bi ugrozila sistem odlučivanja pa bi svako malo morali ministri da čitaju i tumače propise o kupalištima na crnogrskoj obali.

Zbog toga, kako je Standardu potvrđeno iz više izvora, postoji mogućnost da se raspusti Odbor direktora.

“Jasan je problem. Zašto bi o sudbini jedne plaže morali da se izjašnjavaju recimo ministri prosvjete ili nauke, kada je za to ovlašćen Odbor direktora koji je ta ista Vlada postavila. Ono što Vlada upravo može u ovakvoj situaciji, a jedna je i od opcija, jeste da umjesto odluke o jednoj plaži razriješi članove Upravnog odbora Morskog dobra i izabere nove koji će o tom i drugim slučajevima odlučivati. Šta ćemo ako i ostala javna preduzeća i razne uprave i agencije počnu prosleđivati Vladi svoje predmete na odlučivanje. Ispada da je teže odlučiti da li će plaža Ploče na tender, nego definisati minimalnu cijenu rada”, kazao je za Standardu jedan od izvora, koji je želio da ostane anoniman.

Još nema tendera za zakup plaže Ploče, a sezona je počela

Kako će se ovaj problem riješiti ostaje da vidimo. Sjednica Vlade je zakazana za sjutra, ali za sada nema naznaka da će se na njoj pričati o problematici vezanoj za plažu Ploče.

Podsjećamo, iako je zakup za plažu Ploče istekao, većina članova Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom odlučila je da zatraži od Vlade da se ovo popularno kupalište i ove godine, mimo tendera, dodijeli Nebojši Careviću, bratu aktuelnog gradonačelnika Budve, Marka Bata Carevića.

Marko Carević – pojedinicima iz državne administracije je “poželjan partner”

Predsjednik Upravnog odbora Dževdet Cakuli, kao i članovi Zoran TomićSaša RadovićBranko Marinović i Maja Mijušković odlučili su da se ne raspisuje tender, te da bi trebalo Careviću dati plažu na upravljanje i u 2019. godini. Ovim je potvrđeno pisanje portala Standard da pojedini članovi Upravnog odbora mimo tendera žele da dodijele plažu Careviću.

Zakup Careviću je istekao, ali je Upravni odbor, umjesto da raspiše tender, kao što je to slučaj sa svim ostalim plažama, zatražio od suda da protumači određena rješenja i odluke, što je jedninstven slučaj.

Dok se tumačenje čeka, sezona samo što nije počela, a sudbina plaže Ploče još je nepoznata.

Sve počelo 2002. godine

Čitava saga oko plaže Ploče seže još u 2002. godinu kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu.

Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i ulaže nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina.

Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom ove godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu.

Ovoga puta Upravni odbor Morskog dobra više puta je, prema informacijama portala Standard, odbijao da na dnevni red stavi predlog o davanju u zakup plaže.

Tek sredinom aprila, kada su već uveliko druge plaže zakupljene putem tendera, razmatran je način davanja u zakup i plaže Ploče.

Zanimljivo, Upravni odbor nije donio odluku već je zatražio do crnogorskih sudova da im protumače sporna pitanja vezana za davanje plaže Ploče na tender.

“Zaključkom Upravnog odbora zadužena je stručna služba Javnog preduzeća da dostavi Vrhovnom sudu Crne Gore i Osnovnom Sudu u Kotoru zahtjev za tumačenje spornih pitanja vezanih za raspisivanje javnog poziva na predmetnom lokalitetu”, kratko su Standardu ranije kazali u Morskom dobru.

Problem je, kako tvrde izvori Standarda iz Morskog dobra, što sudovi ne mogu da tumače sporna pitanja, jer se ona već obrazlažena presudom ili rješenjem suda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve