Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Neiskorišćeno državno zemljište dati poljoprivrednicima

Nedić je uz podršku resornog ministarstva, nedavno, nabavio deset rasnih steonih junica iz Austrije i početkom naredne godine očekuje da će na farmi dnevno proizvoditi 1.000 litara mlijeka

Usitnjena gazdinstva i nedostatak obradive površine sve više postaju kočnica domaće poljoprivrede. Neiskorišćeno državno zemljište treba predati vrijednim poljoprivrednicima koji će proizvoditi domaću hranu, kaže farmer Milenko Nedić, iz nikšićke Dragove Luke.

Nedić je uz podršku resornog ministarstva, nedavno, nabavio deset rasnih steonih junica iz Austrije i početkom naredne godine očekuje da će na farmi dnevno proizvoditi 1.000 litara mlijeka.

Na farmi je pedeset pet muznih grla. Tržištu se sada dnevno isporuči blizu osam stotina litara mlijeka.

“Na farmi ima posla od jutra do sjutra. Iako, raspolažemo svom potrebnom mehanizacijom u čijoj nabavci nam je pomoglo resorno ministarstvo, teško bi stigli da sve uradimo bez pomoći cijele porodice. Sinovi rade na farmi, supruga, a od skoro i snaha”, kaže Nedić i ističe da mladi čovjek neće ostati u poljoprivredi ukoliko država ne pomogne i obezbijedi socijalno osiguranje da sjutra kada stignu stare godine ima penziju, a ne socijalu od sedamdeset i pet eura.

Nedić je sedamnaest godina bio pripadnik vojske. Vojnička disciplina potrebna je i u poljoprivredi, kaže vrijedni domaćin.

“U životu je tako da nema učinka ukoliko nijesi disciplinovan. Možda će nekome i biti smiješno jer smatram da se ni farma krava ne može držati ako nijesi disciplinovan”, jasno kaže Nedić.

U poljoprivredi nema mnogo odmora. Nedić priprema još jedan projekat koji će doprinijeti uspješnosti proizvodnje na farmi, a riječ je o nabavci dodatne mehanizacije za baliranje sijena kao i o izgradnji novog objekta za smještaj stočne hrane.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve