Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

Negativno mišljenje DRI na reviziju pravilnosti budžeta za 2020.

DRI izvršila je finansijsku i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020.

Državna revizorska institucija dala je negativno mišljenje na reviziju pravilnosti završnog računa crnogorskog budžeta za 2020. jer je utvrđeno da potrošačke jedinice poslovanje nijesu u potpunosti uskladile sa zakonima koji regulišu tu oblast u Crnoj Gori.

DRI izvršila je finansijsku i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020.

Kolegijum te institucije koji čine predsjednik Senata dr Milan Dabović i senator Zoran Jelić, dali su pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta za prethodnu godinu.

“Državna revizorska institucija skreće pažnju da je finansijskom revizijom utvrđeno da ostale prihode u Predlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godinu treba uvećati u iznosu od 76.857,64€, za isti iznos smanjiti primitke od prodaje imovine i korigovati gotovinski deficit, tako da iznosi 426.075.413,22€. Istovremeno, revizijom je utvrđeno da je potrebno umanjiti neto povećanje neizmirenih obaveza u iznosu od 89.151,50€ i shodno tome, koriguje se modifikovani gotovinski deficit na iznos 440.237.421,25€. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – Državni trezor nije u potpunosti uskladilo vođenje Glavne knjige trezora sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština. Isto tako, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kroz sistem Glavne knjige trezora, nije u cjelosti obezbijedilo evidenciju stanja finansijske imovine (klasa1), kao ni evidenciju obaveza (klasa2) u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština.

Revizijom pravilnosti, kako je saopšteno, utvrđeno je da potrošačke jedinice nijesu sasvim uskladile aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

U Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godinu, Državna revizorska institucija je dala ukupno sedamdeset četiri (74) preporuke, od čega je sedam (7) sistemskih preporuka i to:

Preporučuje se Skupštini Crne Gore da razmotri mogućnost da godišnjim zakonom o budžetu uvede normu kojom se zabranjuje preusmjeravanje sredstava sa pozicije kamata na druge izdatke.

Imajući u vidu da je način finansiranja JP “Morsko dobro”, Veterinarske komore i veterinarskih ambulanti i Fonda za zaštitu životne sredine utvrđen i usklađen sa zakonima, predlaže se da nadležna ministarstva preispitaju postojeća zakonska rješenja i razmotre mogućnost da se navedena pravna lica, koja su dio sistema finansiranja po osnovu javnih prihoda, finansiraju kroz sistem budžeta Crne Gore.

Potrošačke jedinice su dužne da u zakonom predviđenom roku plaćaju dospjele obaveze nastale po osnovu sudskih presuda, sudskih rješenja i rješenja Agencije za mirno rješavanje radnih sporova u cilju izbjegavanja nastanka dodatnih troškova prinudnog izvršenja.

Preporučuje se da sve potrošačke jedinice, prilikom planiranja budžeta, obezbijede usaglašeno stanje neizmirenih obaveza sa Zaštitnikom imovinsko – pravnih interesa Crne Gore i isto prezentiraju Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Potrošačke jedinice su dužne da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a u cilju izbjegavanja nastanka dodatnih troškova prinudnog izvršenja po osnovu sudskih presuda, sudskih rješenja i rješenja Agencije za mirno rješavanje radnih sporova planiraju sredstva kojima će se izvršavati ove obaveze u zakonom utvrđenom roku.

DRI skreće pažnju da je potrebno da predlagači zakona usaglašavaju nomenklaturu prihoda sa njihovom ekonomskom suštinom. Takođe, navodi se, treba preispitati hijerarhiju nadležnosti u vezi korišćenja sredstava stalne i tekuće rezerve.

DRI je utvrdila da je realizovano 12 preporuka, 23 nijesu, 7 je djelimično realizovano, dok je u toku realizacija dvije preporuke.

Najnovije

U Kliničkom centru životno ugroženo 53 pacijenta

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 119 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, životno je ugroženo 53 pacijenta.

Aleksandar Damjanović više nije član BOK-a, imenovana Milena Petričević

Pored toga što Vlada Crne Gore nije produžila mandat Aleksandru Damjanoviću, koji je Upravom prihoda i carina rukovodio šest mjeseci, funkcioner Socijalističke narodne partije razriješen je...

Mugoša: Ministarstvo najavljuje izmjenu zakona koju treba da usvoji Vlada koja kuburi sa kvorumom,...

Od početka rada aktuelne Vlade cijene svih vrsta goriva (bezolovni i dizel) porasle su 35 centi po litru i za četiri centa su niže...

Resor Tamare Srzentić: AEM da preduzme aktivnosti povodom sadržaja u Dnevniku Gradske TV

Zadatak Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija nije da utvrđuje sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara, zbog čega smo apelovali na...

Andrijevčani obili kiosk: Optuženi da su ukrali lokum, čokoladu, dezodorans, rakiju, pivo, sokove, puding…

Osnovni sud u Beranama potvrdio je optužnicu protiv N.Ć. i M.A., oba iz Andrijevice, zbog obijanja kioska i krađe stvari vrijednih 467 eura. Prema navodima optužnice, krađa...

Najčitanije

Povezano

Klub poslanika DPS: Manipulacija izvještajem DRI, spinovanje u službi aktuelne vlasti

Klub poslanika Demokratska partije socijalista oglasio se saopštenjem za javnost. Saopštenje prenosimo u cjelosti Istim entuzijazmom kojim provladin propagandni medij „Vijesti“ uljepšava i fingira činjenično stanje...

DRI dala pozitivno mišljenje na finansijsko poslovanje Demokrata

Državna revizorska institucije je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti poslovanja Demokratske Crne Gore za 2020. godinu. Nadležni Kolegijum DRI u...

DRI: Poslovanje Ministarstva odbrane neusklađeno sa nizom zakona

Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti poslovanja Ministarstva odbrane za 2020. godinu i izrazila pozitivno mišljenje na...

Raonić traži reviziju poslovanja RTCG prije njegovog dolaska

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić pozvao je Državnu revizorsku instituciju (DRI) da izvrši reviziju poslovanja Javnog servisa prije početka njegovog mandata. DRI...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve